danas na franjevačkom trgu

ZA OVO JE POTREBNA HRABROST Liječeni alkoholičari izašli u javnost - evo što su nam rekli o sebi

Objavljeno: 26.11.2016. 11:10

Zadnja izmjena: 26.11.2016. 12:08

Foto: Željko Porobija

Danas je, kao što smo ranije najavili, Udruga liječenih alkoholičara Hrabrost učinila nešto što je sasvim u skladu s njihovim imenom i izašla u javnost kako bi upoznala građane ne samo sa svojim radom nego i sa svim opasnostima pakla alkoholozima kojega su oni prošli. 

>> HRABRI NE SAMO PO IMENU Upoznajte u subotu članove udruge apstinenata Hrabrost

Zatičemo ih za štandom s promo materijalima na Franjevačkom trgu, zaustavljaju građane i ljubazno razgovaraju o temi alkoholizma. Zanimamo se prije svega za ono što su prošli i što bi htjeli reći ovim javnim istupom. Razgovorljivi su, otvoreno govore o sebi i svom iskustvu borbe protiv ovisnosti o alkoholu koja pogađa brojne ljude i njihove obitelji u našem kraju. Narazgovorljiviji je predsjednik udruge šezdesetgodišnji Đuro Kobal, koji uspješno apstinira već osam godina.

Lako se postane alkoholičar

- Došao sam do toga da nisam mogao funkcionirati bez 5 litara vina dnevno. I tako je išlo sve dok moje tijelo nije zavapilo "Pomozi mi!". Završio sam na tri tjedna u varaždinskoj bolnici i potom sam se pridružio udruzi apstinenata iz koje je nedavno nastala i ova sadašnja udruga. Izašli smo ovdje javno jer je veća sramota kad obitelj skriva alkoholičara. - spremno iznosi svoje iskustvo Đuro Kobal.

Govore nam kako je vrlo tanka linija između onoga koji pije iz društvenih razloga i alkoholičara - dovoljno je svaki dan popiti po pola litre vina dnevno i nakon nekoliko godina organizam počne zahtijevati alkohol.

- Počneš piti s prijateljima, a onda ti čaša postane prijatelj. - jezgrovito iznose svoje tegobno životno iskustvo. Udruga je tu kako bi pomagali jedni drugima da ne upadnu u opasnost vraćanja na stare navike. Neki su i to doživjeli, ali su se ipak - uz njihovu svesrdnu prijateljsku pomoć - uspješno vratili apstinenciji. Sastaju se svakog četvrtka, dolaze s njima i članovi obitelji, jer od alkoholizma ne pate samo oni koji piju. Hrabro se predstavljaju kao liječeni alkoholičari i time žele skinuti stigmu s onih koji se bore s navikom pijenja. 

 

Komentari