ekipa za hitne slučajeve

NEPOZNATI HEROJI ŠPANCIRA Spasili su jedan život i pomogli u još 40 situacija

Objavljeno: 28.08.2017. 12:25

Zadnja izmjena: 28.08.2017. 12:29

Foto: Facebook

Špancirfest je bio vrijeme zabave i provoda, ali je u svakom trenutku postojala i mogućnost nekih nezgodnih situacija. Policija i Hitna su obavljale svoj dio posla, a za sigurnost se brinuo i Tim za krizna stanja Društva Crvenog križa naše županije (DCKVŽ).

Njih ste mogli vidjeti na štandu u Gajevoj ulici, ali ste mogli na svim mjestima gdje se Špancir odvijao vidjeti i njihove patrole. A opseg njihovih zadaća je bio vrlo širok - od pomaganja turistima pa sve do doslovnog spašavanja života.

"Lijek" za pijane mlade

Ekipa koja je radila na Španciru sastojala se od sveukupno 19 volontera - oni svoj rad nisu nikome naplatili. Vjerojatno im je najlakši dio posla bio razgovor sa stranim turistima kojima je trebalo objasniti gdje, što, kako, itd. A uz to su imali i brdo sitnih intervencija - dječaka koji je ozlijedio petu pa mu je trebalo dezinficirati ranu i staviti flaster, radnike za jednim štandom koji su također trebali flaster i slično. I koliko god da je to sitno, ipak je bilo dobro imati ove ljude pri ruci.

- Htjeli smo povećati i objektivnu sigurnost, ali i da se ljudi osjećaju sigurnije. - kaže nam Nebojša Buđanovac, ravnatelj DCKVŽ-a.

A morali su reagirati u nažalost ne tako rijetkim slučajevima opijanja mladih. Makar čašom vode djevojci koju su im doveli pod utjecajem alkohola. Ali bilo je i problematičnijih situacija - kao kada je njihova patrola u subotu oko 10 naišla na dvije skupine alkoholiziranih maloljetnika spremnih na međusobni okršaj.

- Svjetlili su im u oči baterijskim lampama, pa su ovi mislili da je policija i povukli se. - priča Buđanovac.

Spasili život 50-godišnjaku

Bilo je i intervencija kad je stvar bila gotovo pa zabavna - kao kad su u petak navečer zamijetili izgubljenog psa pa u roku od 15 minuta pronašli vlasnicu i vratili joj ljubimca. No, bilo je i ozbiljnijih trenutaka. Najproblematičnija situacija dogodila se u subotu navečer oko 9, kad je u blizini štanda 50-godišnjak izgubio svijest. Dotrčala je njegova supruga i zatražila pomoć. Premda nisu medicinske djelatnice, dvije volonterke Darija Stjepčević i Vanja Bojanić su se odmah snašle.

Jedna je pomagala čovjeku, dok je druga nazvala Hitnu pomoć. Ostale su pribrane, a Hitna je stvarno bila hitna i pojavila se na mjestu događaja već nakon nekoliko minuta. Čovjek - koji je vjerojatno doživio moždani udar - prevezen je u bolnicu, brza intervencija mu je praktički spasila život. Tako je Špancir - zahvaljujući ovim predanim volonterima - prošao i bez smrtnog slučaja i bez mladenačkih tuča. Dobro je znati da su brojni šetači i posjetitelji u svakom trenutku mogli računati na njih.

Komentari