planovi i ambicije

Prvi veliki intervju s novim predsjednikom NK Varaždin Draženom Vitezom

Do sada je bio navijač NK Varaždin, a u nogometu je bio već dugo vremena i privatno i profesionalno. U policiji je radio na području opće sigurnosti a to je značilo rad i na svim sportskim. Tako je upozno sve ljude u HNS-u, te i u svim nogometnim klubovima u sve tri lige...
Objavljeno: 28.03.2021. 07:50

Zadnja izmjena: 28.03.2021. 09:29

Pedesetšestogodišnji Dražen Vitez, novi predsjednik NK Varaždin ima velike planove za klub. Vitez je nekadašnji pripadnik SJP Rode iz Varaždina, bivši je načelnik PU Varaždinske, a bio je i zamjenik ravnatelja hrvatske policije, dok je posljednje obnašao funkciju načelnika PU Splitsko-dalmatinske, s koje je, na vlastiti zahtjev, umirovljen, s prvim danom ožujka ove godine.

Do sada je bio navijač NK Varaždin, a u nogometu je bio već dugo vremena i privatno i profesionalno. U policiji je radio na području opće sigurnosti a to je značilo rad i na svim sportskim. Tako je upozno sve ljude u HNS-u, te i u svim nogometnim klubovima u sve tri lige. Često je službeno išao i s hrvatskom nogometnom reprezentacijom na putovanja, pa je tako s njima bio i u Rusiji.  

Još kao dijete igrao je nogomet i trenirao na terenima kojima će danas upravljati. Dok je bio Zagrebu nastavio jes amaterskim nogometom u lokalnim klubovima , a zatim kroz rekreaciju i veteranski nogomet. Isto tako igrao je mali nogomet, pa je sve to utjecalo da se odluči za rad u NK Varaždin netom nakon policijske karijere.

Stabilizacija kluba

- U policijskoj karijeri krenuo samo od nule, od policajca i napredovao do zamjenika ravnatelja, tako smatram da mogu doprinijeti i napretku kluba. Cilj mi je da stabiliziramo klub još bolje i da ga podignemo na višu razinu. Dvije godine smo u prvoj ligi, a skoro od prvog kola razmišljaš o ispadanju, stalno smo pod pritiskom. Vjerujem da ćemo 2021/22. stabilizirati i ekipu te da ćemo biti stabilan prvoligaš.  

  • Što vas je još ponukalo da se prihvatite odgovorne i zahtjevne funkcije predsjednika nogometnog prvoligaša?

- Sada kad sam u mirovini odlučio sam se pomoći. Tu sam domaći, volio sam i prijašnji klub i tako sam sada opet tu, a pogotovo kada sam čuo viziju ljudi iz kluba i što bi sve trebalo napraviti kroz moj četverogodišnji mandat. Prošli smo katarzu, došli smo od treće do prve lige. Sad je vrijeme da svi zajedno pomognemo i dignemo klub na stepenicu, dvije više u organizacijskom, financijskom i u sportskom smislu. Naglasak je uvijek na sport i na prvu ekipu, jer oni su naša lokomotiva, o njihovom uspjehu ovisi cjelokupni klub i akademija i svi uzrasti.

Novi travnjak - gotova stvar

  • Logistika i infrastruktura također su vrlo važni za uspjeh kluba, kako napreduju pripreme za prijeko potrebni novi travnjak?

- To je gotova stvar, potpisan je ugovor s HNS-om. Četiri prvoligaša su potpisala ugovor Šibenik, Gorica, Hajduk i Varaždin. Završetkom posljednjeg kola, 15. svibnja kreću radovi. Mi već sada užurbano radimo na papirima, projektnoj dokumentaciji. Dakle, idemo u mijenjanje travnjaka, doći će hibrid a usporedno se pripremamo i za postavljanje grijanja. To je ukupna investicija od 7 do 8 milijuna kuna, a mi smo dužni zajedno s lokalnom zajednicom osigurati do 2 milijuna kuna za iskope i sve pripremne radove, tada onda dolaze stručnjaci koji će postaviti travnjak.

  • Aktualna situacija u klubu je zasigurno vezana uz HT Prvu ligu i ostanak NK Varaždin u prvoligaškom društvu. Kakva su vaša saznanja i predviđanja kraja ove sezone?

- Deset kola je ispred nas, a po onome što sam vidio i čuo na sastanku sa stručnim stožerom, na čelu s trenerom Kastelom, uvjeren sam sto posto da ćemo izboriti ostanak. Nakon izbora otišao sam na razgovor s igračima gdje sam također vidio po njihovim izrazima lica i u razgovoru da ostanak u Prvolj ligi uopće nije upitan. Njihova želja i volje i odgovornost je na visokom nivou.

Obiteljska atmosfera

  • Spominjali ste već nogometnu akademiju i rad s mladima, planirate li kakve izmjene u radu Škole nogometa?

 - Naravno da moramo pojačati i rad u Školi nogometa. To je bogatstvo kluba. Tri selekcije su u prvoj ligi, juniori kadeti i pioniri, imamo oko 250 djece i treba ulagati u domaću djecu, treba stvarati igrače. Nažalost, klub je prošao katarzu, sve se bilo raspalo i teško je sad sve odjedanput vratiti. Vjerujem da ćemo kroz dvije, tri godine proizvoditi nove Vugrince, Mumleke, Roge i ostale koji su tu stasali. Treba veća potpora Školi, do sada smo dobili novi travnjak, osvijetlili smo ga pa je prelijepo za vidjeti da je tamo stalno puno djece. Imaju zanimaciju, zdravo žive, mičemo ih od ulice od svih pošasti modernoga doba. Suradnju s roditeljima treba intenzivirati tako da se svi zajedno podignemo kvalitetu rada i suradnje, da napravimo obiteljsku atmosferu i da svi zajedno uživamo u sportskim uspjesima i da se veselimo.

  • Vratimo se seniorskom sastavu, kako vidite ekipu u sljedećoj sezoni i na koji način namjeravate postati stabilni prvoligaš?

- Već su počele pripreme za sljedeću sezonu. Stručna ekipa se bavi skautiranjem i već  traži igrače. Treneri i stručni stožer su odredili koji su tipovi igrača koji bi nam trebali i to je jedini način da se ustabilimo. Trebamo četiri do pet novih, pravih igrača koji će donijeti potrebnu kvalitetu, te kako bi mladi iz kluba zajedno s njima stasali i doprinijeli da budemo stabilni prvoligaš.

Cilj  je 20 milijuna

  • Za sve to potrebno je ustabiliti i povećati i klupski budžet, kakvi su vam ciljevi na tom planu?

- Potrudit ću se maksimalno i da se financijski podignemo. Došli smo s tri milijuna na 14 do 15, a moramo doći iznad 20 milijuna kuna godišnje. Treba nam i za povećanje primanja nogometaša, jer plaće naših igrača i onih s kojima igramo su nemjerljive. Volio bi da se popravi standard i svih zaposlenika. Isto tako i infrastrukturu treba popraviti. Cilj je putem fondova, o čemu smo već razgovarali u ZSUGV. Krivo mi je da su otežani uvjeti zbog pandemije, volio bi da možemo napraviti iskorak prema navijačima, da im pružimo dodatni komfor da to nije samo sjedalica.  Na kraju želim dodati da ću biti pristupačan predsjednik, sa svima ću razgovarati. Već i do sada sam održao nekoliko sastanaka kako bi vidjeli gdje su bile greške i kako poboljšati naš ukupni rad u klubu.

Komentari