'kockicom' po europi

FOTO Dva mlada entuzijasta fotkaju svoje putovanje - javili su nam se iz Praga i Berlina, pa pošli dalje...

Objavljeno: 13.08.2017. 19:20

Zadnja izmjena: 13.08.2017. 19:25

Ljeto je, vrijeme godišnjih odmora i većina onih koji to vrijeme koriste za putovanja idu odmarati na more ili u neko dobro turističko mjesto. Viktor i Nikola odlučili su se za nešto drugačiji đir - 5000 kilometara putovanja po Europi, i to u preko 30 godina staroj BMW 'kockici'.

Nije to lako izvesti, s obzirom koliko kilometara u svojim kotačima 'kockica' ima. Ali Viktor - koji je profesionalni fotograf - ujedno se kuži i u mehaniku, tako da se ne boji tisuća kilometara pred njima. Kako javlja - nekih većih problema nema, izdržao je taj auto i veće kušnje. Putovanje nije baš jeftino, svojim je prilogom pomogao i Autocentar Baumgartner

Pariz Istoka

Odvažno je putovanje počelo u četvrtak popodne i imali su 'sreću' da veći dio te večeri provedu zahvaćeni nevremenom, onim istim koje je pustošilo i po našim krajevima. Ipak su uspješno prošli Austriju, pa prenoćili u Minhenu, odakle su nastavili do prvog grada kojega ovdje opisujemo - Praga. Milijunski glavni grad Češke ne nosi slučajno ime Pariza Istoka. Grad na rijeci Vltavi premrežen je brojnim mostovima. Ovdje vidimo panoramu grada, kojim dominira crkva Svetoga Vida - onog istog sveca kojega se štuje i u našem kraju. Slike su načinjene s velikog tornja na brdu Petrin.

A Prag osobito čaroban postaje noću. Vjerujemo da ste i vi opčinjeni ovim noćnim snimkama kod jednog od brojnih mostova preko Vltave. 

Negdašnja granica zapadnog i istočnog bloka

Potom su se Viktor i Nikola opet vratili u Njemačku, sada im je cilj bio Berlin. Povijesno središte Njemačke u ne tako davnoj prošlosti bio je razmeđe Varšavskog i NATO pakta, podijeljen na 2 dijela velikim zidom. Za pošteni turistički obilazak grada možete slobodno izdvojiti barem tjedan dana. Za brojna mjesta trebaju vam ulaznice - primjerice, samo za odlazak na ovaj TV toranj ulaznica je 20 eura. Štoviše, gužva je tolika da ste sretni ako uopće i dođete do ove skupe ulaznice.

No, razgledanje same panorama grada je besplatno a ugođaj je jedinstven. Berlin je poznat po svojim vrlo širokim ulicama, a i brojnim građevinama, koje govore o bogatoj prošlosti - ali i sadašnjosti - ovog prekrasnog njemačkog grada.

Sumorna obljetnica

I odlazak do zida je besplatan. Izgrađen je točno na današnji dan 1961. godine. Sve dok već posustale vlasti tadašnje Demokratske republike Njemačke nisu 1989. godine dopustili slobodni prolaz, zid je priječio brojne Nijemce da odaberu odlazak u zapadni dio grada i slobodnu Europu. Računa se da je oko 200 ljudi i ubijeno prilikom pokušaja ilegalnog prelaska zida - i njihove se slike čuvaju kao uspomena kod zida. Zloglasni berlinski zid su počeli rušiti u lipnju 1990. godine, a rušenje je trajalo 2 godine. Dio je ipak ostavljen - za vječno sjećanje. Ovdje donosimo i slike nastale kod zida. Viktor i Nikola nastavljaju svoje putovanje, bude nam poslali još svojih foto-izvještaja.

Komentari