intervju

Već 20 godina Saša Lenček je na čelu DVD-a Martijanec, a započeo je kao najmlađi predsjednik u Hrvatskoj

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 11.05.2020. 18:46

Zadnja izmjena: 11.05.2020. 18:50

Foto: Luka Šalamun

U Varaždinskoj županiji izražena je stoljetna tradicija dobrovoljnog vatrogastva koja se prenosi iz generacije na generaciju. Jedno dobro poznato lice u tim krugovima je Saša Lenček koji ove godine slavi 20 godina na čeku DVD-a Martijanec. U to je vrijeme sa samo 18 godina postao najmlađi predsjednik nekog vatrgoasnog društva u Hrvatskoj.

Osim što je već dugi niz godina na ovako odgovornoj poziciji, Saša je ujedno i voditelj smijene OKC-a PU Varaždinske, a njegova obitelji bavi se i poljoprivredom te je jedan od osnivača poljoprivredne zadruge ''Ludbreški kraj''. - U vatrogascima sam od malih nogu i ja bih rekao da je to život. Nije to nikakva navika niti posao i onaj tko si to odabere to mora živjeti. S druge strane, poljoprivreda je ono što si naslijedio od roditelja, ali i u tome želim napredovati i usavršiti se - rekao nam je Saša.

Uza sve obaveze, ipak s najvećom strašću govori o vatrogastvu. - To je već 20 godina donošenja odluka, bilo krivih ili pravih - napominje. Kako dodaje, ponosan je na to što su vatrogasci život Općine Martijanec i sretan je što se uključuje sve više djece. U svakom poslu ima puno lijepih, ali i puno loših stvari. Tokom dugogodišnjeg staža sjetio se nekih intervencija koje su mu se zauvijek urezale u pamćenje. - U jednom požaru kuće u Martijancu u pitanju je bio plin i u zadnji trenutak smo spasili baku i zatvorili plin jer bi inače svi nastradali. Također, u jednoj smo intervenciji spasili stoku iz goruće štale - prisjeća se i dodaje kako je ipak najveći požar bio onaj u pilani u Hrastovljanu gdje se požar gasio četiri dana.

Ipak, kako u životu, tako se i ovome poslu moraju pamtiti lijepi trenuci. - Iduće godine imamo proslavu 125 godina DVD-a Martijanec i očekujemo pokroviteljstvo od strane predsjednika Zorana Milanovića jer idemo u nabavku novog barjaka, isto onakvog kakvog je barun kupio prije 125 godina - najavljuje Lenček. Kako je ispričao, posebno ga veseli što DVD Martijanec ima tri ekipe djece i upravo se u njih ulaže najviše truda. - Nije u pitanju samo oprema, već im organiziramo plivanja, izlete, druženja. Sve radimo za njih samo da bi djecu zadržali i da bi čim dulje bili u vatrogascima - rekao nam je za kraj i poručio: - Ako su djeca u DVD-u Martijanec zadovoljna i sretna onda to znači da u društvu sve dobro funkcionira. 

 

 

 

Komentari