intervju s predsjednikom reformista

RADIMIR ČAČIĆ "Vic je da idem u mirovinu. Idem po još jedan mandat i četiri saborska zastupnika!"

"Kažete da nemate nikakvih problema u suradnji s HDZ-om, tako i sve izgleda prema van, ali kako ćete i jedni i drugi na sljedećim lokalnim izborima biračima objasniti tko je za što zaslužan?", samo je jedno od pitanja koje smo postavili Čačiću...
Objavljeno: 28.08.2018. 12:35

Zadnja izmjena: 28.08.2018. 13:54

Foto: Arhiva

Reformisti su otprilike zadržali svoju srpanjsku poziciju kada je riječ o podršci građana koju mjeri Crobarometar te su u kolovozu bili izbor 1,3 posto hrvatskih birača. Za njihovog predsjednika Radimira Čačića nema sumnje da to nosi najmanje jedan saborski mandat.

Naime, Čačić kojega smo pitali za komentar istraživanja, rezultate promatra analogno istarskom IDS-u koji na temelju svoje regionalne pozicioniranosti, unatoč malim postotcima u nacionalnim anketama permanentno osvaja do četiri saborska mandata - Očito je da postoji stabilnost na sjeveru tog broja simpatizera, što mi znamo jer i naša regionalna mjerenja pokazuju da se krećemo između 11 i 14 posto. Zbog D'Honta, minimum od pet posto za prvog zastupnika nije dovoljan (realno je potrebno 6 do 6,5 posto), a za drugoga je 11 fiks jer se D'Hont mijenja – kaže Čačić.

Znači li to onda da je HNS s nešto manjom podrškom u istoj anketi (1,1 posto), također u sličnoj poziciji ili na granici jednog saborskog mandata?  Uporišta HNS-a sasvim sigurno postoje u Lepoglavi, Cestici, Sračincu, Trnovcu...
Imaju oni još nešto uporišta ovdje na sjeveru, nešto u Osijeku jer je Vrdoljak izgradio neku mrežu; nešto će pokupiti u Zagrebu, ali kada se to sve skupa rasporedi, oni su ipak nacionalno disperzirani. Dakle, njihovih 1,1 posto je na cijelu Hrvatski jer smo mi preuzeli prostor sjevera. Možete me držati za riječ i okladu kakvu god hoćete, ali oni samostalno nigdje ne mogu dobiti zastupnika. I to je suština! Mi smo analogni IDS-u jer zastupnika osvajamo samostalno zahvaljujući regionalnom uporištu na sjeveru.  Strukturu naših 1,3 do 1,6 posto čini između 70 i 90 posto glasova na sjeveru, dok njihovu strukturu čini između 30 i 40 posto glasača na sjeveru. Sad je već očito da smo mi uz IDS jedina regionalna nacionalno mjerljiva stranka. Primjerice,  HDSSB, PGS i sl., više se uopće ne pojavljuju u anketama.

Koji je konkretno plan Reformista do sljedećih parlamentarnih izbora?
Naš je zadatak ovdje stabilizirati drugi saborski mandat, a trećega dobiti kroz koaliciju, svojim dobrim imenom i disperzivnim prisustvom na nekom drugom prostoru. To smo napravili npr. s Darinkom Dumbovićem. Naime, kad imate nekoga tko kao ime donese par tisuća glasova  (zato jer je gradonačelnik ili nešto drugo), onda na temelju tog općeg imena možete nešto napraviti. I to je naš posao – ne smijemo biti ispod dva, za cilj moramo imati četiri, a realno si moramo osigurati tri saborska mandata.

'HSS nam je apsolutno prihvatljiv'

Hoćete li i što dogovoriti s HSS-om? Naime, Krešimir Beljak imao je prilično lijep prijam u Bučogradu...
Naša suštinska prednost je što si, kao i IDS, možemo priuštiti na izbore izaći samostalno. To druge manje stranke ne mogu: HSLS, HNS, čak i HSS-a bez obzira na ankete. Pogledajte Bandića! Zagreb pokriva četiri izborne jedinice, a jedva dobiva jednog zastupnika. Dakle, mogućnost samostalnog izlaska na izbore je naša zadnja linija obrane i bitna razlika. Možemo zadržati status parlamentarne stranke što god da bilo. Međutim, možemo koalirati s deklariranim centrom, dakle s HSS-om koji je nama apsolutno prihvatljiv i korektan partner. Možemo koalirati i s regionalnim stranakama, kojih sada na sjeveru ima masa: Stjepan Kožić je napravio svoju stranku, Damir Bajs ima svoju stranku, Darko Koren...

Pa to se sve rascjepkalo...
Da, puno ima tih stranačkih molekula i atoma,a to je posljedica raspada institucionalne politike. Direktna posljedica gubljenja svakog povjerenja. Ima i podstranaka. U Primorsko goranskoj županiji iz HNS-a se rodila Liga Kvarnera, primjerice.

'Moguće je da ćemo s SDP-om'

Što planirate s SDP-om, ovakvim kakav sada jest... Konkretno, nije li to zapravo vaša prednost?
Zbog naše bazične političke orijentacije lijevog centra, SDP je nama uvijek u prednosti kad govorimo o postizbornim koalicijama. A moguća je i predizborna koalicija. Apsolutno su dobrodošli. To što oni trenutno nemaju vodstva, snage, ni programa, to je jedno.  Ali objektivno, imaju to političko biće i njihovi birači su to što jesu. 

Pregovarate li već?
Mi uvijek s njima imamo dobru komunikaciju, samo ne znaš više s kim da razgovaraš.

U kakvim ste odnosima s novim vodstvom SDP-a na županijskoj i razini Grada Varaždina?
Isto imamo pristojnu komunikaciju. Oni su nas nastavili projektno podržavati, kao što smo korektno surađivali i s njihovim prethodnicima.

'HDZ će govoriti da su oni zaslužni, ali...'

Dobro surađujete i s HDZ-om u županiji?
Apsolutno. Nemamo nikakvih problema.

Hipotetski, je li vam onda prihvatljiva i predizborna koalicija s HDZ-om?
Mi s HDZ-om na izbore ne idemo, nismo nikad ni išli, niti ćemo ići. Naša prva preferencija je lijevi centar.

A nakon izbora, kada bi se stvorila situacija (što nije ne moguće) da budete jezičac na vagi?
Naravno, za nas je potpuno jasno i to već sad pokazujemo, da smo svjesni činjenice da demokratsko društvo ne može i ne smije a priori odbacivati drugu stranu. Tu vrstu luksuza ovog trenutka sebi dozvoljavaju HDZ i SDP koji ne žele komunicirati jer su „kao“ nespojivi. A zapravo ne komuniciraju jer bi time sami sebe ubili i izgubili svrhu svog postojanja. Njihova je svrha da budu protiv. Mi to nismo i ne želimo biti jer smo svoje projekte i političke pozicije građana koje zastupamo - spremni zastupati sa svim strankama. Samo, imamo prioritete! Međutim, ako lijevi centar nije u stanju formirati vladu, to nije naša odgovornost. Ako oni ne mogu, formirat ćemo je s desnim centrom. Ali, ne na način da varamo glasače kao HNS!

Kažete da nemate nikakvih problema u suradnji s HDZ-om, tako i sve izgleda prema van, ali kako ćete i jedni i drugi na sljedećim lokalnim izborima biračima objasniti tko je za što zaslužan?  Naime, oni bi mogli reći da bez njihove vertikale vlasti ne biste ništa napravili...
Predvidivo je i očekivano da to govore, ali svi projekti su naši, sve realizacije su naše. Sami smo izašli na izbore, sami dobili vlast i sami držali vlast. Politički, u regionalnom parlamentu, direktno nas podržava HDZ, projektno SDP. Dakle, ono što mi HDZ-u dajemo u Saboru, to nama SDP daje ovdje. I nemojmo podcjenjivati građane, ne samo u Varaždinskoj županiji nego općenito. Može pričati što god tko hoće, ali izvršna vlast su Reformisti – župan i dožupani koji definiramo strategije i politiku, a na operativnoj razini imamo prisutstvo i HDZ-ovaca i SDP-ovaca i ljudi koji su potpuno vanstranački. Stav „kako ćete sutra objasniti da su vas oni jučer podržavali“ je rigidan. Pa dobrodošli, podržavajte nas i sutra!

'Vidjet ćemo, polako'

Pozicija Reformista u Gradu Varaždinu. U Gradskom vijeću niste glasni ni naročito kritični, jedino Vi osobno ste bili otvoreno kritički prema Špancirfestu?
Da je neki spektakularni iskorak sa Špancirfestom napravljen, nije. Da je uopće napravljen iskorak, nije. Dakle, nije ništa bolje nego prošle godine. Što se tiče drugih projekata ili ponuđenih rješenja, ne mogu ništa reći kad nisam ništa ni vidio. Kad vidim, reći ću. Kad budu gotovi sudski procesi, vidjet ćemo što će u tom gradu biti. I tko je bio s kim i tko je koga podržavao. Polako, nek se najprije donesu presude.

Za kraj, idete li ili ne idete po još jedan mandat župana? Pitanje je to o kojem šapću kuloari, a i vi ste na svečanoj sjednici u Novom Marofu prošle godine izjavili da postoji mogućnost da ćete u mirovinu...
Ako sam to rekao, bio je to veliki vic.

Komentari