Varaždinska ekspedicija na rally od Budimpešte pa do malijskog Bamaka

Objavljeno: 03.05.2015. 10:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Varaždinac Damir Filipović i Stanislav Modrić iz Bartolovca prvi su Hrvati koji su od 16. siječnja do 1. veljači sudjelovali su na rally utrci Budimpešta – Bamako.

Riječ je o utrci od glavnog grada Mađarske pa do prijestolnice Malija, a u ekipi Neutsch Gonzales bio je i Željko Martinčević. Varaždinska ekipa tako je prošla 17.000 kilometara, a priprema je trajala godinu dana.

-Godinu dana smo se pripremali. Od toga nam su mehaničari pet mjeseci pripremali automobil i moram im se zahvaliti jer su nam ga vrhunski podesili – rekao je Filipović koji tvrdi da je riječ o neprocijenjivom iskustvu.

-To što smo doživjeli jednostavno je nemoguće opisati. Bilo je preludo, a bogatiji smo za neprocijenjivo životno iskustvo jer smo doživjeli Afriku iznutra, a ne turistički da vas odvedu na samo najbolja mjesta – rekao je Filipović.

Put ih tako vodio kroz Maroko, Mauritaniju i Mali, a staze kojima su momci svojim Nissanom prolazili bile su katastrofalne.

-Ceste nisu ceste, već težak makadam. U jednoj od 17 etapa vozilo smo se doslovno po plaži za vrijeme oseke te smo je morali proći prije nego se more vrati na svoje mjesto. Bili smo malo u škripcu s vremenom i već je more počelo zahvaćati automobil, no na kraju smo stigli – dodao je Filipović.

Tijekom utrke dva puta su mijenjali kotač, a jedno im je potrgan i kardan. Druge nije bilo već pomoć potražiti kod lokalnih mehaničara. Moram priznati da smo u početku bili malo skeptični posebno kad smo vidjeli u kojim uvjetima rade. No, u stanju su popraviti sve i to nemaju radnog vremena – objasnio je Filipović koji ističe da su imali problema i s nabavom goriva.

-Benzin ćete teško pronaći, dok je s dizelskim gorivom nešto lakše. Prvo trebate naći benzinsku postaju koja radi, a vrlo često možete gorivo nabaviti od lokalnog stanovinštva. Ipak morate se cjenkati, a tek tada počinje pravi šou jer se okupi cijelo selo – istaknuo je Filipović koji se s ekipom približio lokalnom stanovništvu.

-Maroko je prekrasan, Mauritanija je u rasulu i tome najbolje govori podatak da nas je tijekom etapa kroz tu zemlju pratila vojska. Što se tiče glavnog grada Nouakchotta tamo vlada totalni prometni krkljanac. Također kao i cijela zemlja vrlo je prljavo i svi nešto žicaju – dodao je Filipović.

Ta utrka imala je humanitarni karakter pa su momci tokom cijele utke pomagali lokalno stanovništvo.

-Djeci smo dijelili lopte, olovke i ostali školski pribor pokušali pomoći lijekovima, hranom i vodom. Željeli smo svima pomoći, no jednostavno to nije moguće – rekao je Filipović.

Nakon završteka utrke oni su se vraćali nazad automobilom, dok su neki to nisu učinili. Na povratku ponovo je bilo zanimljivih događaja. Kad su stigli na marokansko tlo, produžili su pravac Azurne obale.

-Posjetili smo Nicu, Cannes i Monaco, a u Monacu nam se dogodio jedan zanimljiv događaj. Zaustavila nas je policija i to baš momak kojem su roditelji iz Šibenika – prisjetio se Filipović.

Na cijelo putovanje ekspedicija je utrošila oko tridesetak tisuća kuna, a iduće godine namjeravaju ponovo krenuti u avanturu.

-Novac u tim situacijama nije važan  jer je riječ o nezaboravnom iskustvu kojeg želimo ponoviti i iduće godine – zaključio je Filipović.

Komentari