Varaždinski folklorni ansambl pobijedio na državnoj smotri folklora u Čakovcu

Objavljeno: 19.10.2015. 21:18

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 10:25

Foto: VFA

Varaždinski folklorni ansambl osvojio je 1. nagradu na 22. Susretu hrvatskih folklornih ansambla u Čakovcu. VFA je na Susretu predstavljao Varaždinsku županiju kao pobjednik županijske smotre folklora...

Riječ je o nacionalnoj smotri koreografiranog folklora u organizaciji Hrvatskog sabora kulture koja se ove godine održala 17. listopada u Čakovečkom Centru za kulturu, uz organizacijsku podršku Zajednice HKUU Međimurske županije i KUD-a „Kaštel“ iz Pribislavca.

VFA je na Susretu predstavljao Varaždinsku županiju kao pobjednik županijske smotre folklora, a nagradu je zaslužio izvrsnim izvedbama koreografije pjesama i plesova južnog Gradišća „Oj nadaljski zdenci“ Jelene Tisaj te koreografije pjesama i plesova Gornje i Donje Voće „Zrasla nam je hruškica“ Pjerina Hrvaćanina, ujedno i osnivača te umjetničkog voditelja ansambla.

- Ova nagrada plod je dugogodišnjeg ulaganja, truda i kvalitetnog rada, stoga podjednako pripada bivšim, kao i sadašnjim članovima ansambla – ističe Hrvaćanin.

Nagrada na nacionalnoj razini kruna je u nizu uspjeha Varaždinskog folklornog ansambla, koji je sada po treći put u pet godina sudjelovao na državnoj smotri folklora. U istom je razdoblju ansambl osvojio dvije nagrade na Festivalu folklorne koreografije u organizaciji Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja (2. nagradu osvojila je spomenuta koreografija „Oj nadaljski zdenci“ 2014. godine) te nagradu za najbolju koreografiju ovog ljeta na međunarodnom festivalu folklora Büyükcekmece u Turskoj.



Uz Pjerina Hrvaćanina kao umjetničkog voditelja i koreografa, za uspjeh su zaslužni plesni voditelj Tim Hrvaćanin, glazbeni voditelj Matija Auker, voditeljica pjevanja Maja Delić te kostimografkinja Ivanka Hrvaćanin. Udio u nagradi ima i odabir koreografija s kojima se ansambl predstavio.

Obje su koreografije nove na repertoaru VFA, rađene su na temelju terenskih istraživanja te na folklornu scenu donose dosad neviđenu i koreografski neobrađenu građu, pjesme i plesove, što je i žiri prepoznao.

Stručno povjerenstvo činila su eminentna imena hrvatskog folklora, dr.sc. Tvrtko Zebec, Ivan Potočnik, prof. i Ivančica Ivkanec, prof., iz zagrebačkog Etnografskog muzeja. Uz VFA, 2. je nagradom nagrađen FA „Šiljakovina“ iz Šiljakovine koji je izveo koreografije svog umjetničkog voditelja Dubravka Radića, pjesme i plesove Brodskog Posavlja „Urodila šuma žirovica“ te pjesme i plesove Vukomeričkih gorica.

Folklorni ansambl „Zdenac“ iz Garešnice osvojio je 3. nagradu za izvedbu koreografija pjesama i plesova Podravine „Sad se vidi sad se zna“ i moslavačkih drmeša i polki „Moslavina M i T“. Autorica koreografija je umjetnička voditeljica ansambla Romana Fezi Martinić. Varaždinski folklorni ansambl prvi je folklorni ansambl iz Varaždinske županije nagrađen na državnoj razini, čime je ovaj uspjeh još značajniji. Nagrada je simbolično stigla točno pola godine nakon koncerta ansambla  u varaždinskom kazalištu 18. travnja.

U kazalište će se VFA vratiti u studenom, kada će uz ostale pobjednike županijskih smotri kulturno-umjetničkog amaterizma nastupiti na prvoj županijskog razglednici u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije.

Sličan ih nastup očekuje i na državnoj razini, a hrvatska se razglednica prošlih godina održavala u zagrebačkom HNK ili koncertnoj dvorani Lisinski.

Komentari