Ivo Gregurević: Razgovor s čovjekom koji ne daje intervjue

Objavljeno: 19.07.2014. 00:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Kad se čovjek zaputi u okolicu Zagreba, onda tek vidi koliko su okolica Varaždina i centar Zagreba zapravo blizu. No, upravo na jednom takvom mjestu, u Jamničkoj Gorici, u posljednjoj kući na jednom od posljednjih brijegova u tom kraju, na kućnom broju 38 ovih dana završilo je snimanje najnovijeg filma Branka Schmidta, redatelja kultnih "Metastaza".

U glavnoj muškoj ulozi Ivo Gregurević; u ženskoj Sarajka Nada Đurevska, koju gledatelji pamte iz "Obrane i zaštite" koja je na prošlogodišnjoj Puli slavila s čak sedam Zlatnih arena. Premda oboje doajeni glumišta u svojim zemljama, do sada niti su zajedno radili niti su se poznavali, ali kao glumački partneri, može se čuti na setu, funkcioniraju odlično.

- Mislim da su odličan par, da funkcioniraju savršeno - kaže Schmidt, kojemu je Gregurević odmah bio prvi izbor, dok je o Nadi Đurevskoj počeo razmišljati nakon što je odgledao "Obranu i zaštitu". Ovaj film je, pak, potpuno drugačiji od posljednja dva koja je snimao, a snima ga u svojevrsnom intermezzu do posljednjeg nastavka svoje "kritičke trilogije", koju će kreativan trojac Schmidt-Balenović-Sviličić zaokružiti filmom intrigantna naziva - "Ivanova krizma".

- Taj film govorit će o pedofiliji - otkriva nam Schmidt, međutim o detaljima još uvijek ne želi ništa reći. Snimanje bi trebalo započeti polovicom 2015. godine, a to će ujedno biti i najskuplji film njegove trilogije.

- Odlučili smo pronaći dodatne producente i tek onda krenuti sa snimanjem, a do kraja nisam bio zadovoljan ni sa scenarijem. Film koji sada snimamo je, pak, jedan potpuno drugačiji film. To je nježna ljubavna priča, za koju je scenarij napisao bosanskohercegovački pisac Josip Mlakić. Uletio mi je potpuno neočekivano. Protagonisti su dvoje staraca i, ono što je zanimljivo, to je čista produkcija HTV-a. Film obuhvaća sva četiri godišnja doba, ali zahvaljujući ekipi s kojom sada snimam, evo - već treći film, snimit ćemo ga u rekordna 22 dana - kaže Schmidt, kojemu je problem predstavljala ovogodišnja blaga zima.

- Trebali smo snijeg, a ove godine trajao je samo sedam dana. No, u tih sedam dana mi imali smo zaista fenomenalnu scenografiju i zimski ugođaj. Eto, Bog nam je bio dobar scenograf, pa će film produkcijski izgledati puno skuplji nego što zapravo jest.

No, o čemu je u filmu zapravo riječ? Poslijeratno je vrijeme, a Ivo Gregurević i Nada Đurevska tumače dvoje staraca, povratnika u svoje opustjelo mjesto na granici s Bosnom i Hercegovinom. Ionako težak život postaje još težim kada starica oboli od alzheimera, pa počinje zaboravljati i lutati. Što u cijeloj toj priči predstavlja jedna višnja, gledatelji će saznati sljedeće godine kada taj TV-film, kako se već sada pretpostavlja, uđe u kino distribuciju.

Naime, kako doznajemo, scenarij je bio toliko dobar, da je od prvog čitanja do početka realizacije filma proteklo svega tri mjeseca. Uobičajen proces pretprodukcije, potrebno je spomenuti, traje gotovo tri godine. A scenarij je ujedno bio i razlog zašto je u filmu od prve pristao sudjelovati i Ivo Gregurević, koji, kako kaže, po prvi puta za jedan film unaprijed može reći da će biti dobar.

- S Brankom Schmidtom snimio sam "brdo filmova". Redatelj i cijela glumačka ekipa su super, a snimamo kod Kupinečkog Kraljevca, gdje sam boravio davnih dana i lijepo da se sve to skupa poklopilo - kaže Gregurević, inače na glasu kao čovjek koji ne daje intervjue.

Naime, autor ove reportaže u posljednjih nekoliko godina zvao ga je u više navrata. Jednom je odgovor glasio: "Probajte me nazvati iza Božića, za pola godine." Drugi put odgovor je bio za godinu dana, a jednom prilikom konverzacija je išla otprilike ovako: "Znam da ne volite davati intervjue, ali..." - "Ne, to je gotova stvar..." - odgovorio je kratko Gregurević.

Zašto ne volite davati intervjue, napokon sam se našao u prilici pitati ga: - Ne volim, to je tako... - odgovara opet kratko - Prije sam volio, ali sad sam već u godinama, pa znam i što ću reći i što će me pitati. Uglavnom, mislim da sam već sve rekao.

Pitam ga, što biste rekli, koliko ste u životu napravili dobrih uloga? Naime, Gregurević iza sebe ima oko 90 filmova, 19 televizijskih serija te, premda je poglavito poznat kao filmski glumac, više od 30 različitih kazališnih predstava...

- Ostvario sam možda četiri ili pet jako dobrih uloga. Prosječno dobrih bilo je možda i više, ali ove su jako dobre. Općenito mislim da svaki glumac na svijetu nema više od četiri ili pet vrhunskih uloga.

Pitam, je li jedna od takvih uloga bila i uloga Čaruge u filmu Rajka Grlića iz 1991. godine, koji se dijelom snimao na Stančićevom trgu u Varaždinu? - Mislim da jest - kaže Gregurević, koji je u tom filmu igrao s Enom Begović u glavnoj ženskoj ulozi.

Na koji način se pripremate za uloge? - Zavisi to, od filma do filma. O nekim trenucima, o trenucima scenarija, lika... Da li je lik karakteran ili nije. Ja uglavnom igram karakterne likove, tako da u svim situacijama pokušavam dati jedan dio karaktera nekog čovjeka kojega vidim, upoznam ili kojega zamišljam. Mislim da to činim na jedan način koji je zanimljiv.

Jedan od posljednjih filmova koje je snimio je "Kosac" Zvonimira Jurića, koji će biti premijerno prikazan na ovogodišnjem pulskom festivalu, pa se i Gregurević sprema put Pule: - Otići ću u Pulu vidjeti film, jer ga nisam još pogledao, ali mislim da će biti zanimljiv. Trebao bih uskoro početi raditi na još dva filma, ali budući da oni još uvijek nisu odobreni ne mogu reći tko su redatelji.

No, osim za Pulu, taj glumac sa stalnom adresom u Zagrebu, sprema se za već 19. po redu filmski festival koji organizira u svom rodnom Orašju, koje je ove godine uslijed poplava bilo pod vodom koja je došla i do njegove kuće.

Taj festival ujedno je i jedna od rijetkih prilika kada sedmoj sili bude dostupniji. Budući, pak, da smo mi iz Varaždina, sjetio se našeg Ljube Kerekeša kojeg poznaje još iz vremena kad su bili kolege u zagrebačkom HNK: - Pozivam sve Varaždince da dođu ako mogu - kaže Gregurević - Festival počinje 6. rujna, a prikazat ćemo osam filmova s Pulskog festivala. Kerekešu pak poručujem da sam uhvatio soma od 9 kilograma i šarana od 12,5 kila, pa ga također pozivam u Orašje na pecanje, jer oko Varaždina baš nema takvih komada.

Komentari