Dubioza Kolektiv: Na Špancirfest dolazimo na poziv lokalnog udruženja poljoprivrednika

Objavljeno: 05.08.2015. 20:16

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:05

Foto: Dubioza Kolektiv

Bosansko-hercegovački bend Dubioza Kolektiv nastupit će na ovogodišnjem Špancirfestu,  a pred sam koncert u Puli što je održan 31. srpnja, za 30 dana otkrili su gdje su trenutno, što rade i hoće li nam i ove godine donijeti kišu.

Kako momci “dišu” na ovim visokim temperaturama, kao i tko je pozvan na koncert, a tko neka ostane kod kuće, saznajte u intervjuu.

Na Špancirfestu ste nastupili već dva puta, svaki put je padala kiša. Hoćete li nam donijeti kišu i ove godine?

DK: Na Špancir fest zapravo i dolazimo na poziv lokalnog udruženja poljoprivrednika jer vrlo uspješno donosimo kišu nakon dugog i toplog ljeta. Ova suradnja će vjerovatno i ovoga puta uroditi plodom, pa stoga na vrijeme obezbijedite kišobrane, kabanicu i obuću za blato. Takođe dan prije koncerta konsultujte svoje babe i dede da vas upute u tajne narodnih lijekova koji liječe od upale pluća i prehlade. Obavezno izbjegavati antibiotike.

U kakvom vam je sjećanju ostao Varaždin? Što vam se ovdje najviše sviđa/ne sviđa? Imate li uopće vremena i želje proći gradom, vidjeti gdje ste, što ste?

DK: Varaždin je sjajan za vrijeme festivala i svaki put nam je uživanje špancirati uzduž i poprijeko. Svaki put zakačimo i neki dobar koncert na drugim binama ili na ulicama pa se zaista isplati napraviti par dodatnih kilometara pješice. Nadamo se da je jos uvijek otvorena radnja u kojoj kupujemo ručno printane majice, tamo pored crkve na trgu, pa prva lijevo.

Što možemo očekivati od ovogodišnjeg koncerta? Koliko ste se promijenili od posljednjeg puta?

DK: Malo smo ostarili i dobili pokoju kilu viška na “strateškim mjestima”. Na žalost, vrijeme uzima svoj danak… Ove godine smo, osim olujnog vremena sa grmljavinom, pripremili smo i koktel starijih uspješnica, uz numere sa novog albuma “Happy Machine”, koji izlazi do kraja ove godine, tako da će varaždinska publika imati priliku da čuje dosta pjesama koje su friško izašle ispod studijskog čekića.

Gdje je Dubioza sada? 2014. godinu proveli ste promovirajući "Apsurdistan" i postali ste jedan od najprepoznatljivijih ako ne i najboljih bendova ove regije. U čemu je tajna?

DK: Postoje dva načina. Prvi je da u lonac prokuhane vode ubacite kilo kiselog kupusa, dvije kokošije nogice, krila od šismisa, odrezane nalakirane nokte bivše žene, nekoliko različitih uzoraka krvi koji nose DNK od po jednog Bosanca, Hrvata, Slovenca, Srbina i Makedonca, kriptonit sa kineske buvlje pijace i na kraju jednu stidnu dlaku sa lijevog muda od jednoroga. Drugi metod je potpuno otvaranje benda prema ljudima koji interesuje naš rad - postavljanje albuma za besplatan download i pokušaj da se putem socijalnih mreža uspostavi konstruktivan dijalog sa ljudima. Neka svako odabere neki od ovih metoda, a za rezultate ne garantujemo niti vraćamo novac.

Tekstovi vaših pjesama su izrazito socijalno/politički angažirani, ako se to tako može definirati. Koliko ste zapravo politični, odnosno apolitični?

DK: Na ovim prostorima je prilično suicidalno biti apolitičan. Ukoliko ne znaš ko ti “radi o glavi” može ti se vrlo lako desiti da bez iste i ostaneš. Mi bi jednako politični bili i da smo “civili” i da se ne bavimo muzikom. Vjerovatno bi tada nekim drugim putem iskazivali svoje stavove ali budući da smo u bendu - onda to kanališemo kroz pjesme i akcije koje poduzima Dubioza. Ukoliko te politika zaista ne interesuje ne možeš to odglumiti i sve će izgledati pogrešno. Vjerovatno bi jednako smješno bilo kada bi mi pokušali pisati ljubavne pjesme jer nas ljubav zanima isključivo kroz praksu pa bi rezultati ovog eksperimenta vjerovatno bili tragični.

Mislite li da vaši tekstovi/pjesme mogu nešto promijeniti? Želite li uopće što mijenjati ili se samo dobro zafrkavate?

DK: Nismo naivni pa da gajimo romantične snove o pjesmama koje pokreću revolucije i mijenjaju svijet ali vjerujemo da je moguće inspirisati ljude, skrenuti im pažnju na neke stvari koje su možda do tada ignorisali, prikazati neku društveno bitnu priču iz nekog drugog ugla i na taj način pokrenuti dijalog… I ako nista od gore navedenog ne upali, bar smo se dobro zajebavali na račun rukovodilaca.

U jednom intervjuu ste naveli da svojim pjesmama pokušavate osvjestiti mlade generacije da misle svojom glavom i slušaju ono sto osjećaju, a ne ono što im se naredi. Uspijevate li u tome?

DK: Za Varaždinski koncert pripremili smo anketu na kojoj će pitanje biti “Mislite li svojom glavom”. Nadamo se da će uzorak ispitanika biti reprezentativan, a rezultate ćemo rado ustupiti i vašoj redakciji.

Ovu regiju "drma" sveopća manija turbo-folka, narodnjaka, cajki, lakih nota, ali ipak, Dubioza je vrlo popularna. Sviraju vas čak i na svadbama. Red Severine, red Rozge, red Cece, red Dubioze. Kako to objašnjavate?

DK: Javna je tajna da je večina svadbarskih i cover bendova za razne proslave na našem platnom spisku. I mi bi htjeli da i naša muzika bude “bezvremenska” i da nekoliko pjesama uđe u legendu, a to se najlakše postiže štelom.

Podilazite li publici u svom stvaralaštvu? Ako da, koliko joj podilazite u svojim pjesmama? Ako ne, zašto ne? Koliko ste spremni ići po svome, kontra publici?

DK: Ako ćemo iskreno, mi jedva i sastavimo ovo malo jada od pjesama. U toj višemjesečnoj patnji da nešto sastavimo zaista nemamo kapacitet da procijenimo da li to što smo napravili može podići ikome. Svaki put izbacimo album i žmireći cekamo hoće li se to nekom podići.

Širite se i na šire europsko tržište, obilazite svjetske festivale, gdje vam je kraj? Ima li kraja?

DK: Ovo je već metafizičko pitanje. Ako od nas tražite odgovore na ovakva pitanja, na pravoj ste adresi ali to ima svoju cijenu. Pored odgovora na slična pitanja nudimo još i: čitanje budućnosti sa dlana, bacanje graha ili kačika u zavisnosti od preferencija mušterije, gledanje u tarot karte i izradau natalnih horoskopa. Takođe uspjesno skidamo sihre, crnu magiju i uklanjamo perut. Cjenovnik ovih usloga možete naći na www.dubioza.org

Što želite poručiti Varaždincima i Varaždinkama? Da dođu na Špancirfest? Čak i ako pada kiša? Što mogu dobiti od Dubioze Kolektiv?

DK: Varaždincima poručujemo da masovno ostanu kući, a Varaždinke pozivamo da dođu u što većem broju. Neka zbog obilne kiše skinu što više odjeće da im se ne skvasi - šteta je da se pokupi pa im neće moći dogodine.

Komentari