bolja budućnost

Žana, Katarina, Lucija i Anica - nadarene studentice koje se ne boje izazova

Objavljeno: 15.01.2017. 18:42

Zadnja izmjena: 15.01.2017. 18:44

One su četiri nadarene studentice koje su svoje obrazovanje odlučile nastaviti u nešto zahtjevnijim zanimanjima, a koje često ulaze u domenu, tzv. 'muških' zanimanja.

Tri su studentice varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike, Katarina Raguž i Lucija Matulić studentice su  3. godine smjera Poslovni sustavi, Žana Zekić je studentica prve godine smjera Programskog i informacijskog inženjerstva, dok Varaždinka Anica Keretić privodi kraju studij na Građevinskom fakultetu u Zagrebu i to smjer Materijali.

Sve četiri studentice imaju razne aktivnosti i izvan studentskih obaveza, tako je Lucija Matulić uz kolegu Svena Vukelića vodila hvalevrijedan projekt 'Studenti uče studente'. Osim toga, Lucija je sudjelovala i u organizaciji Tjedna karijera na FOI-u, ali i na natjecanju s izradom ideje i prototipa mobilne aplikacije gdje je sa svojim (ženskim) timom osvojila treće mjesto.

Na tom istom natjecanju, sudjelovala je i Žana Zekić koja je zajedno s dvije kolegice osmislila aplikaciju naziva 'Ematura', namijenjenu maturantima, a koja bi im olakšala odabir fakulteta. S tom aplikacijom Žana i njezina ekipa su osvojile visoko drugo mjesto.

Katarina Raguž je kao dio organizacijskog tima radila na projektu FOI CORE 2015 koji je podrazumijevao case study natjecanja gdje se spajaju poduzeća i studenti. Također, Katarina je bila dio tima koji je promovirao FOI na Smotri sveučilišta, a trenutno je voditelj projekta FOI CORE 2017.

Anica Keretić, kao studentica na Građevinskom fakultetu je aktivna u studentskoj udruzi SUPEUS, koja nastoji potaknuti višu razinu svijesti o samim izvorima energije i energetske učinkovitosti. Uz to, udruga nastoji povezati studente s profesorima, asistentima, ali i tvrtkama koje djeluju u tom području kako bi se već sad potaknuo taj dijalog koji bi studentima kasnije znatno olakšao konkurentnost na tržištu rada.

Interes za prirodne znanosti postoji oduvijek

Sve odreda ne kriju da su se za svoj smjer odlučile još u srednjoj školi, te da su interes prema prirodnim znanostima gajile od mladih dana. Katarina ističe kako FOI nudi savršenu ravnotežu informatike i ekonomije, odnosno društvenih i prirodnih kolegija. Žanu su oduvijek zanimala računala, a u srednjoj školi se počela posebno interesirati za web dizajn kada je napravila i svoj prvi blog. Lucija napominje kako ne može biti sretnija sa svojom odlukom, budući da je oduvijek imala veliki interes za matematiku i informatiku.

Anica se za studij Građevine odlučila već u osnovnoj školi, tome je slijedio upis u srednju školu, da bi, kako kaže, logično sve završilo na Građevinskom fakultetu. Za Materijale kao smjer se odlučila jer nisu tradicionalan smjer, a njima se do sada ni nije posvećivalo dovoljno pažnje kao što bi trebalo. Kaže kako u prilog tome ide činjenica kako se u Hrvatskoj više radi na samoj sanaciji, nego li na izgradnji.

Položaj žena u STEM području

Pitali smo kakav je zapravo omjer ženskih profesorica na njihovim fakultetima, te što općenito misle o položaju žena u STEM području

Anica: Ima ženskih profesorica na fakultetu, a naglasila bih kako kod predavanja možda i više dođu do izražaja te neke ženske karakteristike, poput pedantnosti, odnosa s ljudima, a zapravo su neke profesorice puno osvještenije od svojih kolega.

Studentice FOI-a se slažu u jednom, a to je da više ženskih profesorica predaje u područjima ekonomije, dok u informatičkom sektoru ipak prevladavaju muške kolege.

O položaju žena u STEM području rekle su sljedeće

Anica: Ako gledamo neke naprednije zemlje, onda je naravno položaj žena puno bolji, mislim da je veći omjer žena na rukovodećim pozicijama.

Lucija: Mislim da je primarni problem u Hrvatskoj što informatika u puno škola nije obavezan predmet, što je u današnjem svijetu nedopustivo. U informatičkim poduzećima u Hrvatskoj  prevladavaju muške osobe ali uvjerena sam da razlog nije diskriminacija, već je jednostavno veći broj muških osoba zainteresiran za informatiku.

Katarina: Koliko znam, ženska populacija nije baš zastupljena u ovom području, ali s vremenom se i to mijenja iz razloga što se od muškaraca jedino mogu razlikovati po boljem ili lošijem znanju i ostalim vještinama.

Žana: U Hrvatskoj postoji jako mali broj informatičkih stručnjakinja, a smatram da je to većinom što se takva zanimanja smatraju muškim te se djevojke ne ohrabruju i potiču na studiranje takvih zanimanja. Također, ženskim osobama je puno teže napredovati u ovakvim zanimanjima te se one moraju puno više potruditi i dokazati kako bi nešto postigle.

Budućnost u Hrvatskoj

Vezano uz zaposlenje nakon diplome, nijednu od četiri  studentice nije pokolebala današnja situacija u Hrvatskoj kada mladi, kako bi opstali na tržištu rada moraju biti naoružani upornošću i strpljenjem, te sve složno ističu kako bi rado ostale u Hrvatskoj.

Anica: Više bi voljela tražiti posao u Hrvatskoj nego u inozemstvu, zato jer u Hrvatskoj postoji jako puno toga što bi trebalo napredovati i mislim da tu ima puno plodnog tla za daljnji razvoj.

Lucija: Voljela bih raditi u Hrvatskoj ali bi isto tako htjela otići u inozemstvo kako bih skupila više iskustva, barem na praksu ili razmjenu.

Katarina: Smatram da posla, pogotovo u ovoj struci, ima u Hrvatskoj. Primarno će mi biti pronaći nešto ovdje, ali svakako me zanima kako je to raditi u internacionalnom okruženju.

Žana: Još uvijek nemam jasnu sliku gdje bih točno voljela raditi, ali znam da ću pokušati naći posao u Hrvatskoj. 

'Pretvoriti razlike u prednosti'

Za djevojke koje također gaje određeni interes za područja poput matematike, informatike i građevine Lucija, Katarina, Anica i Žana imaju samo riječi potpore

Anica: U životu treba ići za svojom strašću bez obzira na podršku okoline jer si uvijek uspješniji kada radiš ono što voliš i što te zanima.  Što se tiče spola nikad ne bi trebalo biti prepreka, no s druge strane treba prihvatiti da smo različiti i da treba iskoristiti prednosti svakog spola, te  pronaći način da se te razlike pretvore u prednosti i iskoriste na najbolji mogućni način.

Lucija: Djevojke se ne bi trebale bojati jer je to jedino što ih sprječava, a ništa se novo niti zanimljivo ne događa u komfornoj zoni. Važno je vjerovati u sebe, ostati dosljedan, puno raditi i najvažnije – ne bojati se. Tada nema šanse za neuspjeh jer se informatika razvija svaki dan i sve je više potrebno stručnjaka u tom području, neovisno o spolu.

Katarina: Smatram da je samo potrebno studirati, učiti i baviti se onim što te zanima. Nekad su bila druga vremena kada djevojkama možda nije bilo omogućeno baviti se 'muškim poslovima', ali danas je to što se naše kulture tiče, ipak puno drugačije.

Žana: Djevojkama bih poručila da se ne trebaju bojati studirati takva zanimanja. Možda će ih nekad kolege smatrati da su manje sposobne samo zato jer su suprotnog spola, ali one im moraju pokazati kako su jednako, a možda i puno više sposobnije od njih. Jednom kada im to dokažu nikad ih nitko neće gledati tako nego će ih gledati s velikim poštovanjem.

 

 

 

 

 

Komentari