fotoputovanje europom - 3. dio

FOTO: 'KOCKICOM' PO NIZOZEMSKOJ Zemlja vjetrenjača, bicikala i dopuštenih poroka

Objavljeno: 24.08.2017. 12:58

Zadnja izmjena: 24.08.2017. 13:09

Foto: Viktor Hranić

Naši Varaždinci Viktor i Nikola teška su se srca oprostili od Hamburga, ali su se brzo utješili kad su došli do Nizozemske, zemlje u kojoj cvatu tulipani, ali i sve blagodati i poroci suvremene civilizacije.

>> FOTO Varaždinci u Hamburgu - lučkom gradu sjajne arhitekture, legalne prostitucije i sjajne povijesti rocka

'Kockica' i dalje funkcionira kao ura i preko 30 godina stari BMW juri kao u najboljim danima. Ujutro su Viktor i Nikola već bili na graničnom prijelazu s Nizozemskom.

Sve je počelo s vjetrenjačama

Nizozemska svoj gospodarski uspon u 15. stoljeću najviše duguje vjetrenjačama. Iz tog je vremena čak i sačuvana jedna vjetrenjača. Pametni Nizozemci sjetili su se kako da što bolje iskoriste energiju vjetra, pa su vjetrenjače koristili ne samo kao mlinove za brašno nego i za rezanje drva, prešanje ulja, izradu papira, mljevenje kakaa i još štošta drugo. Koristile su se - vjerovali ili ne - i za slanje poruka, čemu su Nizozemci pribjegavali i u vrijeme nacističke okupacije. Danas u Nizozemskoj postoji još točno 991 vjetrenjača. 9. i 10. svibnja proglašeni su nacionalnim danom vjetrenjača i tada su otvorene publici.

Grad bicikala, legalne prostitucije i 'trave'

Ipak je glavna atrakcija u Nizozemskoj njihov glavni grad Amsterdam. Grad na ušću dvije rijeke - od kojih je Amstel i u korijenu imena grada - ispresijecan je brojnim kanalima, a jedan od njih spaja ga sa Sjevernim morem. Amsterdam obiluje jedinstvenom arhitekturom, koju najbolje možete vidjeti kad se turističkom brodicom otisnete po Amstelu. Noć i obilje umjetnog svjetla daju mu dodatnu čaroliju. Centar grada je pješačka zona, tamo možete provesti sate gledajući znamenitosti ovog prekrasnog grada.

Jedinstvenost Amsterdama ogleda se i u tome što se po njemu vozaju brojni biciklisti. Grad je 'bicycle friendly', osim što je ekonomičan omogućava i brzo probijanje kroz prometne gužve. Zanimljivo je zamijetiti da su uglavnom u uporabi jeftiniji bicikli. Razlog nije u nekoj pretjeranoj štedljivosti inače racionalnih stanovnika. Jednostavno, i tamo se puno bicikala krade, pa ljudi izbjegavaju trošenje velikih novaca na bajkove koji će završiti u rukama spretnih lopova.

Zeleno svjetlo za 'Crvenu zonu'

Prostitucija u Nizozemskoj - kao i u svim drugim zemljama - ima dugu povijest. No, ono što čini ovu zemlju drugačijom jest činjenica da je ona bila legalna aktivnost još od 15. stoljeća. Od 1988. godine ona je potpuno legalizirana i danas preko 30 tisuća registriranih prostitutki - najviše iz Dominikanske Republike, Kolumbije, Češke i Poljske. Najpoznatija 'crvena zona' je De Wallen u Amsterdamu, u kojoj su smješteni brojni bordeli, sex shopovi i slične trgovine. I nemojte misliti da samo rijetki tamo svraćaju - prema statistikama to je dosad učinilo 13,5% Nizozemaca, ali i brojni inozemni turisti. Viktor i Nikola su malo objektivom zašli i u ulice, ali i u 'izloge' bordela.

Coffeeshopovi nisu samo za kavu

Nizozemska je međunarodno poznata po legalizaciji marihuane - što je dovelo i do razvoja vrlo specifične grane turizma. Od 1976. marihuana se može slobodno koristiti u "coffeeshopovima", a navala brojnih turista navela je nizozemsku vladu i na razmišljanja da se pristup ovim "kafićima" dopusti samo osobama s prebivalištem u Nizozemskoj. Dosadašnja praksa nije donijela one rezultate koje su htjeli postići - tako da je u zemlji i dalje prilično razvijen šverc drogom. Premda su Nizozemci liberalni, nemojte se šaliti s pokušajima da nešto trave odnesete i doma, kazne za ovaj prijestup idu i iznad 10 godina zatvora. Legalna uporaba "trave" i dalje donosi značajne prihode, pa "kafiće" imate posvuda. Ali to je možda i najbezvezniji razlog zbog kojega biste otišli u Amsterdam.

Komentari