Krešimir Macan: HNS se mora konsolidirati, a Čačić u kratkom razdoblju dići stranku

Objavljeno: 05.11.2014. 11:59

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 11:19

Krešimir Macan vodeći je hrvatski PR stručnjak, specijaliziran za nove medije, te krizno i strateško komuniciranje u politici. Trenutno u izborima za Predsjednika Republike Hrvatske savjetuje kandidata dr. Ivu Josipovića, a u intervjuu za naše najnovije izdanje, mjesečnik 30 dana, s aspekta odnosa s javnošću, bez dlake na jeziku prokomentirao je najakutalnija politička zbivanja u zemlji.

 

Kako s aspekta političkog PR-a komentirate to što, prema nekim anketama, Milana Bandića i nakon uhićenja podupire od 50 do čak 70 posto građana?

Radi se o iznimno popularnom političaru i uspješnom gradonačelniku - ako pitate građane, i zato potpora ne čudi. Za njega imate dojam, da za razliku od drugih političara, živi za svoj grad. Istodobno u vrijeme kada je rađena anketa nije bilo dovoljno informacija o optužbama koje mu se stavljaju na teret i građani su u vrlo visokom postotku smatrali da se radi o politički pokrenutom postupku. A ako tako misle, naravno da vas podržavaju.

 

S obzirom na stvari viđene posljednjih mjeseci, što možemo očekivati od za sada poznatih predsjedničkih kandidata?

Kampanja će biti jako zanimljiva i oštra - rekao bih nabrijana do zadnjeg trenutka, tako da ćemo možda prvi put svjedočiti pravoj izbornoj kampanji u Hrvatskoj. Zašto to kažem - promijenjena su pravila televizijskog pokrivanja izbora i imat ćemo po prvi put barem tri velika sučeljavanja kandidata u prvom krugu. Još se danas sjećamo sučeljavanja Mesić-Kosor na RTL-u i vjerujem da će završi dojam kod građana stvarati sučeljavanja.

 

Je li prema vama Kolinda Grabar Kitarović razočarala svoje potencijalno glasačko tijelo, u smislu da su od nje očekivali “žešći nastup”, a dobili, kako neki kažu, “ženskog Josipovića”?

Kolinda Grabar Kitarović je propustila priliku napraviti prvi dojam, a Amerikanci vole reći da nemaš drugu priliku za to. Htjela se u prvom nastupu svidjeti svima i na kraju je ostalo upitno kome se svidjela. Tako možete gledati ako analizirate samo nastup. No, ona ima vrlo stabilno biračno tijelo i što god radila utvrdit će svoje birače - ostaje joj izazov može li doći do više onih koji nisu njezini. To zasad bolje koristi Ivo Josipović koji i dalje privlači do 15 posto glasova desne koalicije.

 

Mislite li da bi zbog toga mogao barem u određenom postotku glasova mogao poentirati Milan Kujundžić?

Znate što, nikad izbore niste dobili isključivo negativnom kampanjom i naročito ako ste je sami, osobno vodili. Birači hoće rješenja iz ovog ekonomskog košmara za koji optužuju političare i dosta im je međusobnog optuživanja tko nije nešto napravio. Tu je tajna i te Bandićeve populanosti od ranije - za razliku od svih političara, za njega će reći da radi i ima rezultate. Dakle, na g. Kujundžiću je da osim kritike, ponudi i konkretna rješenja. On može uzeti dio desnih glasova u prvom krugu i prvi televizijski nastupi su bili dobri i energični, no već sljedeći potezi su se malo razvodnili.

 

Je li Ivi Josipoviću bila potrebna ona izjava o “plavim kuvertama” i kako biste općenito ocijenili njegovu pretkampanju i odnos prema poznatim protukandidatima?

Nije, i sam se na kraju ispričao. Vrijedi ranije rečeno - ako se sami upustite u negativnu kampanju, birači okreću glavu od vas i obraćaju se nekome tko to ne radi. Odličan su vam primjer parlamentarni izbori u Srbiji 2012. gdje je na svađi Nikolić-Tadić profitirao Dačić. Kod nas na svađi SDP-HDZ profitira Holy - tu je ključ njezine popularnosti i visokog ratinga ORAH-a. Josipović pokazuje i na kraju prvog mandata da je predsjednik svih građana i očigledno je da ga i građani takvim prepoznaju i to je pravi smjer. Čarke treba ostaviti za sučeljavanja. Josipović je zasad jedini kandidat koji je ponudio i neka konkretna rješenja - poput prijedloga ustavnih promjena, koje on naziva novim temeljima za bolju Hrvatsku. Na prijedloge ostalih čekamo. Njegov susret s braniteljima otvorio je komunikaciju branitelja i vlasti. On jednostavno radi, ono što je radio i dosad - povezuje Hrvatsku.

 

Tko je za vas trenutno favorit i kako bi se eventualni ulazak Željke Markić mogao odraziti na izborni uspjeh desnice i desnog centra?

U ovom trenutku Josipović ima jasnu prednost od 15 postotaka pred Grabar Kitarović i taj se trend stabilizirao, prema istraživanju CROBAROMETAR-a za listopad. Otvoreno je pitanje mogu li se izbori rješiti u prvom krugu i tu eventualni ulazak novog kandidata na desnici neće puno utjecati. A izgledno je da u drugi krug, ako do njega dođe, ulaze Josipović i Grabar-Kitarović. Željka Markić je svoj vrhunac doživjela na referendumu o definiciji braka. Čini mi se da teško može ponoviti tu mobilizaciju bez podrške HDZ-a koju više nema.

 

Kako općenito komentirate fenomen silnih referenduma koji se u posljednje vrijeme pojavljuju?

Ako birači imaju dojam da izabrani političari ne rade svoj posao, tada je referendum logičan odgovor. Uspjeh onog o braku, ponukao je i druge da se angažiraju jer sada vide da se i tako može utjecati na politiku. I osobno podržavam takav oblik izjašnjavanja, no treba ga do kraja zakonski urediti - birači imaju pravo odlučiti o svojoj sudbini i, vjerujte mi, nepogrešivo biraju manje zlo.

 

Kako bi se na hrvatsku političku scenu općenito mogao odraziti preferencijalni način glasovanja, odnosno – koji profil političara bi od toga mogao imati koristi, a tko bi se, s druge strane, teško s time nosio?

To bi prvenstveno demokratiziralo stranke jer više kandidati ne bi ovisili o “milosti” predsjendika, već i o glasovima birača koji ih mogu podržati. Birali bi kandidate imenom i prezimenom i siguran sam da bi dobili kvalitetniji sastav Sabora od sadašnjeg, u kojem većinom sjede stranački poslušnici i anonimci.

 

ORAH je “treći put” razočaranih

 

Kako komentirate feonomen Mirele Holy, koja je bez naročite stranačke infrastrukture i medijski eksponiranih kadrova u kratkom vremenu OraH dovela do treće stranke u Hrvatskoj?

Razočarani birači i SDP-a i HDZ-a traže rješenje - treći put. To su bili nekad Laburisti, danas je ORaH. Mirela Holy ima priliku pretvoriti ovaj anketni potencijal u veliki uspjeh na izborima, ako do tada organizira i profilira stranku. Nju birači smatraju poštenom, dosljednom i sposobnom napraviti neke promjene, a dodatno pomaže što se jasno odredila da ne računa da može biti u vladi koju bi vodio Zoran Milanović.

 

Karamarkova retorika bit će sve prihvatljivija širem krugu birača

 

Što mislite, iz kojih razloga šef HDZ-a svojim izjavama navraća u prošlost: iz osobnih uvjerenja ili zato što smatra da spomenuto odgovara njegovom glasačkom tijelu?

On je jedno vrijeme konsolidirao stranku, da stane iza njega kao lidera - to je i Sanader radio onim skupom na Rivi u Splitu. Nakon toga je potrebno krenuti prema centru ako želite dobiti izbore i većinu, i vjerujem da će Karamarkova retorika, što smo bliže izborima, biti sve prihvatljivija širem krugu birača.

 

Čačić se dobro pripremio za novi početak

 

Čemu pripisujete medijsku super-eskponiranost Radimira Čačića nakon njegovog povratka s odsluženja kazne?

On je uvijek bio zvijezda medija. Očigledno ima što za reći, radio je na svojim programima i mora dići stranku u relativnom kratkom razdoblju do izbora. A čitatelji - birači žele čuti može li se drugačije jer su razočarani postojećim.

 

Mislite li da su mediji stvorili mit njegovog “povratka” i političkog “mesijanstva”?

On je, kao i Holy, platio kaznu za ono što se dogodilo - i to za razliku od drugih koji su gulili krompire - on je kaznu odslužio. Sada ima šansu za novi početak, za koji se očigledno dobro pripremio. Kad padneš nije toliko bitno kako si i zašto pao, nego koliko brzo i kako se dižeš. Usponi i padovi su normalna stvar u životu. Čačić je dobio drugu priliku - hoće li je pretvoriti u nešto opipljivo, ostaje nam za vidjeti za godinu dana.

 

HNS u ovom trenutku prema anketama ne prolazi izborni prag. Što mislite, čega je to zasluga, imaju li vremena spomenuto nadoknaditi i na koji način?

Ma sve te stranke koje su jake u pojedinim dijelovima Hrvatske u ovim nacionalnim anketama ne prolaze dobro, no svi znamo da uvijek mogu uzeti par mandata. Oni se nakon razlaza s Čačićem moraju konsolidirati i predstaviti rezultate ove četiri godine, imaju ministre u važnim resorima. I to je to - ako radiš, birači će te nagraditi. Ako nemaš rezultata, imaš problem...

 

 

Komentari