Znanje varaždinskih vatrogasaca spas za Nepal pogođen katastrofalnim potresom

Objavljeno: 28.04.2015. 10:02

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 11:04

Foto: VZVŽ

Kontigent britanskih vojnika koje su varaždinski vatrogasci lani obučavali Folkestoneu za spašavanje u izvanrednim situacijama krenuo je u pomoć svojim sunarodnjacima iz Nepala, stradalim u nedavnom potresu...

Naime, dio britanskih vojnih postrojbi koje sačinjavaju vojnici iz Nepala, poznat desetljećima pod nazivom "Royal Gurkha Rifles", varaždinski su vatrogasci u rujnu prošle godine obučili da mogu djelovati i kao dobrovoljni vatrogasci.

Projekt obuke pod nazivom „Lekhali Tiger“ proveden je u Centru za uvježbavanje vojnih snaga Dipgate nadomak grada Folkestonea, podsjeća Stjepan Kovaček, zapovjednik VZ Varaždinske županije.

- Već tada je bio zamjetan porast požarnih ugroza u bivšim britanskim kolonijama, uključujući i Nepal. Mi smo im pomogli da rješe problem s ustrojavanjem tamošnjih vatrogasnih snaga na način da se bivši pripadnici britanske vojske educiraju kao budući dobrovoljni vatrogasci. No, sada će im najviše koristiti posebna znanja koja su im prenijeli Varaždinci. Naime, osposobili smo ih da budu instruktori u području zaštite i spašavanja – naglasio je Kovaček.

Zahvaljujući vatrogasnim vježbateljima iz Republike Hrvatske, a napose Varaždincima, Nepalci stradali u potresu koji ih je pogodio u subotu, imat će stručnu pomoć svojih sunarodnjaka, pripadnika spomenutih britanskih vojnih snaga.

Podsjetimo, hrvatski tim za obuku pripadnika postrojbe "Royal Gurkha Rifles" u Velikoj Britaniji sačinjavali su voditelj Stjepan Kovaček, Mario Rogina (zapovjednik smjene JVP Grada Varaždina), Marinela Belavić (zapovjednik VZG i DVD-a Varaždinske Toplice) i Krunoslav Turković (predsjednik VZO Sveti Đurđ).

Komentari