Ivanečki speleolozi krenuli Slivarovim stopama

Piše: Zoran Stanko

Objavljeno: 14.03.2015. 09:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Tomica Matišić

Uz paleontologa i akademika Mirka Maleza, prvi speleolog na ivanečkom području bio je Valentin Slivar koji se tom djelatnošću počeo baviti šezdesetih godina prošlog stoljeća. Njegovim tragovima nastavili su članovi udruge Kraševski Zviri, s Tomicom Matišićem na njenom čelu...

Na pitanja što ih to sve privlači u istraživanju dubokih jama koje do njihovih dolaska nikada nisu vidjele svjetlost, kakve sve opasnosti vrebaju u dubinama zemlje i što se sve može tamo naći, odgovorio nam je sam Tomica Matišić.

Možete li napisati povijest vašeg nastanka, razloge zbog kojih ste osnovali 'Zvire'

Speleološka udruga „Kraševski zviri“ Ivanec je osnovana 2009. godine na inicijativu nekolicine   entuzijasta speleologa iz našeg kraja s osnovnim razlogom prelaska u formalno djelovanje koje svim speleolozima u Hrvatskoj omogućava nesmetano istraživanje podzemlja u okvirima tražene zakonske regulative. Od važnijih djelatnosti koje udruga provodi mogu se navesti istraživanje speleoloških objekata, očuvanje kulture rudarstva i preostalih umjetnih podzemnih objekata na području Varaždinske županije i čitave Hrvatske, ekološko djelovanje u vidu zaštite prirode i očuvanja podzemne faune.

Koliko imate članova, dali postoje kakvi uvjeti koje svatko tko postaje članom mora zadovoljavati?

Do sada je Udruga održala pet speleoloških škola tijekom čega je pedeset članova uspješno završilo pripravničku edukaciju za zvanje speleolog pripravnik. Da bi se natko počeo baviti speleologijom potrebno se uključiti u rad neke od registriranih udruga, odsjeka pri planinarskom društvu ili klubova koji se organizirano bave speleološkom djelatnošću. Na samom početku članovi se uključuju u rad društva kao speleološki suradnici nakon čega se odlučuju na pohađanje speleološke škole za zvanje pripravnik speleolog. Nakon dvogodišnjeg stažiranja stječu se uvjeti za polaganje ispita za speleologa, a kasnije i prema osobnim afinitetima za instruktora speleologije. Naša udruga trenutno broji troje speleologa koji su ujedno i voditelji speleoloških škola.

Speleološka škola

Svake godine Udruga organizira speleološku školu koja se provodi prema propisanom programu Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza. Program škole traje šest tjedana, a polaznici prolaze kroz teoretska i praktična predavanja. Tijekom praktičnih predavanja polaznici obilaze desetak špilja i jama na području Ivanščice, Ravne Gore, Medvednice te se na ispit odlazi na neku od špilja i jama većih dimenzija koje se nalaze na kršem bogatijem području Hrvatske kao što su Kordun, Gorski Kotar ili područje Sjevernog Velebita. Praktična predavanja se u početku provode na nekoj od stijena koje se nalaze na Ivanščici ili Ravnoj Gori gdje se polaznici upoznaju s osnovama penjanja i spuštanja te radom na užetu, dok kasnije uče korištenje istih tehnika u špiljama i jamama. Na završnom ispitu polaznici pokazuju svladane tehnike penjanja u jamama dubine do sto metara te obilaze špilju s vodenim tokom. Ove godine je u planu šesta speleološka škola koja će se održati početkom rujna.

Cijeli intervju pročitajte u etjedniku

Komentari