uspješan obiteljski biznis

Varaždinac Zlatko Rusak i njegova supruga Melanija, 17 godina proizvode sportsku odjeću za hrvatske reprezentacije

Objavljeno: 04.11.2018. 10:14

Zadnja izmjena: 04.11.2018. 12:37

Prodent je mala obiteljska firma iz Varaždina koja je s radom započela 2001. godine i koja je specifična po tome što razvija vlastitu marku sportske odjeće M-prosport. Iako mala, ova firma iza koje stoji obitelj Rusak, na dvorištu vlastite kuće proizvodi sportsku odjeću za gimnastičku, hrvačku i savate hrvatsku reprezentaciju i za niz zvučnih sportskih imena. Svojom djelatnošću primjer su uspješnih malih poduzetnika u našem kraju. 

Posjetili smo njihov mali proizvodni pogon i popričali s bračnim parom Melanijom i Zlatkom Rusakom, koji su prije 17 godina stvorili obiteljski biznis u kojem danas imaju zaposleno dvije šivačice. Kvalitetu njihovih sportskih dresova, između ostalih, potvrđuju imena poput Edisa Elkasevića (bacač kugle), Domagoja Njegača (bacač kugle), Petre Ptiček (atletičarka), Josipa Šopreka (atletičar), Siniše Skelina (veslač), Nikše Skeline (veslač), Hrvatske veslačke reprezentacije i Hrvatskog atletskog saveza. Neka od zvučnih imena hrvatskog sporta koja su nosila njihove dresove. 

Od kuda ideja za proizvodnju trikoa?

- Sve je krenulo slučajno. Osobno se poznajemo s olimpijskim prvakom u hrvanju, Vladom Lisjakom koji nam je dao ideju za izradu hrvačkih trikoa budući da ih je jako teško nabaviti. Srećom, po struci sam inžinjer odjevne tehnologije i vjerojatno jedina koja je ostala u struci. 

Izrađujete dresove za specifične i zahtjevne sportove. Koje točno?

- Na počecima smo izrađivali samo hrvačke dresove, a kasnije je počela proizvodnja dresova za atletiku i veslanje, no s vremenom smo počeli izrađivati dresove i za atletiku, sportski ples, fitness, twirling, gimnastiku, sawate, dizanje utega, bob, grapling, triatlon, kick boxing, kajak/kanu i brzo klizanje. Radimo dresove za pojedince, klubove ili za reprezentacije.

Radite samo s određenim materijalima?

- Specifični smo jer ne izrađuje primjerice trenirke i pamučnu odjeću već isključivo sportsku odjeću od rastezljivih materijala, točnije od poliamida i poliestera s elastantskim vlaknom. Također, vršimo digitalni ispis na dresove pomoću termo sublimacije, tiskamo logotipe klubova i natpisa po želji na dresove i radimo male serije. Imamo vlastiti prepoznatljiv brend i trenutno smo jedini takav proizvođač u Hrvatskoj. 

Kako uspijevate konkurirati na tržištu?
- Trudimo se raditi ekskluzivnu odjeću i našu su dresovi prepoznatljivi i unikatni. Osim toga, nastojimo biti 'u korak' sa svjetskim trendovima. Sretna okolnost je što radimo za poznatog kupca i što radimo klubske dresove. Nije lako, a zadnje dvije godine je najteže zbog velikih režija, troškova i nameta od strane države koja nema sluha za male poduzetnike. Moramo reči da smo sve u ovoj radioni financirali iz vlastitih sredstava, bez jedne kune kredita i bilo kakve pomoći sa strane.

Razmišljate li o inozemnom tržištu? 

- Osim izvoza za Sloveniju, neko smo vrijeme bili prisutni i na švedskom tržištu za koje postoje naznake da bi se moglo ponovno otvoriti i to isključivo za hrvačke dresove. Konkurencija je velika, a mi sa svojim cijenama ne možemo konkurirati Dalekom istoku. Osim toga, danas su tu i web shopovi što također otežava prodaju. 

Da li vam se poslovanje ulaskom u EU olakšalo ili otežalo? 

- Uključivanje u EU pomoglo nam je da lakše i brže dođemo do repromaterijala, ali otvaranjem tržišta javila se i veća konkurencija. S druge strane, imamo brojne upite iz BIH i Srbije, no s njima je teško poslovati jer nisu u EU. Veliki su troškovi dostave i snalazimo se kako znamo i možemo. 

Od kuda nabavljate repromaterijal? 

- Nažalost, sav repromaterijal je uvozan i to iz Njemačke, Engleske i Italije. U Hrvatskoj se ne proizvodi čak niti konac. 

Planovi za budućnost? 

U planu nam je izrada rublja za gimnastičarke koje bi bilo boje kože i praktički nevidljivo ispod trikoa. Planiramo zaposliti još ljudi, no o nekom većem proširenju ne razmišljamo. 

Komentari