nedjeljni intervju

"Virtualnom stvarnošću želim pomoći u liječenju fobija"

Prije pet godina u Ludbregu se otvorio Poduzetnički inkubator Lucera koji je postao svojevrsni autoritet na području novih tehnologija. Do toga ne bi došlo da iza njega ne stoji dobar tim na čelu s IT menadžerom Robertom Majhenom.
Objavljeno: 08.12.2019. 08:49

Zadnja izmjena: 08.12.2019. 08:49

Foto: Luka Šalamun

Prije pet godina u Ludbregu se otvorio Poduzetnički inkubator Lucera s ciljem jačanja ludbreške poduzetničke zone, a koliko je napredovao u kratko vrijeme pokazuje činjenica da je trenutno kapacitivno pun i da je svojevrsni autoritet na području novih tehnologija. Do toga ne bi došlo da iza njega ne stoji dobar tim na čelu s IT menadžerom Robertom Majhenom.

Lucera je inače osnovana od strane Grada Ludbrega uz pomoć Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a Robert Majhen u projekt se uključio zbog svog dugogodišnjeg poduzetničkog iskustva. Naime, Majhen iza sebe ima 25 godina u poduzetništvu, a kako sam kaže, bilo je tu i uspona i padova. Od 1994. godine otvorio je obrt Green Vector a neki od klijenata bili su mu T-Com, Harley Davidson, Hewlett Packard i Sony Ericsson. Svojevremeno je imao tvrtku u Zagrebu zajedno s vlasnikom današnjeg Indexa, Matijom Babićem, za koju kaže da nije baš slavno završila. Prije osam godina otvorio je Fitness centar u Ludbregu, a svoje udjele prodao je prije dvije godine. Usporedno s time, prije dvije godine otvorio je privatnu tvrtku Lunar koja danas bilježi odlične rezultate na području virtualne i proširene stvarnosti. Upravo su Lucera i Lunar uključeni u mnoge europske projekte čiji nositelj je Grad Ludbreg. O uspješnosti tih projekata dovoljno govori činjenica da se Lucera upravo prošlog mjeseca predstavljala na VR danima u Amsterdamu, uz bok velikanima poput Microsofta, Facebooka i Googlea. Iako je idejni začetnik većine projekata Majhen, on voli isticati svoj tim. Kako kaže, sve ono što su napravili posljednjih godina ne bi bilo moguće bez tima kojeg čine Krunoslav Čovran, Mario Lohajner i Marijan Makar. Što Robert Majhen ima za reći o Poduzetničkom inkubatoru, tvrtki Lunar, zanimljivim projektima na kojima radi, zašto je virtualna i proširena stvarnost odlična za obrazovanje učenika i za zdravlje, pročitajte u nastavku.


Prije pet godina s radom je počeo ludbreški Poduzetnički inkubator Lucera. Kakva je sada situacija?

Kada se kretalo s tom idejom, gradonačelnik Dubravko Bilić me pitao da li bih sudjelovao u cijeloj toj priči. Ideja je bila da pokušamo materijalizirati moje dugogodišnje poduzetničko iskustvo i na taj način ojačamo ludbrešku scenu. I mogu reći da sada nakon pet godina imamo rezultate. Trenutno imamo 16 inkubiranih tvrtki koje se bave uslugama pedikure, masaže, računovodstva, arhitekture. Moja prvotna želja je bila da to bude IT sektor, nešto kao Tehnološki park u Varaždinu. Međutim, tržište se isprofiliralo za neka druga znanja, što je nama savršeno svejedno. Unutra postoje firme koje funkcioniraju, kojih ne bi bilo da nije bilo poduzetničkog inkubatora. Kroz Luceru surađujemo s Odsjekom za poduzetništvo i razvojne projekte Grada Ludbrega. Mogu s ponosom reći da smo razvili sustav evidencije odvoza otpada. Taj sustav je već prodan u tri grada i sad pregovaramo s četvrtim gradom. Imamo sustav telemetrije popunjenosti podzemnih kontejnera. Pomažemo kod pisanja projekata gdje je Grad Ludbreg prijavitelj i doprinosimo tome da je Ludbreg grad šampion po povlačenju sredstava iz EU.

Koja je zapravo vaša uloga u Luceri?

Moja težnja je da inkubator postane samodostatan i samofinancirajući. Moj dio posla je da razgovaram s tim tvrtkama koje dolaze u inkubator i da ih na neki način pokušam poljuljati u njihovom naumu da uopće krenu u poduzetništvo. Već se nakon godinu dana vidi tko je sposoban za to jer nemaju svi tu crtu za poduzetnika. Netko može biti odličan stolar, ali ne znači da je dobar poduzetnik. Zbog toga sam ja tu, da ih savjetujem i pomognem koliko mogu. Jedino što bih savjetovao svim poduzetnicima - a tome me naučilo moje dugogodišnje iskustvo u poduzetništvu - da odustaju na vrijeme odnosno da na vrijeme prepoznaju kada nešto treba pustiti jer im samo može naštetiti.


Prije dvije godine osnovali ste tvrtku Lunar. Koji je njezin fokus?

S obzirom na to da Lucera nije striktno IT sektor, prije dvije godine odlučio sam otvoriti Lunar kako bi se više fokusirali na tehnologiju, odnosno na razvoj virtualne i proširene stvarnosti. Kada smo razmišljali što bi bio fokus tvrtke zaključili smo da bi područje virtualne i proširene stvarnosti moglo biti područje koje nije toliko saturirano, i iz današnje perspektive se to pokazalo prilično dobrom odlukom. Zapravo je vrlo teško u kratko vrijeme reći što nam se sve događalo u te posljednje dvije godine. Odradili smo nekoliko prototipova i postali autoritet na polju, pa čak i na međunarodnom polju, u smislu razvijanja i smišljanja novih ideja. Želimo da tehnologija pomogne ljudima i zbog toga smo mi naglasak stavili na povezanost te tehnologije. Želimo stvoriti sinergiju između virtualne i proširene stvarnosti i edukacije i zdravlja.

Nedavno su vam odobrena dva europska projekta, no jedan je prijavljen preko Lucere, a jedan preko Lunara. Zbog čega?

Svim našim projektima zajednički nazivnik je Grad Ludbreg koji je nositelj svih projekata. Što se tiče prijavljivanja tih projekata, sve zapravo ovisi o projektnoj ideji. Lucera je na neki način pozicionirana u smislu karijernog savjetovanja i edukacije pa sve projekte takve vrste prijavljujemo preko nje. S druge strane, kada se radi o razvoju nekakvih koncepata i programiranja koristimo privatnu tvrtku.

O kakvim projektima se radi?

Preko Lucere ide projekt “Konceptualni model za profesionalno savjetovanje za povećanje ICT vještina obrazovanja u poduzetništvu učenika srednjih škola” koji je više baziran na predavanjima u smislu širenja znanja, zbog čega je on i apliciran preko Lucere. Drugi projekt, koji je prijavljen preko Lunara, zove se “Implementacija učenja temeljenog na virtualnoj stvarnosti u srednjim školama”. Iza tog suhoparnog naziva se zapravo nalazi ideja o virtualnom escape room-u sa zadacima iz kurikuluma srednjih škola i to smo nazvali Escape (class)room. Projekt smo prijavili na Erasmus plus projekt i bili smo prvi s 92 boda. Koliko god se ta ideja čini trivijalnom, to do sada još nitko nije osmislio.

Spomenuli ste da želite stvoriti sinergiju između virtualne i proširene stvarnosti i edukacije, ali i zdravlja. Na što ste pri tome mislili?

Tu je zapravo riječ o našem trećem projektu, koji doduše još nije preko nikoga i nigdje apliciran. Radi se o liječenju, odnosno izlaganju ljudi njihovim fobijama kroz virtualnu stvarnost, i tu surađujemo s Poliklinikom Adarta iz Varaždina. Ideja je da vas stavimo u kontrolirani scenarij gdje se postupno izlažete svojem strahu. Primjerice, da zaglavite u dizalu ili stojite na rubu visoke zgrade. Kod nekih tradicionalnih metoda liječenja fobija, vama se nalaže da vizualizirate taj strah. Meni osobno bi to bilo teško. Virtualna stvarnost pomaže napraviti distancu između svojeg postojanja i fizičkog tijela. Vi znate da se nalazite u kontroliranom okruženju i da vam se realno ništa ne može dogoditi. No, na nekom podsvjesnom nivou će vam vaš instinktivni mehanizam dati do znanja da je to potencijalno opasna situacija. Ono po čemu se naša ideja razlikuje od drugih jest to da mi uz to mjerimo parametre kako bismo znali na kojoj ste razini stresa. Trenutno koristimo samo otkucaje srca, što je zapravo dovoljno, ali ja bih to još htio nadograditi.

Prošlog ste mjeseca bili na VR danima u Amsterdamu gdje ste se pojavili u formi govornika, uz bok velikanima kao što su Microsoft, Facebook i Google. Kako ste zadovoljni konvencijom?

U Amsterdam smo išli kao predstavnici Lucere i tamo smo imali priliku iznijeti svoje vizije, odnosno naše poimanje virtualne tehnologije i predviđanja. Ja sam bio izrazito zadovoljan s time kako je prošlo, ostali smo zapaženi. Ostvarili smo nove kontakte i sljedeće godine smo pozvani u London da predstavimo te svoje koncepte. Predstavljali smo Luceru na način na koji mi mislimo da bi trebala ta tehnologija biti u službi napretka čovječanstva, kroz edukaciju i kroz zdravlje. Amsterdam nam je više bio kao nekakva potvrda svega onoga što smo do sada radili. Kada smo prije nekoliko godina započinjali tu cijelu priču oko inkubatora, da mi je netko rekao da ćemo biti tu gdje jesmo i da ćemo biti autoritet na polju nove tehnologije, ja bih odmah potpisao taj dio. Uz puno rada i uz ekipu koja stoji iza toga i dijeli strast prema tehnologiji, sve je moguće. U konačnici, da nije bilo Grada Ludbrega i sluha za investirati u nešto, ne bismo ni napravili uspješnu priču.

Komentari