upornošću do uspjeha

Donosimo priču o Karlu Rajkoviću - mladom varaždinskom plivaču koji niže medalje i uspjehe

Objavljeno: 01.01.2017. 19:14

Zadnja izmjena: 01.01.2017. 20:34

Osvojene 4 medalje na Svjetskom prvenstvu osoba s invaliditetom u Pragu, 10 medalja na Otvorenom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom u Splitu, neumorno rušenje osobnih rekorda u svim disciplinama, godinama zaredom titula najboljeg sportaša Grada Varaždina – samo su neki od brojnih poduhvata mladog plivača Karla Rajkovića, člana varaždinskog Plivačkog kluba Barok i maturanta Prve gimnazije.

Kako Karlo usklađuje svoje obaveze s napornim i zahtjevnim treninzima, koja su mu natjecanja najdraža, te što ga je zapravo i potaknulo da se profesionalno posveti plivanju, saznali smo u kratkom razgovoru za vrijeme njegovih priprema u Rijeci.

Kada si se počeo baviti plivanjem i što te potaknulo?

U 4. razredu u školi plivanja u sklopu nastave u školi, jedan trener plivanja mi je rekao da bi mogao biti dobar u plivanju, pa kada sam se u 5. razredu odlučivao koji sport ću početi trenirati, odabrao sam plivanje.

Koliko često treniraš, te kako dugo traje sezona?

Pokušavam svaki dan (osim nedjelje) po dva sata, iako ne stignem tako uvijek. Najčešće treniram 4 dana u tjednu po dva sata. Traje od 9. mjeseca do 6. ili 7.

Kako svoje školske obaveze usklađuješ s treninzima?

Pokušavam ih uskladiti dobrim planiranjem vremena, bavljenjem školskim obvezama vikendom, ili ako stignem nakon treninga.

Kako kolege u razredu reagiraju na osvojene medalje, imaš li podršku u razredu? Imam podršku u razredu, kolege mi uvijek čestitaju na plivačkim uspjesima.

Imaš li vremena za izlaske s društvom – što radiš kada ne treniraš?

Ne izlazim često, ponekad, kada ne treniram najčešće gledam TV ili sam na računalu.

Budući da se često natječeš u čak nekoliko disciplina u Hrvatskoj, ali i inozemstvu, uhvati li te trema prije nastupa i koja ti je najdraža disciplina?

Uvijek postoji trema prije nastupa, međutim, nakon mnogih natjecanja više ne utječe toliko na mene. Najdraža disciplina mi je 100 leptir(delfin).

Do sada si osvojio mnogo medalja i sudjelovao na mnogo natjecanja. Ima li neko koje ti je najdraže?

Bilo je mnogo dobrih natjecanja, poput nastupa na svjetskom prvenstvu u Glasgowu 2015., u sklopu hrvatske štafete, ili osvojene 4 medalje na ovogodišnjim Svjetskim igrama mladih u Pragu. Međutim, uvijek mi je najvažnije da poboljšam vlastita vremena, bez obzira koji sam ili koje je natjecanje.

Do sada si nekoliko puta bio odabran i za najboljeg sportaša u Varaždinu. Što to znači za tebe?

Znači da su moji uspjesi uočeni i da se trebam nastaviti truditi i ostvarivati još bolje rezultate.

Koje je sljedeće natjecanje na kojem ćeš nastupiti i kakvi su ti planovi za budućnost?

Sljedeće natjecanje je Državno prvenstvo za osobe s invaliditetom u Splitu na početku veljače. Ciljevi su popraviti vremena i dodatno se približiti normama za neka veća natjecanja, poput svjetskog i europskog.

Komentari