novi potredsjednik most-a

PODOLNJAK: 'Štromarov nepotrebni sukob s ministarstvom mogao bi naštetiti svim našim građanima'

Objavljeno: 30.01.2017. 16:22

Zadnja izmjena: 30.01.2017. 16:28

Foto: Arhiva

Na subotnjem nacionalnom skupu MOST-a saborski zastupnik i varaždinski vijećnik Robert Podolnjak postao je jednim od dva potpredsjednika stranke. Bio je to dobar povod da s njim porazgovaramo o našim aktualnim temama - skorašnjim izborima, aferi Kišić i smjeni ravnateljice Zember.

>> Podolnjak postao potpredsjednik Mosta, pretekavši i Ines Strenju Linić

Počinjemo prvo s razjašnjenjem što se točno dogodilo ove subote s MOST-om - jesu li sada konačno postali stranka i kakvi su njihovi planovi za nastupajuće lokalne izbore u našoj županiji.

'Nisam više nezavisan'

- MOST nezavisnih lista je registrirana stranka već više od 4 godine, ali moglo bi se reći da je u subotu MOST konstituiran kao nacionalna politička stranka, s članovima u vodećim tijelima stranke iz svih dijelova Hrvatske.

Mijenja li to onda i Vaš status u Gradskom vijeću, gdje se vodite kao nezavisni kandidat?

- S obzirom da sam jučer na izbornom Saboru stranke izabran za potpredsjednika MOST-a želim izvijestiti javnost da ću službeno registrirati svoj status u Gradskom vijeću Grada Varaždina kao vijećnik MOST-a, a ne više nezavisni vijećnik.

Pretpostavljamo da imate u planu izlazak na lokalne izbore. Hoćete li izaći samostalno ili u nekoj koaliciji? Imate li kandidate za gradonačelnika i župana?
- MOST će sasvim sigurno izaći kao stranka na izbore u Varaždinskoj županiji i pojedinim gradovima i općinama, ali će podupirati i pojedine nezavisne liste koje će dijelite iste ili slične programske ideje. O načinu izlaska na izbore i našim kandidatima donijet ćemo pravovremeno odluku na stranačkim tijelima.

'Utvrditi tko je zlorabio maloljetnika'

Do lokalnih izbora Varaždin treba riješiti i pitanje proračuna. Prihvatili ste privremeno financiranje, a sad se ipak govori i o mogućnosti izglasavanja proračuna.
- Kada je riječ o proračunu Grada ne očekujem bilo kakav pokušaj donošenja tog dokumenta do kraja ožujka, ali očekujem da Gradsko vijeće, gradonačelnik i gradska uprava u razdoblju koje nam predstoji do raspuštanja vijeća i gradonačelnika radi lokalnih izbora radi na dobrobit građana.

Varaždin ovih dana potresaju afere o kojima se još niste oglasili. Možda najviše pažnje izaziva slučaj Kišić.
- Kada je riječ o tzv. "slučaju Kišić" ne želim komentirati taj događaj s aspekta mogućih unutarstranačkih ili međustranačkih spletki, podmetanja ili čak zakonski nedozvoljenih aktivnosti. Međutim, smatram da je izuzetno važno zaštititi malodobnu osobu od očitih manipulacija i zlouporaba. Politika i političari do sada se nisu spuštali na tako nisku razinu da koriste malodobne osobe radi ostvarivanja svojih političkih i drugih interesa. Ovaj slučaj zahtijeva da pravobraniteljica za djecu poduzme sve odgovarajuće mjere koje joj zakon dozvoljava kako bi se s jedne strane zaštitila malodobna osoba, a s druge rasvjetlile sve okolnosti i činjenice koje su značajne za utvrđivanje odgovornosti svih onih koji su zlouporabili malodobnu osobu radi ostvarivanja svojih ciljeva.

'Posljedice za sve naše građane'

Čini se da ste dali potporu smijenjenoj ravnateljici Zember.
- S doktoricom Sanjom Zember razgovorao sam prije njene smjene prije otprilike dva tjedna kada me kao zastupnika u Hrvatskom saboru informirala o svemu što poduzima kao ravnateljica, o njenim projektima i zalaganju za nabavu suvremene medicinske opreme te sam obećao da ću učiniti sve što mogu. MOST je dao punu potporu dr. Zember u njenom radu a to smo javno prezentirali i dolaskom u varaždinsku bolnicu dr. Ines Strenja Linić, naše zastupnice i predsjednice saborskog Odbora za zdravstvo.

Što onda mislite o uzrocima i posljedicama smjene dr Zember?

- Smatram da je politička smjena dr. Zember posljedica iskonstruiranih političkih optužbi i da može samo naškoditi našim zalaganjima u Saboru, Vladi i Ministarstvu zdravstva da varaždinska Opća bolnica može realizirati prioritetne investicije i nabavu važnih medicinskih uređaja. Političkom smjenom dr. Zember, stručne i nepolitične osobe, župan Štromar ušao je u nepotreban sukob s Ministarstvom zdravstva, koji može samo naškoditi varaždinskom zdravstvu, a posljedično svim građanima Varaždinske županije.

Komentari