Učenik i šegrt za poželjeti

Varaždinac Antonio Batinić zadivio mentore – rasturit će i na Državnoj smotri automehatroničara!

Objavljeno: 28.02.2016. 12:02

Foto: Josip Novak

Na međužupanijskom državnom natjecanju učenika u zanimanju automehaničar i automehatroničar koje je održano u Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi u Zagrebu, Antonio Batinić iz Strojarske i prometne škole Varaždin izborio je plasman na Državno natjecanje u Zadru...

Za međužupanijsko natjecanje na kojem su sudjelovali i srednjoškolci iz Grada Zagreba, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Primorsko-goranske, Istarske i Međimurske županije, Batinića je spremao dipl. ing. strojarstva Stjepan Krsnik.

- Raduje me da našim učenicima prenosim znanja iz automatizacije, hidraulike, pneumatike, automehatronike i drugih stručnih predmeta. Za daljnja natjecanja Batinićev mentor bit će dipl.ing. strojarstva darko Bobek. Naime, držim da i mlađi profesori trebaju stjecati iskustva – naglasio je Krsnik dodavši kako su učenici poput Antonia Batinića pravi 'materijal' za to, koje samo treba 'brusiti'.

“Postat će vrhunski majstor“

Inače, Antonio Batinić polazi 3. razred za zanimanje automehatroničar. Za njega je, napominje Krsnik, natjecanje bilo stresno i veliki je uspjeh da se između 21 učenika plasirao na 3. mjesto čime je ostvario plasman na Državno natjecanje.

- Riječ je o poslušnom i skromnom učeniku koji je željan znanja i uvjeren sam da će postati vrhunski majstor u struci. Pripremu za natjecanje obavio je u praktikumu za automehaniku Strojarske i prometne škole koristeći najsuvremenije uređaje za dijagnostiku kvarova, te u elektromehaničarskoj radionici Čedomila Vertuša – kazao je Krsnik na kojeg se nadovezao njegov 17-godišnji učenik od kojeg doznajemo da od malih nogu obožava automobile i mehaniku.

Najviše je, kaže, “zagrijan“ za japanske sportske automobile poput modela Toyota supra, Subaru impreza WRX, Lexus LS-400 i drugih.

- Ta moja ljubav prema automobilima ponukala me da se upišem u Strojarsku i prometnu školu. Bit ću prvi zanatlija u obitelji – veli ovaj mladi Varaždinac koji je vrlo dobar učenik.

Dijagnostiku ima u 'malom prstu'

Otkrio nam je da se za natjecanje u Zagrebu pripremao svega tjedan i pol dana.

- Više mi nije bilo potrebno jer dijagnostiku kvarova, bez lažne skromnosti, imam u 'malom prstu'. Moje zanimanje je specifično jer danas na tržištu skoro da i nema automobila bez ugrađene sofisticirane elektronike. No, bez kliješta, odvijača, čekića i kombiniranih ključeva, ništa ne možete početi ozbiljnije raditi – uvjerava nas Batinić.

Dodao je da mu je najveći gušt kada uz savjete vlasnika servisa, u kojem obavlja praksu, utvrdi kvar na automobilu i potom ga samostalno ukloni.

- Nadam se da ću jednog dana imati i svoju radionicu u Varaždinu, ali o tome ne stignem razmišljati jer se pripremam za Državno natjecanje. Očekujem plasman među prva tri automehatroničara i znam da neće biti lako. No, do travnja 2016. je još dosta vremena i imat ću ga dovoljno za kvalitetnu pripremu – naglasio je Batinić.

Šegrt kakvog nema

Napomenuo je kako u slobodno vrijeme popravlja i računala, a obožava rekreativno bicikliranje i duge šetnje.

Na Batinićev uspjeh na međužupanijskom natjecanju koje se sastojalo od teorijskog dijela – pisanog testa i praktičnog zadatka (Dijagnostika vozila Kangoo II sa KTS670 i provođenje Eko testa) ponosan je i majstor Čedomil Vertuš.

- Izuzetno sam zadovoljan njegovim poštenjem, angažmanom na praksi i disciplinom. Uvjeren sam da će rasturiti na Državnom natjecanju. Da su bolja vremena i više posla, najradije bih ga odmah po završetku škole zaposlio u svojem servisu – zaključio je Vertuš.
    

Komentari