razgovor s glumcem

Prga uoči premijere 'Bog masakra je sjajna predstava o našoj civilizaciji'

Objavljeno: 20.09.2016. 15:37

Zadnja izmjena: 21.09.2016. 09:05

Foto: Željko Porobija

Nekoliko sati prije premijere predstave Bog masakra u varaždinskom HNK, razgovaramo s jednim od glavnih glumaca, Marinkom Prgom - i pitamo zašto misli da bismo večeras trebali otići u kazalište.

- Prvo - ako mogu na ironičan način citirati jednog od likova: "Zato što kultura civilizira". Ovu rečenicu izriče Véronique, koja doista i vjeruje u nju, a drama zapravo polako razotkriva svu malograđanštinu i ružne strane naše civilizacije. Predstavu treba pogledati i zato što je sjajan redateljski koncept i sinergija glumaca. I, napokon, zato što je ona na neki način i ogledalo naših života.

Hoćete li nam makar malo reći o čemu se u njoj radi?

- Radi se o dva para politički korektnih, pristojnih i brižnih roditelja, koji promptno reagiraju nakon što su se njihovi dječaci potukli. Kako odmiče predstava, postupno padaju ove maske uljuđenosti i izbija prvo sukob među parovima, koje dijeli ekonomski status. A onda nastaje rascjep i unutar samih parova, pa počinjemo shvaćati riječi jednog od likova: "Brak i obiteljski život najveće je iskušenje koje nam je ostavio Gospodin Bog."

Predstava ima zvučan naziv i možda će neki očekivati horor ili kakav masakr na sceni.

- Ona je dobila naziv po riječima odvjetnika Alaina, lika kojega ja glumim: "Vjerujem u samo jednog Boga i to Boga masakra." No, sav masakr u predstavi je verbalne naravi, iako se nazire i onaj pravi masakr - primjerice, Alain brani farmaceutsku tvrtku koja je svojim lijekom izazvala smrt pacijenata. Predstava daje jednu finu ravnotežu između drame i komedije.

Jučer je bila otvorena generalna proba, kakve su bile reakcije publike?

- Vrlo pozitivne. Ljudima se dopao originalni koncept uklanjanja rampe između glumaca i gledatelja, koji sjede svuda uokolo, dok se glumci kreću kroz publiku. Efekt toga je da vas predstava jednostavno uvlači u sebe i pratite je koncentrirano svih sedamdeset i pet minuta.

Puno više, naravno, saznat ćete ako se danas ili sutra pojavite na premijeri u 20 sati.

>> Predstava Bog masakra - suvremena priča o roditeljima koji kontroliraju svoju djecu

Komentari