intervju s direktorom varkoma

ŽELJKO BUNIĆ 'Dravske bazene posjetilo je 40.000 ljudi - Olimpijski bazen najkasnije 2020.'

Osim dravskih bazena, Bunić se u razgovoru osvrnuo i na aglomeraciju, smanjenje plaća zaposlenicima Varkoma, ali i mogućnost povećanja cijena vode...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 31.08.2018. 09:02

Zadnja izmjena: 31.08.2018. 09:05

Foto: Luka Šalamun / Arhiva

Vruća tema u Varaždinu proteklih par mjeseci svakako je bilo ponovno otvaranje dravskih bazena, a pošto se sezona bliži svome kraju, porazgovarali smo s direktorom Varkoma Željkom Bunićem kako bi saznali je li ona bila uspješna.

Osim dravskih bazena, Bunić se u razgovoru osvrnuo i na izgradnju trećeg bazena na Dravi, aglomeraciju, smanjenje plaća zaposlenicima Varkoma, ali i mogućnost povećanja cijena vode.

Pretpostavljam da sada raspolažete i nekim konkretnim brojkama, pa mi recite kakva je bila sezona na Dravi?

S obzirom na vremenske prilike (kišoviti srpanj), sezona je bila solidna i mi procjenjujemo kako će ona završiti sa 20 000 prodanih ulaznica, a kada se zbroje i sva djeca koja nisu plaćala, to bi mogli biti i do 40 000 posjetitelja na bazenima. Pokazalo se da je taj bazen Varaždincima trebao i raduje nas da dolaze obitelji s djecom te je tako ispunjena svrha zašto smo i to radili. 

Do kada će biti otvoreni bazeni?

Sve zavisi o meteorologiji. Ako dođe nekakva hladnoća, onda će sezona kupanja biti završena.  Inače, bazenima ne upravlja Varkom nego Gradski bazeni, ali s obzirom da sam kao dio političke vlasti inicirao i koordinirao obnovu bazena, važno mi je da sve to normalno funkcionira. Stoga, u dogovoru s gradonačelnikom, prije svega volonterski, nadzirem način na koji funkcionira kupalište Drava.

Što će biti s bazenima kroz zimu?

Oni će biti konzervirani za slijedeću sezonu te vjerojatno napunjeni vodom jer je to najbolji način da se sačuva konstrukcija uz to da bude postignuta zaštita od smrzavanja. Bazeni na Dravi, otvoreni bazeni, zamišljeni su za ljeto. Ako budu dobre vremenske prilike kao što to najavljuju meteorolozi, plan je slijedeće godine kupališnu sezonu otvoriti već za 1. maj.

Nikakvih incidenata, koliko znamo, nije bilo na bazenima, ili?

Mi javni novac koristimo za javne potrebe. Javni novac se koristi za bazene, a jer gradski  bazeni na kojima se plaća simbolična cijena ulaznice nisu profitabilna stvar. Kupalište Drava je jedan od nadstandarda građana, a kako bi ono funkcionirali, treba ga adekvatno štititi i mi smo imali non stop uključene spasioce i zaštitare, kao i uključene video nadzor te alarm. Mjere tehničke zaštite će biti kontinuirano korištene u vrijeme mrtve sezone.

Gradonačelnik Čehok nedavno je najavio mogućnost izgradnje trećeg bazena na Dravi. Je li to u planu?

Naša je ideja na temelju studije napraviti sve da se do konca godine dobije građevinska dozvola za bazen dimenzija 50 x 12,5 metara koji će biti dubine i dužine kakvi su olimpijski bazeni, ali će umjesto osam traka imati četiri. Ako bude sve išlo kako treba, mi bi voljeli da koncem ove godine, po donošenju proračuna uz pretpostavku da Gradsko vijeće usvoji ovu našu ideju, napraviti javnu nabavu i odabrati izvođača koji bi uspio bazen izgraditi do početka nove kupališne sezone (01.05.2019). To je optimistična varijanta, no ako to neće biti moguće, slijedeći rok je proljeće 2020. godine.

Aglomeracija, što slijedi?

Obustavljeni su radovi na Aglomeraciji na dvije trase zbog sumnje u sukob interesa i to će potrajati još barem dva mjeseca. Ima li kakvih novosti u vezi cijele situacije?

U tijeku su aktivnosti u kojima kontrolna tijela Hrvatskih voda dodatno provjeravaju okolnosti koje su uzrokovale prekid radova, odnosno rade se dodatni izvidi koji bi trebali pokazati je li u postupcima odabira izvođača bilo nedozvoljenih radnji. Isto tako valoriziraju se postupci koje je Varkom napravio nakon otkrivanja tih bočnih ugovora te se procjenjuje hoće li to biti dovoljno da se  radovi, sa postojećim dobavljačima, nastave.

Što ako se radovi neće smjeti nastaviti?

Mi ne želimo vjerovati da se radovi na aglomeraciji neće smjeti nastaviti, ali ako se to dogodi, odnosno ako Republika Hrvatska putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije eksplicitno ne dozvoli daljnje financiranje projekta, preostati će jedina mogućnost da se ugovori s dobavljačima prekinu te da se  ponovi postupak odabira izvođača za te dvije trase. Prema svemu što znam, aglomeracija Varaždin će ići dalje, no sada je potez na najvišim institucijama Republike Hrvatske.

Privremeno je bila prekinuta aglomeracija u Vidovcu, ali su se radovi sada nastavili..

Varkom nikada nije zaustavio radove nego smo izvođače upozorili na mogućnost da kanalizacijske cijevi koje su bile ugrađene ne zadovoljavaju standard. Naime, jedan od dva,hrvatska Zavoda za ispitivanje kvalitete dao je mišljenje kako cijevi zadovoljavaju standarde, a drugi je dao mišljenje da ne zadovoljavaju. Mi smo izvođače na to upozorili, a na njima je bilo da odluče hoće li ugrađivati to ili nešto drugo. Iz razloga nesigurnosti oni su vjerojatno krivo protumačili o čemu se radi i stali s radovima. Naknadno su opet radovi krenuli, ali na njihov vlastiti rizik, budući se i dalje provode i dodatna ispitivanja kako bi se dokazalo zadovoljavaju li ili ne, cijevi standarde kvalitete predviđene specifikacijama navedenim u javnim nadmetanjima. 

Plaće u Varkomu manje do 9 posto

Na konferenciji za medije koja se održala prije mjesec dana najavili ste smanjenje plaća zaposlenicima Varkoma. Jeste li to proveli u djelo? To se provelo u djelo s obzirom na to da je poslovanje  Varkoma ugroženo  s četiri strane: (1) postoji problem s mogućim dodatnim troškovima aglomeracije,  (2) zbog problema s Aquatehnikom, Varkom je 2017 ali će i 2018. godine imao negativan financijski  rezultat, (3) prisutna je stagnacija potrošnje vode, čak i blagi pad i (4) postoji činjenicu da se cijena vode i odvodnje nije mijenjala od 2010. godine. Plaće su smanjene za 7 do 9 posto s obzirom na sva primanja koje radnici dobivaju, no naša je intencija da stvari vratimo na staro, što prije to bude moguće

Računi za vodu veći do 7 posto

Planirate li povećati cijenu vode? Kao što sam naveo, od 01.01.2011.godine nije bilo promjene cijene. Istovremeno su materijalni troškovi narasli, službeni rast indeksa cijena u Republici Hrvatskoj je otprilike 108%. Ono što ćemo predložiti, s ciljem prije svega stabiliziranja stanja ali i zadržavanja kvalitetne radne snage, pri čemu prije svega mislim na radnike koji rade na proizvodnji, distribuciji, i održavanju vodoopskrbe i odvodnje, je povećanje cijena vodnih usluga za 5-7% (ovisno o potrošnji). Smatram da se radi o razumnom potezu koji će prosječan račun obitelji koja troši 10 kubika vode mjesečno, povećati  za 9,5 kuna. Bez tog poteza dugoročno se može ugroziti razvoj poduzeća, ali i visok standard kvalitete usluga koje Varkom pruža svojim potrošačima, kao i kvaliteta obrađene  ispuštene vode u otvoreni vodotok rijeke Drave, koji je po našim saznanjima na najvišoj europskoj razini. Valja napomenuti da je navedeno povećanje cijene usklađeno s programskim dokumentima i Europskim strategijama očuvanja kvalitete vode.

Svake godine obnova 5 km ulica

Kakva je suradnja s gradskom vlašću? Odlična. Najbolji primjer je suradnja na kupalištu Drava ali i u obnovi gradskih ulica budući da su Grad Varaždin i Varkom na više ulica odlučili izmijeniti vodovodnu i kanalizacijsku ali istovremeno uvesti optičku infrastrukturu te obnoviti kolnike i pločnike. Naš model je da kada Varkom provodi rekonstrukciju komunalne infrastrukturu na nju se nastavi temeljita obnova gradskih ulica, odnosno da obnova kolnika, a po mogućnosti i pločnika bude takva da više nema zakrpa, udubina i zaostalih džepova vode koje se stvaraju nakon najmanje kiše. Varkom financira održavanje vodovodne mreže, a Grad Varaždin asfaltiranje i ostale radove vezane uz kolnike i pločnike. Ono što smo do sada napravili građani mogu vidjeti u Lepoglavskoj, Ivanečkoj, ulici Miroslava Krleže te Gospodarskoj ulici, a vrlo uskoro i na pet ulica na Banfici (Preloška, Vukovarska, Čakovečka, Osječka i Labinska). No sve to je samo početak jer je plan svake godine na isti način obnoviti 5 kilometara ulica u Varaždinu.

Komentari