Dejan Blagus za 30 dana: OPG-i su 'Hidroing' prepoznali kao najpovoljnijeg izvođača

Piše: eVz/30 dana

Objavljeno: 25.12.2015. 13:36

Zadnja izmjena: 22.02.2016. 13:08

Foto: Arhiva eVž

Sedam recesijskih godina neminovno se odrazilo i na naše poslovanje međutim, ipak smo uspjeli u takvim teškim gospodarskim prilikama ostvariti pozitivne pomake. Tako smo već prošle godine poslovali uspješno. Iako je ova godina još uvijek bila recesijska, očekujemo pozitivan poslovni rezultat što smatram uspjehom  obzirom na situaciju u kojoj se nalazi građevinarstvo, doznajemo od Dejana Blagusa, direktora “Hidroinga“...

Poznato je da su mnoge građevinske tvrtke otišle u predstečaj ili stečaj. U kriznoj situaciji moj  prioritetni cilj je bio opstanak na tržištu i tijekom čitavog dugog recesijskoj razdoblja redovito smo uspijevali isplaćivati plaće zaposlenicima, kao i sve doprinose i obaveze prema državi , te prema svojim dobavljačima. Nemamo dugovanja jer redovito i u dan podmirujemo propisane financijske obaveze – ukratko je opisao poslovnu situaciju „Hidroinga“ direktor Dejan Blagus.

Ova  tvrtka, jedna od najdugovječnijih u varaždinskom gospodarstvu koja je svojom tradicijom postala svojevrsni brend na ovim prostorima i održala se na gotovo ugaslom građevinskom tržištu, trenutno, nakon restrukturiranja, zapošljava 105 djelatnika.


Bednja Hrastovec završeni radovi

Bit će posla i u sljedećoj godini

Temelj svakog poslovanja su sklopljeni poslovi. Kakva je situacija glede ugovorenih radova ove godine?
Moram se malo i pohvaliti. Ove smo godine ugovorili poslove vrijedne više od 53 milijuna kuna, neke od njih smo već realizirali, a dio njih se „proteže“ i na sljedeću godinu tako da ćemo imati kontinuirani nastavak radova. Od ugovorenih poslova do 31. listopada realizirali smo radove u vrijednosti 20,7 milijuna kuna, a do kraja ove godine planiramo realizirati  ugovorene poslove vrijedne 8,2 milijuna kuna. Takvu uposlenost i u tom obimu nismo imali proteklih sedam do osam godina.

Koji su najznačajniji ugovoreni poslovi ?
Velike radove u vrijednosti od 12,8 milijuna kuna izvodimo na obrani od poplava slivog područja Plitvica-Bednja za „Hrvatske vode“ i dosad smo ih realizirali  gotovo u cjelosti. Značajne radove izvodimo i za obiteljska  poljoprivredna gospodarstva, pretežito na izgradnji peradarskih objekata. Takve poslove primjerice,  izvodimo na OPG-u Senke Kosec u vrijednosti od skoro 4 milijuna kuna, a završili smo izgradnju peradarnika za OPG  Kraljić Melite i OPG Kraljić Vedrana  od kojih je svaki bio ogovoren  na oko 3 milijuna kuna. Značajni su i radovi koje izvodimo za „Varkom“, primjerice na izgradnji sustava odvodnje u Trnovcu Bartolovečkom, te na prepumpnoj stanici u Svibovcu, u ukupnoj vrijednosti od preko 4 milijuna kuna. Najveću investiciju u iznosu od čak 17,6 milijuna kuna ugovorili smo s ludbreškom „Lunetom“. Radi se o farmi nesilica od četiri peradnjaka čiju smo izgradnju nedavno započeli izgradnjom temelja. Tako mogu reći da već sada imamo dvije trećine ugovorenih poslova za sljedeću godinu, te da će nam kapaciteti biti popunjeni do rujna 2016. godine.

Zadobili povjerenje farmera

A nadalje?
Uz ugovorene poslove poslali smo ponude na javne natječaje za izgradnju sedam-osam farmi i imamo realne mogućnosti za dobivanje tih poslova jer su nas temeljem naših referenci i dosadašnje suradnje investitori pozvali da se javimo na natječaj. Nažalost, glede javnih investicija gotovo da i nema javnih natječaja, zato smo se kao izvođači „okrenuli“ investicijama u ruralnom razvoju, koje se realiziraju putem EU fondova.


Farma OPG Senka Kosec
 
Očito je da najveće prihode ostvarujete na ruralnom razvoju, tj. OPG-ima. Zbog čega se obiteljska poljoprivredna gospodarstva, u toj mjeri, u konkurenciji drugih izvođača odlučuju baš  za „Hidroing“?
Još prije pet godina kad su započele mjere ruralnog razvoja, OPG-i nisu imali potrebitu dokumentaciju, troškovnike i projekte te su ih izvođači odbijali . Mi ih nismo odbijali nego im pomagali u pronalaženju projektanata koji su im izradili projekte i troškovnike, na temelju kojih su mogli zatražiti ponude od izvođača. Mi smo pritom bili u izvjesnoj prednosti u odnosu na druge ne samo zbog spomenute suradnje već i zato jer smo bili konkurentni. Dobivene poslove smo uvijek obavljali kvalitetno i na vrijeme, što je OPG-ima itekako važno za dobivanje povrata dijela uloženih sredstava iz EU fondova.  Treba također naglasiti da „Hidring“ investitoru jamči realizaciju kompletne investicije od zemljanih radova do gotove opremljene farme, po sistemu „ključ u ruke“.

Kakve poslovne rezultate očekujete na kraju ove godine?
Svakako će biti pozitiva, a s obzirom na već ugovorene poslove sljedeća bi godina morala imati i znatniju pozitivu. O konkretnim ciframa još ne mogu govoriti, mnogi su poslovi u tijeku i podosta toga zavisi i od vremenskih prilika do kraja godine. Osobno sam optimista glede daljnjih poslovnih rezultata, sedam kriznih godina je iza nas i očekujem svjetliju perspektivu. U takvom ozračju želim svim našim djelatnicima, suradnicima i poslovnim partnerima  sretan Božić te uspješnu nadolazeću novu godinu.   


Plitvica Šemovec radovi u toku

Izvor: 30 dana

Komentari