Varaždinci spasili ozlijeđenog labuda. Operiran je i vraća se kući

galerija-images/Spasavanje labuda

Objavljeno: 14.10.2014. 12:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Spomenka-Silvia Lazar

Zaposlenici Veterinarske stanice Varaždin prije desetak dana su iz Drave izvukli ozlijeđenog labuda koji se nakon operacije krila uspješno oporavlja u Centru za zbrinjavanje zaplijenjenih i ozlijeđenih zaštićenih životinja u Zagrebu. Nakon osteosinteze, izliječena ptica se vraća kući...

Iako varaždinski veterinari primarno brinu o domaćim životinjama, kada god je to potrebno, priskaču u pomoć i onima koje žive slobodno u prirodi. Tako su 4. listopada uspješno proveli akciju spašavanja labuda kojem je bilo ozlijeđeno lijevo krilo.

- Nije to jedina ptica koju smo privremeno zbrinuli u našem stacionaru. Brinuli smo dosad o sovi, jastrebu. čaplji... Spomenutog labuda uhvatili su na Dravi djelatnici higijeničarske službe (DDD) Veterinarski tehničar Nenad Križanec i sanitarni tehničar Zoran Kolarić – otkrila nam je Jarmila Žganec, voditelj zdravstva VSV-a.

Ozlijeđeni labud stavljen je u stacionar Veterinarske stanice Varaždin i kod pregleda je ustanovljeno kako ima slomljeno krilo.

- VSV ima dugogodišnju suradnju s Centrom za zbrinjavanje zaplijenjenih i ozlijeđenih zaštićenih životinja u Zagrebu (AWAP-om). Zahvaljujući angažmanu Zorana Horvata, voditelja centra, labud je prevezen u Zagreb i operiran. Trenutno je na oporavku u njihovom stacionaru dok ne dođe do zarastanja kostiju – naglasila je Žganec.

Inače, Zoran Horvat je Varaždinac i on će pernatog pacijenta nakon oporavka vratiti natrag u prirodno stanište, kojeg je, na svu sreću, samo privremeno napustio.

Akciju hvatanja te izvlačenja ozlijeđenog labuda iz rijeke Drave svojim je fotoaparatom zabilježila Spomenka-Silvia Lazar:
{gallery}Spasavanje labuda{/gallery}

Komentari