ona je već sada znanstvenica

PREPAMETNA IVANA OSREDEK: 'Ako prođem s 5 na maturi, upadam na sveučilište u Velikoj Britaniji'

Objavljeno: 23.05.2017. 14:00

Zadnja izmjena: 23.05.2017. 14:18

Foto: Željko Porobija/Facebook

Učenica Druge gimnazije Varaždin Ivana Osredek upravo je završila 4. razred i početkom lipnja očekuje - kao i svi njezini vršnjaci - državnu maturu. Ali ono što ovu iznimno bistru djevojku razlikuje od ostalih jest činjenica da će na svoje studije - i to na području genetike - najvjerojatnije krenuti u Englesku, na sveučilište u Leicesteru.

Njezin put do prestižnog fakulteta započeo je godinama ranije, kako kaže, još u 5. razredu kad ju je njezina nastavnica biologije iz osnovne škole u Vidovcu zainteresirala za prirodne znanosti.

- Ja nisam bila neka posebna učenica i dosta njih je meni i mojim vršnjacima znalo reći "Neće biti ništa od vas". No, ova me je nastavnica ubacila da krenem učiti neke stvari zajedno s učenicima 8. razreda. - govori Ivana, koja je inače iz Cargovca, te s ponosom ističe da je iz obične radničke obitelji. I osobito naglašava da su joj njezina mama i nastavnica biologije bile glavna potpora da se nastavi baviti znanošću.

'Mi nemamo ono što imaju u Valjevu'

Ubrzo je shvatila da joj nije dovoljno stjecati obrazovanje samo u školi, nego se počela javljati na ljetne znanstvene kampove. Prva postaja na njezinom putu bila je Ljetna škola znanosti u Požegi.

- To je ljetni program za sve srednjoškolce zainteresirane za znanost izvan nastavnog programa. Traje do deset dana, u timu ste s još dvoje ili troje ljudi, radite na određenom projektu iz područja biologije, kemije, fizike, informatike, itd. - opisuje Ivana, dodajući kako je rad naporan, da se ostaje budnim i do 3 noću, ali se nauči jako puno. Ivana je napisala rad na temu kinetike fosfata i kalcija u slini, koji je ocijenjen iznimno visokom ocjenom, tako da se uskoro našla u još jednoj ljetnoj školi - Petnici, u blizini Valjeva.

- To izgleda kao svemirski brod, jako je suvremeno, mi ovdje nemamo tako nešto. - oduševljeno nam govori Ivana, koja se tamo bavila genetičkim inženjerstvom s inače opasnom bakterijom escherichiom coli i o tome napisala još jedan odličan znanstveni rad koji je objavljen u njihovoj zbirci.

- Najdojmljivije mi je bilo na prvom predavanju. Svi smo ponijeli bilježnice i pisali što nam govore, a oni su nam onda rekli: "Što pišete? Postavljajte pitanja!" 

Voli društvo 'štrebera'

U Hrvatskoj je bila i na ljetnoj školi znanosti u Višnjanu gdje prvi put srela s programiranjem.

- Meni je najveći wow bio Korado Korlević, poznati hrvatski astronom. On bi mogao napisati puno knjiga, toliko ima znanja. On vas brzo nauči da je odustajanje od nečeg samo zato što je teško ili zato što okolina ne dijeli vaše mišljenje, najgluplja stvar koju možete učiniti. I da ste najveći štreber, ondje ćete naći puno drugih štrebera sličnih vama što će vas samo ohrabriti. Vaše mišljenje vrijedi i nema krivih pitanja. Najgore od svega nakon Višnjana  bilo je vratiti se na redovnu nastavu i stari režim. - iskreno iznosi Ivana, koja dodaje da ne izlazi puno, nego radije gleda edukativne programe na Internetu i televiziji.

- Kad svojim prijateljima počnem o biologiji, oni mi samo kažu da sam dosadna. - smije se Ivana.

'Ubijaju kreativce u nama'

Iz svega onoga što govori jasno izbija njezina kritičnost prema školskom sustavu u kojemu je provela dosadašnje obrazovanje - premda ima puno pohvala na račun brojnih svojih nastavnika u Drugoj gimnaziji.

- Ovdje vlada veliki pritisak programa - oni nam jednostavno moraju ispredavati cijelo gradivo. Na ljetnim školama profesori se jako trude sve vam približiti, pojasniti i zainteresirati vas. Oko vas je hrpa motiviranih učenika i potaknuti ste da naučite što više. Naše škole jednostavno ubijaju kreativce u nama.

Zbog takvog je iskustva odlučila otići na studije u Englesku. Bila je oduševljena sveučilištem u Leicesteru, a osobito je zadivila činjenica da je jedan vrlo srdačan i neposredan gospodin s kojim je provela punih pola sata u otvorenom razgovoru zapravo njihov dekan!

- Napisala sam im motivacijsko pismo, njima je bilo zanimljivo da netko tko ima čak 16 predmeta u školi - dok ih u Engleskoj imaju svega 6 - stigne još toliko baviti se znanošću. Javili su mi da sam upala, upisat ću genetiku, ali je uvjet da rasturim na državnoj maturi iz biologije i kemije. - kaže nam Ivana, uvjerena da će to i ostvariti. U njoj već sada lako možete prepoznati buduću znanstvenicu. A naša je želja da svi naši učenici s Ivaninim talentom i upornošću dobiju istu takvu priliku i u našoj zemlji...

Komentari