Andrea Žigić Dolenec: Perom po korupciji, sumnjivom moralu i nasilju

Objavljeno: 21.01.2015. 10:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Varaždinska novinarka Andrea Žigić Dolenec dosad je objavila nekoliko priča i pjesama u zbornicima i zbirkama, a ovih dana njezino najnovije ostvarenje objavljeno je u zbirci priča Zagreb Noir.

Riječ je o zbirci u kojoj se nalazi četrnaest noir priča hrvatskih autora koje prikazuju tamnu stranu života u hrvatskoj metropoli, odnosno, kako kaže urednik izdanja Ivan Sršen, kroz različite perspektive otkrivaju neuralgične točke Zagreba, doznajemo od Žigić Dolenec.

Kako je nastala zbirka i odakle vam inspiracija za priču? Jesu li njezini junaci stvarne osobe?

Zbirka je zapravo nastala za potrebe edicije Noir uglednog američkog nezavisnog izdavača Akashic Books koji je već objavio šezdesetak knjiga o svjetskim metropolama, pisanih na sličan način. Stoga će zbirka biti prevedena na engleski i bit će objavljena na jesen u Brooklynu. Moja je priča odabrana na natječaju, a inspiracija je proizašla iz teme koja je bila zadana. Priča je morala biti vezana uz jednu zagrebačku četvrt, ulicu ili trg, sadržavati motive iz života grada kroz „noirovski“ pristup koji će svjetskom čitatelju prikazati današnji Zagreb. Tako su i protagonisti priče nastali iz potrebe da se prikaže ono što je karakteristično za Zagreb i Hrvatsku, iako je to u velikoj mjeri zajedničko svim velikim gradovima. U prvom dijelu priče se pojavljuje pripadnik nogometne navijačke skupine, u drugom političar u usponu, a u trećem jedan vrlo usamljen i zagonetan lik, čiji se identitet otkriva tek u zadnjoj rečenici priče. Oni su međusobno povezani slučajnim događajima, kao što to često biva u životu.

Više o varaždinskoj novinarki i spisateljici otkrijte u intervjuu u novom broju etjednika.

Komentari