razgovor s davorom matačićem

Osvojenih 200 nagrada, entuzijastični profesori i nadareni učenici varaždinske Glazbene škole

Objavljeno: 26.12.2016. 17:54

Foto: Petra Mlinarić

U ovoj godini na izmaku, Glazbena škola u Varaždinu se može pohvaliti brojnim natjecanjima i naravno, osvojenim brojnim nagradama.

 Ravnatelj Davor Matačić ističe kako silni uspjesi učenika, pa ni škole ne bi bili ostvareni da ne postoji iznimni potencijal i ustrajnost polaznika škole, entuzijastičnih profesora koji često rade i van radnog vremena, te potpore roditelja koji su uvijek prisutni uz svoje mlade natjecatelje, bilo da osvajaju prva mjesta ili se suoče s neuspjehom.

Već treću godinu zaredom škola organizira i svoja dva natjecanja, pijanističko i puhačko. Odakle ideja za organizacijom tako velikih natjecanja?

 Ideja za svojim natjecanjem postoji već godinama, naime, sudjelovali smo kao suorganizatori na Državnim natjecanjima, imamo prostorne kapacitete gdje se natjecatelji, uoči samog odlaska na natjecanje  mogu uvježbati u našoj koncertnoj dvorani, a imamo i Steinway, koncertni klavir kakav nema svaka škola.

Htjeli bi organizirati još kvalitetnija natjecanja, no za to je ipak potrebno malo više potpore lokalne zajednice. Natjecanja ovakvog kalibra nigdje u svijetu se ne održavaju, a da ne žive s lokalnom zajednicom.

Pijanističko natjecanje ste posvetili jednom poznatom Varaždincu i koncertnom majstoru?

Natjecanje smo htjeli posvetiti Jurici Muraiju, Varaždincu koji je bio akademik i profesor na akademiji u Zagrebu i koncertni pijanist koji je koncertirao po cijelom svijetu.

Pijanističko natjecanje je ušlo u fundaciju Alink - Argerich, koja okuplja najznačajnija i najveća pijanistička natjecanja u svijetu. Članstvo u tom klubu znači i priznanje struke, što nadilazi školsko natjecanje i prelazi u profesionalno.

Sljedeće je puhačko natjecanje koje je također dobilo vrijedno priznanje struke i polako nadilazi okvire školskog natjecanja?

Puhačko natjecanje okuplja plejadu profesora, s time da flautisti ocjenjuju flautiste, klarinisti klairiniste i slično. Naravno da to iziskuje određena izdvajanja, no time smo se potvrdili da smo u rangu najboljih puhačkih natjecanja u ovom dijelu Europe, a sudjelovalo je i 700 natjecatelja.

Također, jako dobro smo  praćeni od tvrtke Eurounit koji su generalni zastupnik za Yamahu. Oni su opskrbili čitav niz nagrada.

Glazbena škola sudjeluje i u natjecanju svjetskog ranga, Hans Gabor International Belvedere Competition?

Tu smo domaćini, Hans Gabor pjevačko natjecanje je najveće takve vrste u svijetu koje vodi gospođa Isabella Gabor, njegova udovica. Natjecanje se svake godine odvija tako da se pjevači prijavljuju za predetapu u nekom gradu diljem svijeta. Predetape se održavaju u sedamdesetak gradova, a Glazbena škola u Varaždinu je u ovom dijelu smještena uz bok najvećih svjetskih umjetničkih institucija.

Ostvarili ste i zavidnu suradnju sa Španjolskom?

Nastavno na uspješnu suradnju, sa Španjolskim veleposlanstvom smo napravili zajednički Koncert španjolskih i latinoameričkih božićnih pjesama. Koncert je jedno veliko priznanje, održao se u bazilici Srca Isusova u Zagrebu, te smo primili samo pohvale i oduševljenje od posjetitelja.

Uz odjeljenja u Ivancu i Lepoglavi, postoji li ideja o proširenju Glazbene škole, odnosno o dodatnom Područnom odjeljenju?

Općina Cestica se javila s idejom da bi se na njezinom području otvorio područni dio naše škole. Oni bi pomogli u opremi, sa instrumentima, smjestili bi područno odijeljenje u Osnovnu školu. Njihova ideja je potpuno pohvalna, ali sad je na Ministarstvu da nam to odobri.

Sljedeće godine ćete sudjelovati i u stvaranju Omladinskog simfonijskog orkestra?

To  je nova priča, dirigentica Susnick koja djeluje na prostorima Slovenije i Srbije puno surađuje s ravnateljima škole. Tako je povezala dvije glazbene škole u Beogradu, varaždinsku i glazbenu školu u Skoplju.

U tijeku je formiranje programa, a u izradi su i kompozicije. Mi ćemo sudjelovati s Puhačkim dijelom ansamlba u tom simfonijskom orkestru. Hrvatska kompozicija će biti djelo Varaždinca Ivana Josipa Skendera kojeg šira javnost zna iz emisije Maestro.

Koje su vaše želje za budućnost?

Moja želja je da se jednog dana ova škola obnovi, da ovo dvorište bude uređeno, da uvedemo nove fakultativne predmete, počnemo koristiti dio koji sada koristi Caritas nakon što se oni presele i da dobijemo razumijevanje od onih koji odlučuju.

Naši učenici su cijeli dan u školi, njima je nastava kao u koledžu, te nije moguće napraviti nastavu od 5,6 sati. Jedino što je svima zajedničko je ona opća nastava koja traje od podneva pa sve do 17 sati, otprilike. Zbog takvog rasporeda učenici nemaju mogućnost da provedu vrijeme u zajedničkoj prostoriji, gdje bi eventualno mogli nešto i pojesti.

 

 

 

Komentari