nedjeljni intervju

»Koncept da smo se u slučaju 'Ordinacija' udružili radi stjecanja koristi je bizaran«

Aleksandar Jukić jedan je od liječnika kojeg pacijentice već više godina zaredom ocjenjuju samo pozitivnim ocijenama i najboljim komentarima i upravo je zato proglašen jednim od najboljih ginekologa u Varaždinu na stranici najdoktor...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 08.03.2020. 08:34

Zadnja izmjena: 08.03.2020. 09:22

Aleksandar Jukić jedan je od liječnika kojeg pacijentice već više godina zaredom ocjenjuju samo pozitivnim ocijenama i najboljim komentarima i upravo je zato proglašen jednim od najboljih ginekologa u Varaždinu na stranici najdoktor.

2010. godine otvaranjem Poliklinike Adarta Varaždin prelazi u privatnu praksu, a par godina kasnije preuzima i dio posla ambulante za primarnu zdravstvenu zaštitu žena u Novom Zagrebu. U ovom intervjuu dr. Jukić otkriva nam što misli o nagradi i zašto upravo njega pacijentice vole, ali i progovara o slučaju ''Ordinacija'' u kojem je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu, a između optuženih ginekologa bio je taj koji je priznao krivnju za kaznena djela koja su mu se stavljala na teret.

Dr. Jukić, ajmo prvo o ljepšim temama.. Pacijentice su vas opet svojim ocijenama i komentarima smjestile na vrh popisa najboljih ginekologa u Varaždinu..

Priznanje za dobar rad je za svakog liječnika najveća je nagrada. Obzirom na činjenicu da u svim djelatnostima gdje imamo kontakt s klijentima, odnosno pacijentima, socijalna crta svakog od nas i neka razina socijalne inteligencije je ključna kako bi na pravi način mogli pristupiti svakom korisniku naših usluga koji dođe po pomoć. Postoji značajan broj vrlo educiranih liječnika kojise nisu našli na popisu najboljih liječnika po mišljenju pacijenata, a najčešći razlog je nedostatak optimalne socijalne interakcije te tako njihove kvalitete ostaju neprepoznate

Čitate li te komentare?

Vrlo rijetko jer svakodnevno radim u dva grada, ali nerijetko naše djelatnice vide poneki komentar pa mi skrenu pozornost.Povremeno pogledam Facebook stranice poliklinike i vidim kako pacijentice lijepo sroče komentare, pa im lijepo zahvalim. Najčešće čujem rečenicu kako sam ja njima jako lijepo objasnio trenutnu zdravstvenu situaciju, mogućnosti terapije ili liječenja i konačnog ishoda a iako im je u suštini kolega prije mene rekao sve, vjerojatno nije odabrao optimalan način za to.

Pacijentice također komentiraju kako im posvećujete puno vremena..

Nastojim puno pričati, imati puno interakcije što je najbolji put za postići povjerenje pacijentica. Jednom sam trudnicu uputio kolegi u Graz na operativni tretman u trudnoći a prethodno sam dao detaljne upute oko same procedure postupka. Možete zamisliti moje iznenađenje kada me je kolega iz Graza nazvao i zamolio da popričam s pacijenticom jer je on htio provesti proceduru isti dan a pacijentice je ipak htjela čuti moje mišljenje o tome. Ovom prigodom bih pohvalio varaždinsku bolnicu što je prepoznala koliko je liječnicima bitno ostvariti mogućnost dodatnog rada, izvan redovitog radnog vremena. Oni su tako zadovoljniji jer imaju mogućnost posvetiti više vremena zahtjevnijim i uplašenijim pacijentima pa tako uvijek imamo win – win situaciju. Ne smijemo smetnuti s uma niti činjenidu da uvijek postoji mali dio pacijenata kojima je brže i komotnije obaviti pregleda i konzultacije u privatnoj praksi. Poliklinika Adarta je prepoznala važnost liječnika i moto naše poliklinike je maksimalno prilagođavanje svakom novom zaposleniku, njegovim primarnim obavezama i potrebama oko uvjeta rada, odnosno da on odabere kada bi i kako radi.

To bi bile prednosti privatne prakse. Koji su nedostaci, ako postoje?

Privatna praksa je ograničena brojem intervencija te operativnim zahvatima koji su vrlo skupi i operativni “hladni pogon” je teško održiv ukoliko nemate velik broj operativnih zahvata redovito. Otvoriti privatno rodilište, s ispunjenjem svih minimalnih tehničkih uvjeta je vrlo skupo, kao i održavanje, i to će biti nama privatnicima puno dostupnije kada osiguravajuće kuće to prepoznaju kao potrebu te barem dijelom kompenziraju troškove našim rodiljama – to je način da se podigne razina kvalitete operativnih postupaka u privatnom sektoru. Ono što nam preostaje kao fokus u privatnoj praksi jest kvalitetna edukacija u subspecijalističkim djelatnostima, kako bi podigli razinu skrbi za naše pacijente, ranije otkrivali nepravilnosti i liječili najmodernijim protokolima i postupcima. Na tragu toga je i Poliklinika Adarta za ovu godinu organizirala odlazak na 10 velikih svjetskih edukacija. Na kraju, etička, moralna i profesionalna odgovornost je na nama opravdati povjerenje i naših kolega, kada nam upute pacijentice i pacijente na zahtjevnu dijagnostiku.

Ne radite više u bolnici, ali zasigurno ste upoznati s atmosferom i najvećim problemom - nedostatka kadra. 

Od dinamike posla malo stignem čuti novosti no ja im se divim kako uspiju pokriti sve obveze i radilišta tijekom radnog vremena. Čini mi se da je sada sve puno kompleksije nego kada sam ja radio u bolničkom sektoru te se čini kako su liječniki preopterećeni. Ipak, kada se recimo radi o karcinomu dojki, uvijek se brzo odradi dijagnostika i terapija, što je za svaku pohvalu

Koliko se zdravstvena slika žena promijenila u zadnjih 20 godina?

Sve češće, ali i ranije otkrivamo maligne bolesti dojke, ali ne znamo je li to radi bolje educiranosti nas liječnika ili veće pojavnosti tog malignoma. Također, evidentan je pad spolno prenosivih bolesti jer je prosvijećenost i edukacija pučanstva bolja. Povećao se udio starijih rodilja. Neplodnost je u porastu s obzirom da se parovi kasnije odlučuju imati potomstvi, ali su nasreću postupci umjetne oplodnje danas sve kvalitetniji i učinkovitiji.

Radite u Varaždinu i u Zagrebu. Kako sve stignte i čime se bavite u slobodno vrijeme?

U jednom momentu sam čak radio na 6 lokacija, i to je bilo zbilja zahtjevno. Dobra strana pritiska posla i želje da sve stignete je ta da se čovjek fokusira samo na bitne stvari i da ga se ne dotiču banalnosti, s kojima razbija glavu kada ima viška vremena. Što se opuštanja tiče, volim sa psima trčati po šumi, polaznik sam 4. godine Rock akademije, redovito posjećujem glazbena i filmska zbivanja kod nas i u inozemstvu. Uz dobru organizaciju i nešto dobre volje - sve se stigne. Ono na što posebno pazim je prehrana i to mi je imperativ u danu da bih mogao što bolje funkcionirati. Tako sam prije nešto vremena isključio iz prehrane mesne proizvode i ugljikohidrate i shvatio da tijekom cijelog dana mogu funkcionirati poletno i besprijekorno.

 

U slučaju ''Ordinacija'' u kojem se vama i vašima kolegama sudilo zbog primanja mita za pobačaje, protupravnog prekida trudnoća, krivotvorenja službene dokumentacije te poticanja na činjenje kaznenih djela osuđeni ste na uvjetnu zatvorsku kaznu i uz to bili ste taj koji ste priznali sve što vam se stavljalo na teret. Kako sada gledate na to?

Pa nisam bio jedini koji je priznao što je činio; isto je postupio i još jedan kolega. Sam taj čin i način na koji je provedeno krim vještačenje i sam koncept optužnice je nastojao prikazati kako su se liječnici udružili s ciljem stjecanja protupravne koristi i kršenja zakona, što je bio potpuno bizarni koncept. Povijest je puna sličnih slučajeva gdje je s jedne strane, bitan moment za neki državni aparat ili samu državu umanjivan ili najmerno ispotenciran radi različitih interesa. U našem se slučaju poklopilo nekoliko elemenata, a jedan od važnijih je bio zadovoljiti jedan od kriterija EU za pokazati ozbiljnost rada državnih aparata u svim segmentima, a to je provoditi sankcije za nepravilosti u određenom radu. Nastojati sačuvati nečiji brak i na izričitu zamolbu pacijentice to administrirati to u službenim knjigama na način da se zaštititi pacijentica – u mnogim zemljama Europske unije je kazna za takvo djelo – prekršajni postupak a ne kazneni, jer se nikome nije ugrozilo zdravlje i nije se krivo liječilo. Dalo bi se puno pričati o konotacijama svih tih okolnosti koje su se tada događale ali realno gledano od toga nitko ne bi imalo nikakve koristi. Ono što jest krajnje neugodno ispalo jest činjenica na koji način je način napisana presuda, obzirom što je sve iznešeno tijekom postupka od strane sudskih vještaka no kao što smo rekli na početku, povijest puno starijih država od naše je ispisana brojnim slučajevima “nespretnih interpetacija” na način koji trenutno odgovara konceptu za javnost, a nije se to baš tako odigralo kao što piše u dokumentaciji. U mom slučaju su u tri godije analiziranja podataka ustanovljena 3 slučaja neistinitih zapisa u medicinskim knjigama. Nitko niti u jednom slučaju nije bio zdravstveno ugrožen, u svim slučajevima su pacijentice bile iznimno zadovoljne i zahvalne a radi takvog administriranja sam državu oštetio za 553kune po slučaju. A u optužnici stoji da je sve to učinjeno s ciljem stjecanja protupravne koristi na štetu pacijentica. I za to je prijedlog država bio godinu i pol dana zatvora. Mislim da sam dovoljno rekao. Što se tiče posla i profesionalne karijere, tu nisam imao nikakvih problema.

 

 

 

 

 

 

Komentari