influencer iz ivanca

Domagoj Sever hrvatski je influencer: "2019. godinu pamtiti ću po količini posla i denga groznici"

Domagoj Sever hrvatski je influencer, rodom iz Ivanca. Na Instagramu ga prati skoro 74 tisuće ljudi, a kako kaže, u taj posao ušao je sasvim slučajno
Objavljeno: 06.01.2020. 20:42

Zadnja izmjena: 06.01.2020. 21:07

Foto: Domagoj Sever

Domagoj Sever hrvatski je influencer, rodom iz Ivanca. Na Instagramu ga prati skoro 74 tisuće ljudi, a kako kaže, u taj posao ušao je sasvim slučajno.

Inače je apsolvent na Pravnom fakultetu, no nije nam otkrio koliko dugo je već apsolvent. Kako kaže, sada se bavi onime što najviše voli, stoga se više ni ne može zamisliti kako radi negdje u uredu. Kaže da mrzi riječ influencer no od toga trenutno živi. Reklamira svašta, ali ipak postoje neke stvari na koje nikako ne bi pristao. Kako kaže "ne želi biti Top Shop". Što nam je sve Domagoj ispričao i kakva mu je bila protekla godina pročitajte u nastavku.


Imaš skoro 74 tisuće followera na Instagramu, što je impresivna brojka.

Ja zapravo mrzim riječ influencer. Nikada ne znaš što će se dogoditi s Facebookom ili Instagramom za kakvih pet, deset godina.  Kada me netko pita što radim, kažem im da sam fotograf. No, činjenica je da ja velikim dijelom danas živim od tog influencerskog posla jer se tako poklopilo.

Kako to misliš poklopilo?

Sasvim slučajno i to stvarno moram naglasiti. Htio sam se baviti fotografijom stoga sam otvorio Instagram profil koji je idealna platforma za fotografe. Mislio sam bi tu moglo nečega biti. I zapravo sam bio u pravu. Dosta sam rano krenuo s cijelom tom pričom i do sada sam prikupio dosta pratioca. U Hrvatskoj kao influenceri nekako najviše prolaze već poznata lica no moglo bi se reći da mi ide dosta dobro.

Osim fotografijom, baviš se i produkcijskim poslom.

Tako je. Imam otvorenu tvrtku kojoj su osnovne djelatnosti fotografija te video i tv produkcija. Konstantno radimo za Huawei i Podravku, što mi je jako drago. Primjerice, Huawei mi ima genijalne proizvode i jako mi je drago što za njih radim. Isto tako, sada više nisam klinac i volim dobro pojesti, nešto fino skuhati tako da mi je drago raditi za Podravku, i to već treću godinu. Ove smo godine još radili za Renault, Adidas, Booking. - zapravo sve ono što se uklapa u putovanje. Znači reklamirao, primjerice, auto, smještaj, obuću, odjeća.

Ima li možda nešto što ne želiš reklamirati?

Zapravo ima. Ono što odbijam reklamirati je alkohol. Recimo, nedavno sam imao upravo ponudu za reklamirati jedno alkoholno piće ali sam odbio. Mislim da nije društveno odgovorno reklamirati alkohol. Primjerice, ne mogu reklamirati da idem na putovanje s autom i onda pijem. To jednostavno ne ide jedno s drugim i mislim da to nije dobra poruka za mlade ljude, koji čine veliku većinu mojih followera. Mnogi influenceri danas reklamiraju nešto samo da bi reklamirali. Ja ne želim biti Top Shop. Ono što ja reklamiram moram i želim uklopiti u sva naša putovanja.

Rekao si “naša”. Koliko vas zapravo radi na tim projektima?

 

Nisam sam i to volim reći jer sâm ne bih mogao sve to raditi. U ekipi nas trenutno ima pet i to je ekipa koja je već dosta uhodana, dobra i meni odgovaraju. Imamo puno posla, ova godina je bila posebno gužvasta. U zadnjih godinu dana smo bili na Farskim otocima, Cipru i Indoneziji. U Poljskoj smo bili nekoliko puta. Bilo je tu i kraćih putovanja poput onih u Sloveniju. Sve u svemu, ove godine sam proletio između 70 i 80 tisuća kilometara, a avionom sam letio oko 30 puta.

Najzanimljivije putovanje ove godine?

Imam dogovor s kolegom Jakom Ivančićem, slovenskim fotografom, da svake godine na tri tjedna odemo negdje gdje baš mi želimo, a da nije striktno vezano uz posao. Tako smo ove godine bili u Indoneziji i meni je to bilo najbolje putovanje ove godine. U svakom slučaju, bilo je to jedno vrlo zanimljivo putovanje. Do Indonezije nam je trebalo sedam letova i četiri broda. To je onaj ružni dio putovanja, ali opet - vidiš nešto što inače nikada ne bi. Zadnji dan našeg putovanja u Jakarti je bio potres od 6,9 po Richteru, a put do doma je trajao 36 sati. Kada sam došao doma, odmah sam završio u Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” jer sam dobio denga groznicu. Roditelji su mi bili ludi, ali meni je to bilo najbolje ovogodišnje putovanje. Za Indoneziju sam se cijepio protiv raznih bolesti i pio sam antimalarike koji su dosta skupi - po 2 tisuće kuna. Bio sam baš oprezan i jedino što sam mogao dobiti je denga groznicu i normalno da sam ju dobio. No, organizam mi je dosta otporan pa sam ja to dosta dobro prebolio.

Kako uopće financiraš sva ta putovanja?

Pa mi radimo na tri načina. Primjerice, netko nam sve pripremi, mi samo odemo i odradimo posao. Drugo, možeš tražiti sponzore a treće je neka mješavina svega toga. Uglavnom, većinu svih tih mojih poslova sam našao preko društvenih mreža, odnosno, oni su mene našli preko društvenih mreža. Primijetio sam da me ljudi prepoznaju, ali moram priznati da nisam očekivao da će moj Instagram profil doživjeti takav bum. Recimo, današnja djeca to rade s ciljem da postanu influenceri. Po meni, ti moraš raditi ono što voliš, a društvene mreže onda koristiš kako bi to predstavio.

Za kraj, po čemu ćeš pamtiti 2019. godinu?

Po velikoj količini posla. I po denga groznici.

Komentari