velika biciklistička nada

Upoznajte 17-godišnju Lauru Horvat - jer biste je za tri godine mogli vidjeti na Olimpijadi!

Objavljeno: 11.02.2017. 15:03

Zadnja izmjena: 11.02.2017. 15:08

Laura Horvat učenica je drugog razreda Srednje škole Čakovec koju vjerojatno ne isprva ne biste nešto posebno zapazili. Tek kad uzjaše svoj bicikl ona pokazuje svu svoju mladenačku energiju i snagu.

Vozeći jednu od najtežih biciklističkih disciplina - ciklokros - po snijegom pokrivenom terenu Jastrebarskog prije nepuna dva tjedna Laura je pobijedila u kategoriji kadetkinja na državnom prvenstvu. Bila je skromna, tiha i povučena na jučerašnjem primanju kod župana, ali nismo mogli a da je ne zapazimo - jer je bila jedina djevojka među isto tako talentiranim i uspješnim biciklistima BK Kreidler iz Novog Marofa.

>> CILJ JE TOKIO 2020. Novomarofski bickilistički klub o svojim ambicijama na primanju kod župana

'Vidio me na skijanju'

Laura nije od jučer u sportu - već se isprobala u raznim disciplinama, a na bicikl se odlučila na nagovor trenera Branimira Štimca.

- Bila sam na skijanju u Francuskoj i on me je tamo primijetio. Rekao je da bih ja bila dobra za biciklizam, pa sam se počela time baviti. - govori Laura o svojim počecima koji su se zbili prije svega jedne godine. Krenula je s redovitim vježbanjem, koje podrazumijeva 4 do 6 sati vožnje dnevno. I to u okolici svog zavičaja Štrigove, gdje ima puno oštrih uspona.

Prebacila se u drugu školu, kako bi mogla lakše uskladiti svoj sportski raspored. Daleko od toga da se izvlači u učenju - jer je prošla sa solidnom četvorkom. Još manje da se izvlači u biciklizmu - opredijelila se za praktički najteže discipline, ciklokros i brdsku vožnju. I uspjela je nakon svega godinu dana doći već do titule državne prvakinje. A iza nje je prošle godine nimalo loš nastup na Europskom prvenstvu.

Najbolja u državi - a možda i više...

Ima i jasnu viziju što želi postići u ovom zahtjevnom sportu, u kojemu se novčano mora puno ulagati, a dobitak je praktički ništavan.

- Želim pobijediti na svim državnim natjecanjima. Kad završim srednju školu upisala bih Kineziološki fakultet, što znači da ću se onda manje baviti biciklizmom. - govori mirno i staloženo o svojoj budućnosti.

No, možda joj se i promijene planovi. Jer njezin biciklistički klub polako se približava olimpijskoj normi, budući da već dvojica natjecatelja ulaze u prvih 100 na svijetu. Treba im još samo jedna osoba koja će postići taj uspjeh - a Laura je itekako ozbiljan kandidat za tu razinu.

I njezin klub očekuje da će netko od onih u kategoriji do 17 godina napraviti taj iskorak na svjetskoj razini i klub odvesti na Olimpijadu u Tokio 2020. godine. Na kraju je slikamo kako pažljivo na dlanu drži svoju prvu zlatnu medalju. Kad ode doma, naći će vremena da sjedne na jedan od svoja dva bicikla - i tada joj se na licu odražavaju odlučnost, čvrstina i energičnost biciklistice pred kojom su još brojne utrke i medalje.

Komentari