'htio sam napraviti nešto svoje'

Upoznajte Tomislava Dretara - varaždinskog studenta koji je upravo objavio svoju prvu zbirku pjesama

Objavljeno: 16.09.2017. 19:34

Zadnja izmjena: 16.09.2017. 19:35

Foto: Viktor Hranić

21-godišnji Tomislav Dretar student je filozofije i komparativne književnosti. Ono po čemu se svakako izdvaja od svojih vršnjaka jest što je upravo izdao knjigu pjesama nazvanu "Patetika (Kanaan)", koja će uskoro biti i javno predstavljena.

Bio je već to sasvim dovoljan razlog da s ovim talentiranim mladićem porazgovaramo i o nastanku knjige - kao i o daljnjim planovima. Kako nam je rekao, počeo je pisati u srednjoj školi, ali prve svjesne aspiracije prema kreativnosti proizašle su iz njegovog prvog doticaja s umjetnošću. A na umjetničko stvaranje potaknuli su ga filmski velikani.

- Kao friški srednjoškolac, spletom okolnosti, odgledao sam par filmova Francisa F. Coppole i Andreia Tarkovskog. Mislim, odrastao sam gledajući filmove, ali ovo je bilo prvi put da sam fokusirano odgledao nešto. Bilo je to naravno, moje prvo "pravo" iskustvo nečega umjetničkog, neko iskustvo drugačije od drugih iskustva. Kao rezultat, postao sam gladan  za filmovima i htio sam napraviti nešto svoje. Nisam znao što, ni kako. Godinu dana je prošlo, sjeo sam i napisao pjesmu. - priča nam Tomislav.

A onda je krenulo dalje - nakon i nekih neuspjelih pokušaja, počeo je pisati, tako da je nastao solidan broj pjesama.

Zahvaljujući gospođi Jadranki Eldan Lačen, gospodinu Ivanu Čehoku i gospodinu Ernestu Fišeru, koji su nešto vidjeli u mojim pjesmama, izdana je zbirka. Nazvao sam je Patetika (Kanaan). Razlog tomu je jednostavan, svijet ovih je pjesama prožet patetikom/melankolijom, mladenačkom i naivnom. - navodi Tomislav, dodajući kako su u njegovom iskustvu pesimizam i optimizam dva dijela istoga. Zbirku je ilustrirala nejgova prijateljica Elena Štrok, studentica grafike.  

Tomislav objašnjava kako nastaju njegove pjesme - piše u tišini, uz glazbu, u glavi čuje riječi, iz tih riječi čuje ritam a iz ritma nastaje tekst. O inspiraciji ne razmišlja, sve počinje pamćenjem nečega što je osjetio tijekom dana.

- Ako se mogu fokusirati, onda pišem. Pjesme sam pisao impulzivno, u kratkim intervalima. Trenutno radim na hibridnoj vrsti poezije i proze. To zahtijeva duže sesije pisanja, pa imam plan navikavanja na svakodnevno pisanje. - govori Tomislav, koji se želi u budućnosti više orijentirati na prozne ili hibridne forme.

- Moje trenutno stanje zahtijeva takav pristup. Samo da uspijem pronalaziti fokusiranost u većim i češćim intervalima. - završava Tomislav. Prva promocija održat će se 28. rujna u gradskoj knjižnici Metel Ožegović u Varaždinu. I sigurni smo da je Tomislavu ovo tek prva u nizu knjiga koje tek ima napisati.

Komentari