uspjeh u italiji, korijeni u marofu

Valentina Meštrić: Restaurirala je Michelangela, sprema se i Da Vincija

Malo ljudi na svijetu dobije priliku raditi s umjetninama neprocjenjive vrijednosti, a jedna od tih rijetkih bila je Valentina Meštrić iz Novog Marofa...
Objavljeno: 21.02.2021. 08:14

Zadnja izmjena: 21.02.2021. 08:40

Foto: Fotosession: Luka Šalamun

Valentini Meštrić rodom iz Novog Marofa bile su samo 24 godine kada je angažirana na restauraciji umjetnine od neprocjenjive vrijednosti  freske renesansnog genija Michelangela, koja krasi talijanski Torre di Michelangelo na otoku Ischia.

Poziv je to koji se ne odbija i koji ne može biti "slučajnost".

Valentina je, naime, bila najbolja studentica slikarstva svoje generacije i dobitnica Rektorove nagrade, a pohvaljeni diplomski rad (Utjecaj gama zračenja na slikani sloj) izradila je u suradnji sa znanstvenicima zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković. Nakon prve ljubavi — slikarstva, njezin život tako je, pomalo i slučajno, krenuo u znanstveno-istraživačkom smjeru.

— Ne planiram ali ponekad predosjećam — šali se Valentina.

Uspjeh u Pompejima

Najbolja studentica svoje generacije i dobitnica Rektorove nagrade

Nakon Michelangela, uslijedio je rad na restauraciji javnih spomenika u Napulju, a potom i rad na fragmentima jednoga od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svijetu – glasovitih „Pompeja“. U Hrvatsku se vratila prije dvije godine,  postala profesoricom na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i odlučila se vratiti svojoj prvoj i najvećoj ljubavi — slikarstvu.

Za njezin povratak, reći će, „umjetnosti kao vlastitom ishodištu“, velikim dijelom zaslužna je još jedna talentirana umjetnica – Maia Rathwell, Hrvatica s prezimenom supruga Kanađanina i Valentinina trenerica u mačevanju. U toj aristokratskoj vještini, Valentina je pod vodstvom Maie postala i viceprvakinjom države.

Još jedan talent?

— Ja samo živim život — smije se Valentina i nadalje, sve dok se ne spomene njezin sljedeći projekt, kod kojeg sve postaje najozbiljnije moguće, disciplinirano barem koliko i mačevanje...

Atelje kod Kamenitih vrata

Viceprvakinja je Hrvatske u mačevanju

Krunom svoje dosadašnje karijere Valentina, naime, smatra atelje kojeg ovih dana dovršava u reprezentativnom prostoru pored Kamenitih vrata u Zagrebu, i do toga joj je, kako kaže, trenutno stalo više nego do ičeg...

Atelje će se zvati „Valliartu“, a takav je naziv i umjetničke udruge koju je osnovala zajedno s Maiom. Njihov je to zajednički projekt, baš kao i udruga.

— Radimo rudarski jer sve mora biti kako treba. Kad nam bude teško, pogledamo prema onoj dolje Ženi kroz prozor i sjetimo se kako je ovo što radimo zapravo pravi blagoslov i privilegija. Hvala svima koji nam pomažu u tome.

Ima li još nešto?

Ima.

Leonardo Da Vinci

S Maiom Rathwell osnovala je umjetničku udrugu, a sada otvaraju i atelje pod nazivom "Valliartu"

Epidemija korona virusa, koja je jedno od svojih najgorih lica pokazala upravo u Italiji, Valentinu je spriječila u realizaciji njezina doktorskog projekta — ni manje ni više, nego restauracije remek djela svjetske renesanse, "Posljednje večere" Leonarda Da Vincija u Santa Maria delle Grazie. Sveučilište Politecnico di Milano prihvatilo je svega dva projekta u cijelom svijetu, a jedan od njih bio je upravo Valentinin.

Prepričava nam postupak:

— Prvo se radi uzorkovanje originala, potom se prikupljeni uzorci obrađuju, a zatim se s pomoću posebnih softvera priprema digitalna dokumentacija. Sve je to već bilo učinjeno, a onda se, kao što svi znamo, "srušio svijet".

Valentina, međutim, ima dovoljno malo godina i dovoljno puno talenta da je pred njome još uvijek — cijeli svijet. I na tom putu želimo joj mnogo uspjeha!

Neki od slikarskih radova Valentine Meštrić mogu se pogledati na njezinoj skupnoj izložbi s Ljiljanom Belavić Kliček i Hrvojem Svatyem. Izložba se može pogledati u Kuli stražarnici Starog grada do 2. ožujka, a Valentina je ovih dana primljena i u Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin.