MALI GENIJALAC

Na pitanja matematičkog genijalca Anđela Bačanija iz Ludbrega nekad ni roditelji nemaju odgovor

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 13.05.2017. 08:48

Zadnja izmjena: 13.05.2017. 08:48

Foto: Mateja Rak

Da i u našem kraju ima genijalaca, to već odavno znamo, ali jučer smo u RTL-ovoj emisiji ''Superljudi'' vidjeli doista nešto posebno. Javnosti se predstavio 6- godišnji Anđelo Bačani iz Ludbrega koji je publiku osvojio sa svojom spontanošću i jednostavnošću, ali najviše matematičkim znanjem. Anđelo zna rezultat čim vidi brojeve i zna izračunati nešto što ni kalkulator ne zna. 

Uputila sam se u Ludbreg kako bi popričala s Anđelom i njegovim roditeljima i saznala kako to da njihov sin sa samo 6 godina ima takvo matematičko znanje. Dolaskom u kuću, možda je dio mene očekivao da ću malog Anđela naći kako sjedi za nekom knjigom i rješava zadatke, ali dočekalo me nešto što je zapravo normalno: Anđelo se igrao vani s djecom i nije baš bio zainteresiran da ga se slika i snima.Ipak, nakon nekog vremena je popustio i oduševljeno mi pokazao isječke iz emisije. Njegovi roditelji kažu kako se jako voli gledati na televiziji i da je upravo to bio jedan od razloga zašto je htio sudjelovati. Nagovorili smo ga da nađe svoje najdraže knjige, a u međuvremenu sam popričala s roditeljima, Edijem i Martinom.

Iako obožava matematiku i računanje, najdraža knjiga mu je ipak ''Dama i skitnica''.

Recite mi kako je uopće došlo do toga da idete na snimanje show-a? Jeste li se sami prijavili?

U vrtić su nam došli prezentirati program ''Aloha'' i to je program za matematiku i pošto to njega zanima, mi smo ga odlučili upisati. Još jedan razlog je bio taj što nismo bili sigurni da li da ga prijevremeno upišemo u školu, pa smo htjeli da nastavnici u programu procjene ako je on spreman. Išao je na dva ogledna sata i oni su bili oduševljeni kako on rješava zadatke i onda su ga oni prijavili su show.- govori nam mama Martina

Jeste li vi znali i prije upisa na taj program da njemu matematika tako dobro ide?

Inače, njega je matematika tek počela zanimati prije par mjeseci. Do onda je imao neke druge zanimacije. On si odabere nešto što ga zanima i onda to neko vrijeme ne pušta. On sa 6 godina barata s razlomcima, decimalnim brojevima, korjenima i potencijama. Zanimaju ga i sinusi i kosinusi, ali mu mi baš to i ne znamo objasniti, objašnjava i smije se tata Edi. 

Anđelo se često igra brojevima, a smisao brojevog niza nekad samo on razumije.

Roditelji su mi također otkrili kako je Anđelo naučio čitati s tri godine. Zna rusku azbuku i Morseovu abacedu, a s dvije godine znao je sve marke automobila. S dedom igra šah, a s četiri godine je sam od sebe počeo učiti tursku abecedu. Još je zanimljivo da zna poredati sve planete po veličini, sastavu i njihovoj udaljenosti od sunca. Najdraže igračke su mi papir i olovka i naravno- brojevi. Kad sam ih upitala što očekuju od Anđela u budućnosti, roditelji su složno rekli- samo da bude sretan. Iako je prošao u polufinale, ne očekuju pobjedu u emisiji jer su ostvarili njegovu želju da bude u emisiji i njima je to dovoljno. 

Anđelo nije htio početi pričati prije nego što je sve knjige posložio na stol.

Rekla sam mu da se predstavi i da kaže nešto o sebi. 

- Ja sam Anđelo Bačani, ja sam matematičar, znam množiti dvoznamenkaste brojeve i ja sam superčovjek. - ponosno sam je rekao

Otkrio mi je također da ga mama i tata nisu trebali previše nagovarati da ide na snimanje emisije i na kraju mi je prišapnuo da mu je najdraži član žirija Vuk Aleksić jer se hrvao s njim.

 

 

 

 

 

 

Komentari