više od tisuću anđela

FOTO: Predstavljamo jedinstven dom gospođe Rajke Tršinski - kuću anđela iz čitavog svijeta

Objavljeno: 12.02.2017. 15:41

Zadnja izmjena: 12.02.2017. 15:41

Foto: Petra Mlinarić

Vjerujemo kako ne postoji  ljepša dobrodošlica domaćina od riječi: 'Dobrodošli u kuću anđela!', a upravo tako nas je dočekala gospođa Rajka Tršinski prilikom posjeta njezinom domu. Posjet je to koji ćemo još dugo pamtiti.

Naime, dom gospođe Tršinski je jedinstven po tome što ga krasi više od tisuću anđela, bilo keramičkih, drvenih, štrikanih, zlatnih, srebrnih, onih načinjenih od vulkanske lave ili raku tehnikom i kakvih god da se čovjek dosjeti.

Obiteljski je to dom koji odiše nevjerojatnom mirnoćom i spokojem, posjetitelju pruža osjećaj dobrodošlice i ugode, te ga je, nakon što se udomaćite, poprilično teško napustiti. Ovim posjetom smo se malo odmaknuli od stresne i užurbane svakodnevnice i podsjetili se na ono što je najvažnije u životu, na ljubav i toplinu doma, a upravo su to dvije stvari kojima čitava kuća odiše.

O samim počecima skupljanja skulptura anđela, kao i anđeoskih motiva, gospođa Tršinski je rekla sljedeće: ' Sve je počelo na Božić, na prijelazu s '93. na '94. godinu kada sam boravila u Njemačkoj, u posjetu prijatelju, svećeniku. Oni su tada vrh božićne jelke ukrašavali anđelom, što mi se jako dopalo i odmah me privuklo. Prijatelj je primijetio koliko mi se taj anđeo svidio, a nakon što su raskitili bor, isti i poklonio čime je započela cijela ova priča'.

Srebrna, zlatna i ljubičasta 

Spomenuti anđeo je već godinama izdvojen na svom posebnom mjestu i vjerno se čuva, a doznali smo kako anđeli imaju i svoje boje, a to su srebrna, zlatna i ljubičasta.

Anđeli su zbilja na svakom koraku, dočekuju vas na prozorima i dovratcima kuće, na ulaznim vratima, policama na kojima ispunjuju svaki dijelić, vise s prozora, vratiju, ali ono što je nevjerojatno je to da ih jedva primjetite.

Oni su tu, gospođa Tršinski kaže da ih je prestala brojati kada je stigla do brojke tisuću, što se dogodilo prije pet godina, ali njihova prisutnost je toliko suptilna i toliko su estetski usklađeni s interijerom da se u njega savršeno uklapaju.

Anđeli su stigli iz svih krajeva svijeta, osim iz Europe, gospođa Tršinski ih je donijela i iz Kine, te Južne Amerike. Anđeo iz Kine je uistinu jedinstven jer je ručno oslikan posebnom tehnikom, a i pomalo je zmajolikog oblika.

Vjerno se čuvaju i anđeli koje je gospođa Tršinski dobili na poklon od svog pokojnog supruga, a i danas dobiva na poklon anđele raznih motiva i materijala, no isto tako ističe kako je njezin unučić, koji je tek nedavno navršio dvije godine, uistini pravi anđeo.

Društvo joj radi izuzetno draga i fotogenična kujica Tia, a na upit kako je dobila ime, gospođa Tršinski i u tom slučaju ima jednu lijepu i toplu priču.

Naime, kad je kćerka krenula na fakultet, suprug je pitao da li bi htjela psa, na što je dobio potvrdan odgovor.

- 'Dugo smo razmišljali kako bi je mogli nazvati i onda sam se dosjetila – 'ti i ja' iz čega je nastala Tia - objasnila nam je gospođa Tršinski podrijetlo imena.

Tia je u svojoj 14.-oj godini, no moramo priznati kako se za jednu vremešnu damu sasvim dobro drži, goste prati u stopu te se osjećate izuzetno udomaćeno i dobrodošlo.

O povezanosti s varaždinskim Muzejom anđela gospođa Tršinski ističe da ih veže prijateljstvo i obećanje kako će upravo Muzej anđela naslijediti njezinu vrijednu kolekciju.

Komentari