Veliki uspjeh

Studenti FOI- ja pobijedili na „Master Guru IT Challange“

Objavljeno: 30.01.2016. 16:32

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 10:44

Foto: FOI

Studenti Fakulteta organizacije i informatike, Petra Pavić, Rene Škuljević, Mario Verunica i Marko Bartolić, pobjednici su finalnog događaja natjecanja „Master Guru IT Challenge“ koji se, nakon dva mjeseca natjecanja i dva kompleksna zadatka, održao jučer u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u Zagrebu.

Natjecanje su u sklopu inicijative „eSkills for Jobs“ organizirali Hrvatska udruga poslodavaca i Visoko učilište Algebra. Cilj je ovog natjecanja bio privući zainteresirane studente, okupljene u multidisciplinarne timove, s jedne strane te ICT poslodavce i tvrtke, okupljene u ocjenjivački žiri ali i kao kreatore zadataka i poslovnih izazova, s druge strane. Ideja natjecanja bila je pokazati važnost i integralnost ICT vještina u današnjem poslovanju, naglasiti važnost multidiscplinarnosti timova kod uspješnog rješavanja poslovnih izazova primjenom tehnologija te promovirati ICT karijere među mladima.

Samo natjecanje sastojalo se od tri kruga, u kojem su studenti morali riješiti zadatke i izazove s kojima se članovi žirija i njihove tvrtke susreću u svakodnevnom poslovanju.

U finalu našla su se našla četiri studentska tima; Tim Odbor s FER-a u sastavu Zvonimir Relja, Marko Zurak i Josip Gatjal; Tim VentiDue s FER-a u sastavu Škarica i Mirjam Škarica, Tim Office s FOI-ja u sastavu Petra Pavić, Rene Škuljević, Mario Vernuica i Marko Bartolić, te Tim .Sys s Aglebre u sastavu Luka Baruškin, Mario Bocak i Juraj Komerički.

U finalnom dijelu natjecanja studenti su trebali osmisliti poslovni sustav za nagledanje kvalitete turističkog smještaja na razini Hrvatske. Bilo je potrebno osmisliti kompleksni poslovni sustav koji bi na istom mjestu pružao mogućnost povratne informacije o zadovoljstvu turista u realnom vremenu, prikupljao informacije s drugih sustava (onih za rezervaciju smještaja poput airbnb.com-a ili booking.com-a) te omogućavao promptnu reakciju nacionalne ili lokalne turističke zajednice, ali i unapređenje usluge iznajmljivača. Uz sve to, trebalo je pripaziti i na poslovnu stranu modela tj. opravdanost investicije.

S obzirom na izjednačenost timova u finalu, o pobjedniku je odlučivala prezentacija pred žirijem u kojem su bili Ante Mandić, predsjednik uprave tvrtke IN2, Adrian Ježina, član uprave Vipneta te Hrvoje Balen, predsjednik Upravog vijeća Visokog učilišta Algebra i nacionalni koordinator inicijative „eSkills for Jobs“ u Hrvatskoj.

Pobjednikom natjecanja „Master Guru IT Challenge“ proglašen je Tim Office studenata FOI-ja. Iako im je ovo bilo prvo takvo natjecanje, studenti FOI-ja iskazali su se objedinjavanjem tehničke i organizacijske strane osmišljenog poslovnog sustava, što ih je na kraju i dovelo do osvojenog prvog mjesta. Integracija tehnologijskih i organizacijskih dijelova poslovnih rješenja, koja pritom ne zanemaruje ni poslovnu stranu priče, način je razmišljanja kojemu se FOI-jevci uče od prvog dana provedenog na fakultetu. Upravo ih je takav način razmišljanja i doveo do pobjede na ovom natjecanju.

Za nagradu su osvojili studijsko putovanje u Beč, na jednu od najatraktivnijih tehnoloških konferencija na svijetu – „Pioneers Festival“. Na dodjeli nagrada pridružio im se i ministar poduzetništva i obrta, Darko Horvat, koji je pozdravio okupljene i najavio daljnje ulaganje u ICT sektor u Hrvatskoj. Hrvoje Balen, predsjednik Upravog vijeća Visokog učilišta Algebra i nacionalni koordinator inicijative „eSkills for Jobs“ u Hrvatskoj čestitao je pobjednicima na izvrsno odrađenoj prezentaciji i rješenju postavljenog poslovnog zadatka te naglasio važnost ovakvih okupljanja poslodavaca, mladih IT stručnjaka i predstavnika vlasti na jednom mjestu.

Komentari