Vodstvo škole o pozadini incidenta

Ekskluzivan intervju s ravnateljem i pedagoginjom škole čije je učeničko nasilje zgrozilo cijelu regiju

Objavljeno: 08.04.2016. 11:54

Zadnja izmjena: 08.04.2016. 12:42

Foto: Siniša Sović / Foto agencija Sjever

Gotovo svi učenici i učenice Srednje strukovne škole Varaždina danas raspravljaju o jučerašnjoj tučnjavi na varaždinskom Starom gradu. Svima je to prvo na pameti i ustima, a ravnatelj Dražen Košćak je na sto muka. No, bez obzira na to što je pod velikim stresom, on i pedagoginja otkrili su nam sve detalje koji su prethodili tučnjavi, koji su rezultati razgovora s učenicama i njihovim roditeljima i hoće li kakve sankcije snaći učenice.

Cijela Hrvatska i regija bruji o jučerašnjem incidentu na varaždinskom Starom gradu gdje se potuklo pet učenica. Riječ je o 15-godišnjakinjama, koje su jučer pozvane na razgovor kod razrednica i pedagoginje te su obećale kako do tučnjave neće doći.

- Preko nekih učenika saznala sam da će doći do sukoba. Obavljen je razgovor učenica s razrednicama. Razrednice su ih ispratile do školskog dvorišta i učenice su obećale da će ići na autobus te pravo kući - otkrila nam je Marica Barišić, pedagoginja Srednje strukovne škole Varaždin.

Nisu ispunile obećanje

No, one nisu otišle kući, već jučer oko 14 sati na varaždinskom Starom gradu krenule u sukob.

- One su obećale da će mirno riješiti nesuglasice koje su nastale zbog vrijeđanja na Facebooku, no sve vatru su raspirivali momci koji su jednostavno 'nahuškali' djevojke. Bilo je učenika iz više škola i oni su navijali, a to je jednostavno nevjerojatno - dodala je pedagoginja Barišić.

Kako doznajemo u sukob su sudjelovale i dvije djevojke iz Prometne i strojarske škole Varaždin, a sve djevojke su s ivanečkog područja. Dan nakon sukoba jedna ima samo ogrebotinu ispod oka. Pedagoginja ističe kako je jedna od djevojaka iz Prometne i strojarske škole u vrlo lošem društvu te da je otprije poznata po ekscesima.

Djevojke 'nahuškavali' momci

Dan nakon tučnjave u školu su stigli roditelji učenica, a ostali su bez teksta.

- Roditelji su samo šutjeli, bili su u šoku i osjećali su nemoć - ispričala je Barišić.

Na sto muka je i ravnatelj Dražen Košćak kojem cijelo današnje jutro telefon ne prestaje zvoniti.

- Što da vam kažem. Ne možemo mi za djecom ići po gradu i kontrolirati ih. Mi detektivi ne možemo biti. Učinjeno je sve što je u našoj moći - rekao je Košćak. Na njega se nadovezala pedagoginja koja je dodala da škola preuzima dio odgovornosti.

- Preuzimamo dio odgovornosti, no dobro se osjećam jer smo napravili sve da spriječimo tučnjavu. Škola provodi niz akcija što protiv nasilja, što protiv alkohola i učenici su uvijek dobro involvirani u projekte - dodala je Barišić.

Ravnatelj se u potpunosti slaže sa svojom kolegicom te je dodao kako će vidjeti koje mjere će poduzeti.

- Održat ćemo razredno vijeće, vijeće učenika, sjednicu, a kontaktirat ćemo i Centar za socijalni rad Ivanec te ćemo se odlučiti za daljnje korake - zaključio je Košćak.

Komentari