nedjeljni intervju

Majka je četvero djece, postala je i baka, a sada želi postati načelnica

Rano je postala majka, još ranije baka, a sada želi postati načelnica Sračinca i time, kao potpredsjednica županijskih Reformista, zadati bolan udarac HNS-u koji njezinim rodnim mjestom vlada već 28 godina... Tko je Valerija Paljak, 45-godišnja majka četvero djece, baka jedne unučice, supruga ''friškog'' državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazavanja Tomislava Paljka i ravnateljica Osnovne škole Petrijanec, pokušali smo saznati u ovotjednom intervju...
Objavljeno: 04.10.2020. 08:23

Zadnja izmjena: 04.10.2020. 08:23

Foto: Luka Šalamun

Rano je postala majka, još ranije baka, a sada želi postati načelnica Sračinca i time, kao potpredsjednica županijskih Reformista, zadati bolan udarac HNS-u koji njezinim rodnim mjestom vlada već 28 godina...

Tko je Valerija Paljak, 45-godišnja majka četvero djece, baka jedne unučice, supruga ''friškog'' državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazavanja Tomislava Paljka i ravnateljica Osnovne škole Petrijanec, pokušali smo saznati u ovotjednom intervju... Za sebe će reći kako joj je djetinjstvo obilježio odlazak roditelja na rad u inozemstvo, ali i župna crkva uz koju je bio vezan dobar dio lokalnoga društvenog života. U svemu pronalazi prednosti i mane, pa tako i u činjenici da je vrlo rano postala majka. Otkriva i zašto je bila među prvima koji su se prije šest godina pridružili Reformistima, i još štošta. Uostalom, otkrijte u intervjuu pred vama...

Rođeni ste u Sračincu, živite u Sračincu i želite postati načelnica Sračinca... Što vas najviše veže uz rodni kraj: roditelji, sjćanja na mladost, školu...?

Pa sve od ovoga što ste nabrojali pomalo, počevši od činjenice da sam „gasterbajtersko“ dijete pa sam bila i primorana na samostalnost od najranijih dana. Ljudi uz koje sam se vezala, prijatelji iz djetinjstva, svi smo bili vezani uz Crkvu pa je to sigurno utjecalo na daljnje odluke u životu… Mladost u Sračincu pamtim po slobodi, druženju, prostranstvu, mirisima livade, odlascima na Dravu… po nečemu u čemu današnje generacije ne vidim da uživaj. Danas to mjesto, osim sentimentalnih razloga, smatram idealnim za podizanje obitelji, zbog tog nekog spoja ruralnog i urbanog. Ima još uvijek onog što mene podsjeća na moje djetinjstvo, ali ima i čitav niz praktičnih prednosti koje trebaju današnjim, modernim obiteljima.

Osobno ste vrlo radno počeli graditi obitelj, a sada ste već i baka... Možete li reći "vrijedilo je", odnosno preporučujete li i drugima da se što ranije odluče na brak i obitelj?

Da… s 45 godina sam postala baka, mnogi bi rekli da to nije čudno, budući da sam rano postala i majka, no svejedno sam bila zatečena. Za sebe mogu reći da je vrijedilo. Osobno smatram da je bolje i lakše u mlađoj dobi imati djecu, međutim za takve odluke nema univerzalnih pravila, niti bih nešto nekome savjetovala… Takve odluke su uvjetovane prevelikim brojem stvari koje mogu utjecati na ishod.

Sa svojim suprugom bili ste među prvima koji su se prije šest godina pridružili Reformistma. Otkuda toliki žar za angažiranjem u politici?

To me često pitaju. To je ljudima čudno. Jer ako je netko situiran, ima pristojna primanja, a još je k tome žena, ulazak u politiku je tim čudniji. Moj odgovor je uvijek isti – baš zbog svih tih razloga. Činjenica da u toliko ispolitiziranom društvu kakvo je naše, doći u priliku da sudjelujete u donošenju odluka važnih za sredinu u kojoj živite i koje utječu na vas i život vaše obitelji, morate se naprosto politički angažirati. A Reformisti zato što je to opcija koja upravo to nudi – rješenja, a ne prazna brbljanja. Iza našeg predsjednika stoje rezultati, mjerljivi brojkom i slovom, gledano s bilo koje funkcije na kojoj se do sad nalazio.

Jedna ste od lokalno najpoznatijih žena u politici, uz svoju stranačku kolegicu Nataliju Martinčević. Kako međusobno surađujete?

Politički put kolegice Martinčević govori sam za sebe. Puno je u tom smislu iskusnija od mene, bilo da se njezin politički utjecaj promatra kroz potpredsjednicu stranke ili predsjednicu Županijske organizacije, čija sam ja potpredsjednica. Potpuno je  jasno da je naša suradnja i hijerarhijski uvjetovana, međutim - u svakom smislu naravno da je naša suradnja intenzivna i proaktivna, jer takva u jednoj projektnoj stranci kakva je naša i mora biti.

Najavljujete ponovnu kandidaturu za načelnicu. Što bi Sračinec dobio vašim dolaskom na načelničko mjesto? 

Sigurna sam da bi nakon 20 godina dobio svježinu, nove ideje i novu energiju. Svakako mogućnost realizacije mnoštva manjih, ali i nekoliko velikih projekata koji se nalaze u našem izbornom programu, o kojima ćemo ubrzo progovoriti. Usuđujem se reći da bi se na čelu općine osjetio kulturni, civilizacijski pa i duhovni pomak. I da, transparentnost i zakonitost sasvim sigurno ne bi bile upitne.

Protiv načelnika Božidara Novoselca iznijeli ste poprilično teške optužbe. Imate li dokaza za svoje tvrdnje?

Pravorijek glede dokaza je na pravosudnim organima ove države i u to ne ulazim. Ono što je razvidno, i u što sam kao vijećnica imala uvid, je nalaz državne revizije, koji čak i laiku pokazuje da nešto ne štima u financijskom vođenju općine pa je doista teško povjerovati da netko tko 20 godina vodi općinu, 7 godina zanemaruje izričite revizijske naloge. Pa čak da je i sve to točno, i da načelnik nije znao, smatram da neznanje ne može biti opravdanje, da netko tko je zbog nemara ili neznanja dopustio krađu najmanje milijun i pol kuna našeg novca, mora snositi odgovornost i zbog toga u najmanju ruku otići s funkcije.

Suprug vam je odnedavno državni tajnik u ministarstvu obrazovanja, a oboje cijeli život radite u prosvjeti. Za što vam je osobito stalo da izvrši pozitivan utjecaj bude li to u mogućnosti?

Tim pitanjem opet dolazimo do pitanja o razlozima ulaska u politiku. Naravno da netko tko 25 godina radi u obrazovnom sustavu i promišlja ga, želi sudjelovati u njegovom unapređivanju i otklanjanju nedostataka. Cilj je svakako nastojati vratiti izgubljeni ili poljuljani dignitet prosvjetnih djelatnika u društvu. Prema meni bez toga svaka reforma pada u vodu.

Komentari