Mile Kekin uoči velikog koncerta u Areni: Mojih sedam samotničkih dana u Varaždinu

Objavljeno: 01.10.2015. 14:50

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:57

Foto: Siniša Sović

Uoči koncerta u varaždinskoj Areni koji će se održati 17. listopada u sklopu turneje „Dani zatvorenih vrata“, razgovarali smo s frontmenom grupe „Hladno pivo“, Mile Kekinom. Poznati pjevač nam je ekskluzivno otkrivo svoje osobne veze s Varaždinom, što publika može očekivati na koncertu u Varaždinu, ali i kako napreduje njegova glumačka karijera. Zanimljivo, Kekin je dao podršku i organizatorima Špancirfesta, istaknuvši da naplaćivanjem ulaznicama za koncerte ne obescjenjuju glazbu.

Prije svega Mile, veže li te uz ovaj naš grad nešto posebno?
U Varaždinu sam prije pet godina proveo sedam samotničkih dana, kada sam radio tekstove za „Svijet glamura“. Tada sam se povukao u jednu kuću iz koje nisam izlazio, osim jednom kada sam izašao, napio se i odmah se vratio. To je bilo sedam vrlo intenzivnih dana u Varaždinu, iako baš nisam vidio sam grad. Uz Varaždin me veže puno stvari, sjećam se varaždinskog Crnog mačka, još iz devedesetih. Također se sjećam svirke u klubu ispod HNK, koji je bio jedan od prvih koncerata u Varaždinu. Kasnije ih je bilo još mnogo, od Špancirfesta, kluba Ex, itd. Vrlo lijepo malih anegdota.

Kako ti se svidio ovogodišnji Špancirfest?
Ove godine sam bio privatno, u dnevnom aranžmanu, i nažalost nismo uspjeli vidjeti koncerte jer smo nastupali negdje drugdje. Sviđa mi se to što su se počele prodavati ulaznice. Vrlo je bitno je plaćanje koncerta jer sam protivnik da sve svima bude besplatno. Mislim da je bitno da glazba ima neku svoju cijenu.

Sljedeće godine na Španciru i Hladno pivo?
Vidjet ćemo, nema planova, još nismo ništa pregovarali sa Špancirfestom. Svirali smo tri puta do sada i svakog puta je bilo jako lijepo.

Što publiku očekuje za dva tjedna u našoj dvorani na Dravi?
Preko dva sata živahne glazbe. Predstavit ćemo novi album, ne cijeli da ne ugnjavimo ljude s previše novih pjesma. Album je izašao prije pola godine i po svim reakcijama vidimo da smo uspjeli pogoditi pjesme koje uživo vrlo dobro zvuče. To ćemo i dokazati u Varaždinu. Nitko se neće moći požaliti na ozvučenje i rasvjetu, svi će sve odlično čuti i vidjeti.

Svirka kao s CD-a? Ne

Imate neke posebne pripreme ili rituale prije koncerta?
Radimo sklekove i meditiramo. Volimo dobro pojesti i popiti, ali ne previše jer s hranom ne smije pretjerati prije koncerta. Dogovaramo prve četiri pjesme i nakon toga je sve po izboru. Gledamo kamo će nas odnijeti publika. Ne volimo sviranje kao na cd-u, kada se točno zna koja pjesma ide po redu. Često se dogodi da najavimo pjesmu, a ne mogu se sjetiti riječi. Tada se pouzdaš u publiku. Koncert mora ostati spontan. Dogovaranje pjesama vrijedi samo za velike koncerte kako bi bili sinkronizirani s rasvjetom i produkcijom.

Budući da ste u Hrvatskoj i regiji ostvarili sve što može poželjeti jedan bend, svirali na svim većim festivalima, poharali sve glazbene ljestvice, da li planirate proboj (širenje) i na područje izvan ove regije?
Tu i tamo nastupamo izvan regije, ali tu smo malo jezično ograničeni. Tekstovi su nam dosta bitni i ne znamo koliko možemo dosegnuti. Tko zna, možda i hoćemo. Zasad nam je veliki gušt s novim albumima svirati kod nas. Volio bih desetak koncerata po Americi, ali prevađanje tekstova nije lako, pogotovo kako bi se zadržao šarm teksta i jezika.

Otvaramo mladima vrata

Što očekujete i što mora zadovoljiti bend koji će biti vaša predgrupa na varaždinskom koncertu?
Očekujemo da tih pola sata dobro iskoriste i da dođu do svih potencijalnih fanova. Mi smo svakog puta pokušavali otvoriti vrata mladim bendovima da vide što mogu napraviti. Zasad imamo 39 prijava na našem Facebooku. Zanimljiva su imena bendova, ima jako puno engleskih imena. Poseban pozdrav grupi „Rectal Destroyer“. Preslušavat ćemo bendove ovaj vikend i javiti u ponedjeljak.

Koliki utjecaj na vaše pjesme ima stanje u državi?
Nikakvo, vjerojatno bi pjevali o istim stvarima da živimo u Švedskoj, ali igrom slučaja živimo tu. Nećemo gnjaviti o politici na koncertu. Već sada možemo obećati ekipi da će dobro nasmijati, rasplesati i da će biti fešta.

Bi li ikada ušao u politiku?
Ne, onda bi morao dugo sjediti. Toliko sam se nasjedio u kombiju, još da moram sjediti na sastancima, podivljao bi. Više bi mi pasali stojeći sastanci.

Kako ide glumačka karijera?
Sad ću se pojaviti u novom filmu redatelja Viteza. Kreće i show „Maestro“ u kojem će gledatelji moći uživati uz dirigentske eskapade Mile Kekina.

Planovi za kraj godine i 2016.?
Sljedeće godine ćemo nadmašiti broj koncerata koje smo imali ove godine. Proveli smo jedno lijepo ljeto u kombiju. Ovu godinu ćemo završiti na koncertu u Rijeci. Sljedeće godine imamo veliki koncert u Hali sportova u Beogradu. Možda se vidimo i u Varaždinu dogodine.

 

Komentari