iz zagreba u maruševec

Kad profa koji je od Bernardića napravio prvaka u fizici uzme harmoniku i zasvira vrhunski folk...

Objavljeno: 02.02.2017. 21:00

Zadnja izmjena: 02.02.2017. 22:19

Profesor i doktorand fizike Miroslav Josipović jedinstvena je osoba - osim što je vrhunski pedagog koji je brojne klince naučio i najtežim konceptima fizike, izniman je i kao glazbenik. Premda rođen u okolici Banja Luke, najveći dio svoje profesionalne karijere proveo je u Zagrebu i drugim mjestima Hrvatske.

Od prije par tjedana nastanio se i zaposlio u našem kraju - u Srednjoj školi Maruševec. I prvo naše pitanje tiče se baš te neobične činjenice da je nakon rada na zagrebačkom MIOC-u i Veterinarskom fakultetu završio baš ovdje.

- Dođe vrijeme kad vam zatrebaju posao i stalni prihodi, tako da sam prihvatio i ovu priliku. Vidjet ću kako će biti i koliko ću ostati.

'Došao četnik s ovolikim šrafcigerom'

Da krenemo od početka - iz Banja Luke ste, gdje je prezime Josipović dosta poznato.

- Ja sam iz okolice, iz sela Motike, baš odande odakle je i naš zlatni olimpijac Ante Josipović. Znali smo se, zvali smo ga "Beba", jer se dosta družio s nama starijima. Sjećam se i kad je krenuo trenirati boks.Posljednji sam ga put i vidio na velikom dočeku kad se vratio sa zlatnom medaljom.

Jeste li otišli iz Banja Luke zbog rata ili nekim drugim poslom?

- Odavno sam otišao odande, prvo zbog studija, pa zbog posla. Moji su tamo ostali, proveli cijeli rat sve do Oluje. Došao je neki četnik s ovolikim šrafcigerom - metar dužine! - i naredio mojima da odu. Nisu se više nikada ni vratili tamo. Ali, da spomenem i drugu stranu rata, bilo je puno Srba koji su im pomagali, neki i stavljali glavu u torbu kad je trebalo, primjerice, nabaviti gorivo. Eto, sad je tamo neka Republika Srpska, naši političari to priznaju, a nastalo na genocidu. Neki su se ljudi u ovoj zemlji najeli ludih gljiva.

'Šteta što je otišao...'

Bili ste profesor u MIOC-u i tamo ste predavali fiziku Davoru Bernardiću. Štoviše, od njega ste načinili i državnog prvaka u fizici i olimpijca. A priča se da je to dosta loše počelo...

- Recimo da sam ga bio "opržio" na prvom testu, premda nisam siguran da je baš dobio jedinicu kako se priča. Ali on se brzo pokazao vrlo sposobnim u fizici, tako da je postigao ovo što ste spomenuli. "Opržio" sam ga i jednom kad je već bio državni prvak - radio je neki test, ja vidim da je krenuo u pogrešnom smjeru, ali šutim. Na kraju je dobio trojku, pa ga svi ismijavali. Šteta što je otišao u politiku, on je bio za fiziku, a ne politiku.

I nije jedini put da ste s učenicima postizali takve uspjehe. Što je tajna Vašeg rada?

- Trebate nekako 'upecati' učenike, zainteresirati ih za predmet. I ključna je objektivnost ocjenjivanja. Pogledajte samo koliko se danas dijele dobre ocjene šakom i kapom. Imate negdje i po 60% petica. Govori se o kurikularnoj reformi, ali za to bi trebale godine i novci. Najbitnije je da učenik zna kako će se njegov rad objektivno vrednovati. I da će se morati potruditi za svaku ocjenu. Kad se vrati vjerodostojnost ocjeni, onda će i škole imati smisao. Ovo danas je smiješno - čak na fakultetima imate da se vrte dva ista ispita, studenti to znaju, pa unaprijed naprave šalabahtere i prepisuju. Kakvi će stručnjaci od njih nastati?

Prepisivanje danas više nije problem samo studenata...

- Da, sad imate i ministra koji je prepisao. I meni je strašno kad premijer kaže da se radi o maloj tiskarskoj grešci. U ovoj su se zemlji neki najeli ludih gljiva.

'Rasplakali smo Bokija'

Osim fizikom, bavite se i glazbom, i to umjetničkim oblikom folka.

- Da, već više godina djeluje grupa Fractali, u kojoj su sa mnom sve sami akademici. A ja sam samouki harmonikaš. Balkanska glazba je iznimna, imate one trilere - a treba znati kako se to svira. Stoga su ovi dečki dolazili kod mene kući i mi bismo satima vježbali. Ja sam im objašnjavao kako se izvodi ta glazba.

Nastupili ste čak i u HNK, i to pred vrlo zanimljivom publikom.

- Točno. I na naše iznenađenje - došao nas je gledati i najveći folk klarinetist Boki Milošević. Doputovao iz Beograda u Zagreb. Naš je klarinetist svojedobno išao kod Bokija, ovaj mu pokazivao neke posebne tehnike puhanja, kojima se dobije specifičan ton. I Boki onda nenajavljen nama došao na koncert. Prišao nam po završetku, u suzama, kaže da nije znao da smo mi profesionalci.

Na koncu se pozdravljamo s ovim vrlo osebujnim profesorom fizike, čija su predavanja i izuzetan smisao za prenošenje najkompliciranijih pitanja na zanimljiv način doživjeli već brojni učenici i studenti. Ovdje vama pružamo priliku da doživite i njegov glazbeni nastup - vrhunski balkanski folk u izvedbi akademskih glazbenika. Baš s onog nastupa koji je rasplakao i Bokija, koji se i pojavljuje na kraju snimke dok im čestita na pozornici.

 

 

 

 

Komentari