prisjećanje gđe.ljubice

Ljubica Kelemen bila je prva brica u Ludbregu: Rijetko koja frizerka danas zna podbriti kako treba

Piše: eMagazin

Objavljeno: 09.05.2021. 08:40

Zadnja izmjena: 09.05.2021. 08:41

Izvor: Ludbreške E-novine

Ljubica Kelemen imala je svega 18 godina kada je davne 1970. godine otvorila brijačnicu u Ulici Petra Zrinskog i postala prva brica u Ludbregu. 

Kako je otkrila Ljubica, od malena je znala da se time želi baviti, a prilika joj se ukazala kada je upoznala vlasnika jedne brijačnice u Ludbregu. Nakon godinu dana izučavanja nastavila je raditi u Varaždinu u Dućanskoj ulici.

- Lijepo sam mu ispričala što znam raditi i što imam od opreme. Rekao mi je da dođem kroz par dana. To mi se nije sviđalo jer sam ja htjela početi odmah. - kaže Ljubica. Autostopom se vratila natrag do Ludbrega, pokupila svoju opremu, te ponovno stopirala za Varaždin. - Nemet je bio jako iznenađen. Pitao me kako sam u tako kratkom vremenu uspjela otići u Ludbreg i vratiti se natrag u Varaždin. A ja sva ponosna viknula: stopom! Nakon toga me nije mogao odbiti, počela sam istog dana - ispričala nam je Ljubica koja je nakon stečene majstorske diplome otvorila svoju radnju.

Kako otkriva, tada su se najviše nosili brkovi i pokomporti. Od frizura su u to vrijeme bile popularne tarzanica, fudbalerka i frizura kakvu nosi Špiček - prisjeća se Ljubica. Dodaje kako je to zanimanje u tadašnje vrijeme bilo jako cijenjeno dok ga danas nema nacionalnoj klasifikaciji zanimanja.

- Sve se definira kao frizer, to je totalno bezveze. Rijetko koja frizerka zna podbriti mušteriju onako kako treba. Šišanje je sve samo na brzinu, većinom s mašinicom. Dok se sjetim, ja sam znala brijati po pola sata, a tako i šišati. Ali čini mi se da muškarcima danas šišanje i brijanje ne igra veliku ulogu - otkriva nam Anica.

Komentari