Ivan Topolnjak za 30 dana: Termoplin nije "Plin teče - mi naplaćujemo"

Objavljeno: 01.11.2015. 19:46

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 08:01

Foto: FOTO Siniša Sović

Ivanu Topolnjaku kao i velikoj većini gospodarstvenika ne godi medijska pozornost. Smatra da je „predirektan!“. A upravo takav bio je i početkom ove godine, bilo komu drago ili ne, kada se ponovno aktualiziralo pitanje prodaje gradskog udjela u Termoplinu...

Naprosto smatra da tvrtku, da bi bila konkurentnija, treba privatizirati. U sljedećih godinu i pol dana općenito prognozira trend prodaje vlasničkih udjela jedinica lokalne samouprave u energetskom biznisu. Javnu raspravu pritom ne smatra neophodnom. Svoje planove ne otkriva. Ni poslovne ni privatne. Javno detaljnije ne iznosi ni stav glede gospodarsko-društvene situacije u zemlji. Kad već mora govoriti, onda najradije govori isključivo o svojoj tvrtci koju tijekom razgovora naziva „kućom“. Uskoro slave i 45. obljetnicu poslovanja, ali „velike fešte“ neće biti. Štednja, riječ je koju često spominje. Međutim, u razgovoru se bez zadrške dotičemo svih pa i „škakljivih“ pitanja koje su proizašla poglavito iz vijesti o namjeri prodaje gradskog udjela u Termoplinu. Ovo su njegovi odgovori...

„Lako je gosponu Topolnjaku“

„Lako je gosponu Topolnjaku, on ima monopol...“, stav je koji ste zasigurno čuli i sami. Kako to tumačite?

U plinu više uopće nema monopola! Plin je podložan tržištu praktički još od 2002. godine, međutim istina je da je ono ozbiljnije počelo funkcionirati tek u zadnje dvije, tri godine. Svi oni koji poznaju poslovanje davatelja usluga u sektoru plina sada znaju da je konkurencija takva, da potrošača dobijete ili izgubite za kakvih „par lipa“. Stav koji ste spomenuli stoga ne bih pripisao nekakvoj zavisti nego – nepoznavanju problematike. Neki ljudi misle: „Plin teče – oni ga naplaćuju“. No s time se ne može poistovjećivati jedna cijela tvrtka. Upravo ove godine je cijeli niz gospodarskih subjekata i ustanova promijenio opskrbljivača. Nedugo je zaključen natječaj i Grada Varaždina (koji je vlasnik Termoplina!), a mi smo na natječaju izgubili za nekoliko lipa...

HGK je Termplinu ove godine dodijelila prizanje za 45. godina uspješnog poslovanja

Ne uzima li pritom Grad Varaždin u obzir da je većinski vlasnik, a Termoplin je od drugih jeftiniji za kakvih 0,1 posto. Svojedobno se to moglo čuti kao prigovor...

Negdje smo jeftiniji drugdje nismo jer smo, ponavljam – na tržištu. Ništa se drugo ne uzima u obzir. Za 2016. godinu Grad je kao opskrbljivača odabrao tvrtku iz Međimurja, jer na tržištu se ne gleda tko je vlasnik. U javnosti se često ne razumije ili ne shvaća pojam vlasništva. U inozemstvu za vlasnika nitko ni ne pita, nego se samo postavlja pitanje – kako poduzeće posluje? Ovo je, istina, prvi put da ne opskrbljujemo gradske institucije, međutim neke korisnike na području grada Varaždina u tržišnom nadmetanju izgubili smo već ranije. Neke smo dobili. Na razini Hrvatske dobili smo ih jako puno.

O prodaji gradskog udjela

Vijest o namjeri prodaje gradskog udjela u Termplinu ponovno je podigla dosta prašine u javnosti. Vi ističete da bi tvrtka na taj način bila još konkurentnija. Kako to obrazlažete i smatrate li, s druge strane, da je cijena od 100 milijuna kuna koju je spominjao gradonačelnik Habuš realna?

Kao direktor i suvlasnik tvrtke ne mogu o tome puno govoriti, međutim mogu reći da će se u sljedećih godinu i pol dana mnogo toga promijeniti u sektoru distribucije plina. Lokalne uprave će vjerojatno početi prodavati svoje udjele. Nadam se da će takvu odluku donijeti i Grad Varaždin, no to je stvar svakog od dioničara i njihove ocjene trenutka isplativnosti. Cijenu uopće ne bih komentirao jer da bi se vidjelo realno stanje stvari treba napraviti analizu i procjenu. Glede javne rasporave samtram da ona nije neophodna, međutim budući da je riječ o Gradu vjerojatno će do nje doći. Osobno mislim da je to stvar tržiša – roba vrijedi onoliko koliko ju je netko spreman platiti. Kad je Grad suvlasnik onda određene pozitivne gospodarske aktivnosti nije moguće adekvatno sprovesti.

Bivši gradonačelnik Ivan Čehok iznio je ideju da Grad zadrži 25+1 posto dionica, a da se ostatak ponudi na kupnju građanima. Reformisti predlažu da se dobit Grada obračuna na način da građani dobiju jeftinije račune. Kako to komentirate?

To niti mogu niti želim komentirati. Riječ je više o razmišljanjima pojedinaca nego o realnosti.

Bez obzira na tenzije koje pitanje prodaje gradskog udjela u Termoplinu izaziva u javnosti, nitko vam ne osporava dugogodišnje uspješno poslovanje. Koji infrastrukturni zahvati su pred vama i na koji način je tvrtka uključena u društveno-odgovoran vid poslovanja? Naime, slovite za jednog od tri najkonkurentnija ponuđača na tržištu...

U Hrvatskoj je već registrirano oko 50 opskrbljivača i svi oni konkuriraju. Mi smo među prva tri distributera. Svake godine planiramo rekonstrukcije i izgradnje plinskih mreža na našem cjelokupnom distributivnom području i ove godine smo tako rekonstruirali gotovo deset kilometara plinovoda jer oni moraju biti sigurni i ispravni. Za ovu godinu trenutno bi bilo preuranjeno prognozirati dobit, ali trudimo se svake godine poslovanje završiti vrlo pozitivno. Imamo i socijalnu osjetljivost. Pomažemo u određenim aktivnostima za nemoćne i bolesne, u dijelu sporta i kulture, ali sve u granicama određenih mogućnosti i dobrog gospodarenja.

U Varaždinu još postoje tvrtke za primjer

Kao gospodarstvenik koji djeluje više desetljeća, kako biste ocijenili stanje u gradu Varaždinu. Pamtimo li i bolje dane?

Gospodarstvo u gradu Varaždinu u okvirima je cjelokupne situacije u Hrvatskoj. Sigurno je da bi moglo i puno bolje i puno kvalitetnije, no – pitate li mene kao gospodarstvenika – mi se u Termoplinu zalažemo da standard koji smo postavili i održimo. Sve tvrtke koje rade s uštedom i pažnjom dobrog privrednika – a takvih tvrtki u Varaždinu još ima – uz velike muke opstaju. One koje ne vode računa o svojim radnicima, kupcima i korisnicima propadaju ili su na rubu egzistencije.

Mislite li da je zemlja izašla iz krize, očekujete li što od parlamentarnih izbora?

Puno o tome ne razmišljam. Tko god bio izabran mi se borimo na hrvatskom tržištu, a možda iskoračimo i šire – u susjedne nam države. Važno nam je samo da nam se omogući kako regulaturno tako i formalno-pravno da možemo korektno i dobro gospodariti i razvijati se.

Očitanje brojila na daljinu

HEP je uveo očitovanje brojila na daljinu, postoji li ta mogućnost i za plin?

Spomenuto već pripremamo, no riječ je o velikim investicijama. Na nekoliko mjesta kod većih potrošača to smo već uveli, a kroz koju godinu očitavanje brojila na daljinu biti će dostupno svim korisnicima. Riječ je o gotovo 40.000 potrošača, dakle ulaganja su značajna.

Izvor: 30 dana

Komentari