intervju sa šefom vatrogasaca

eTV|FOTO Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Varaždin Ivica Labaš otvoreno i konkretno o stanju opreme

Objavljeno: 27.10.2017. 09:28

Zadnja izmjena: 27.10.2017. 09:31

Foto: Luka Šalamun

Opremljenost Javne vatrogasne postrojbe Varaždin došla je nedavno na red i u polemičnim diskusijama prošle sjednice Gradskog vijeća. Tada je vijećnik Davor Patafta - u kontekstu kupovanja Varteksove robne kuće - ustvrdio kako naši vatrogasci imaju vozila stara 30 godina.

Kako bismo osobno provjerili s kakvim vozilima i uređajima raspolažu naši vatrogasci, otišli smo do Vatrogasnog doma i otvoreno razgovarali sa zapovjednikom JVP-a Ivicom Labašem, koji je na sjednici Vijeća potvrdio da ima vozila koja treba zamijeniti i da se 2016. po tom pitanju nije ništa napravilo.

- Iako se u nekim zemljama vozila nakon 5 do 10 godina uporabe miču uz uporabe, naša su vozila u prosjeku puno mlađa nego u drugim vatrogasnim postrojbama u Hrvatskoj. - izjavio je tada Labaš.

'Nemaju to ni Francuzi i Nijemci...'

Ivica Labaš je već preko 30 godina u vatrogastvu, obrazovan na više fakulteta i 5 puta odabran za zapovjednika. Sama postrojba raspolaže s 58 zaposlenika, od kojih je 55 operativaca, odnosno, vatrogasnih tehničara. Dodajmo tome podatak da 19 vatrogasaca ima diplome inženjera u raznim strukama - i dobivamo sliku profesionalnog vatrogasnog kadra kojim raspolaže Varaždin. Stoga smo se usmjerili na pitanje tehničke opremljenosti, o čemu smo napravili zaseban eTV prilog.

Kako ocjenjujete opremljenost varaždinske vatrogasne postrojbe?

- Opremljenost je vrhunska - nama dolaze u goste i stranci, pa gledaju i naša vozila, koja su mahom Mercedesi i njihovu opremu. Naša vozila koja spadaju u prvu liniju obrane stara su maksimalno 10 godina, a opremu koju vide unutra nemaju ni u svojim zemljama, kao što su Francuska, Njemačka i Austrija.

Ipak govori se i o nekoj zastarjeloj opremi?

- To su vozila "druge linije obrane", koja nam služe za neke popratne radnje - tipa ralica, staro kemijsko vozilo, vozilo za tehničke intervencije. Neka vozila nisu prošla puno kilometara tijekom svih tih godina. Ona su sto posto tehnički ispravna, ali samom svojom starošću ne garantiraju da su sigurna i treba ih zamijeniti. Grad je zatražio da se napravi studija te zamjene voznog parka i da se vidi kako doći do novih vozila. Možda od Grada ili EU fondovi ili će MUP nešto nabaviti - a možda i neki drugi fondovi. Kad se zamijene imat ćemo najbolji vozni park u državi.

'Ovo bih prvo kupio...'

Kad biste imali sredstva, što biste prvo kupili?

Prvo bih kupio auto-ljestvu. Imamo ih dvije, jedna je visoka 53 metara - a najviša zgrada u Varaždinu je 44 metara. Zahtijevali smo da svaki kat nam bude dostupan. Ova druga ima 32 metra, stara je 38 godina i još uvijek je u akciji, i to kao broj 1. 

Imate ljude, imate opremu - jesu li onda svi problemi rješeni?

Možete imati opremu, tehniku - ali je problem ako nemate vatrogasni pristup svim površinama. Problem u Varaždinu u nekim kvartovima jest da se negdje auti nepropisno parkiraju, ili su napravljene neke barijere ili stepenice. Govorili smo o tome i u nekim mjesnim odborima, a najveći je problem u visokim zgrada u Zagrebačkoj ulici, gdje ne može ući vatrogasno vozilo od 26 tona, a nekada ni hitna pomoć.

'Stižemo svuda brzo'

Imate li otprilike brojke koliko puta godišnje intervenirate?

Godišnje imamo oko 500 intervencija. Od toga 300 njih na poziv kao hitne. Otprilike pola hitnih intervencija su požari, a pola tehničke intervencije. Nije nam se nikada dogodilo da nam izmakne neki požar, da zahvati, primjerice, i drugi stan. Interveniramo često u prometnim nesrećama ili ako se što, na primjer, dogodi u nekoj tvornici, kako bi oslobodili ljude ako su prikliješteni.

Ipak su vam požari glavna djelatnost?

Neki su bili zahtijevniji, neki manje zahtjevni. Niste čuli da je bilo stradavanja bilo ljudi bilo vatrogasaca. Grad je koncentričan i za najkasnije 15 minuta dolazimo do svake točke koju trebamo pokriti.

Na kraju nam je zapovjednik Labaš objasnio kako bi se prosječna starost vozila kojima se služe varaždinski vatrogasci - ukoliko bi se u obzir uzela i ova zastarjela - nekih 17 godina. No, prosjek drastično pada ako se računaju samo vozila "prve linije obrane" - i tada ona iznosi nekih 7 do 8 godina. U našoj fotogaleriji možete vidjeti i jedna i druga vozila, kao i neke zanimljive slike iz Muzeja hrvatskog vatrogastva, da se upoznate kako je to sve izgledalo prije nekih stotinu godina.

Komentari