varaždinski gluhi sportaši

FOTO Biti gluh nije sramota, a imamo puno razloga ponositi se njihovim entuzijazmom i sportskim rezultatima

Objavljeno: 23.11.2016. 14:24

Zadnja izmjena: 23.11.2016. 14:25

Posjetili smo ured Nevenke Kolarić, predsjednice Varaždinskog sportskog saveza gluhih, potaknuti informacijom o prvenstvu gluhih u futsalu, koje se nedavno održalo upravo u Varaždinu. Ali smo ujedno to iskoristili kao priliku da porazgovaramo o svim natjecanjima gluhih sportaša i saznali da u toj skupini naš grad ima vrhunske pojedince i ekipe.

Pitanja gospođi Kolarić postavljamo preko tumača znakovnog jezika Zlate Bahun, premda kraće rečenice ona bez problema pročita s usana, a na pitanja odgovara razgovjetnim govorom. Pitamo je prvo otkuda ona baš u sportskom savezu gluhih.

- S jedne strane, zato što sam se bavila sportom još od 16. godine, bila sam stolnotenisačica. A s druge strane zato što sam završila upravno pravo - što je bilo rijetko za gluhe u moje vrijeme. Tada bi vas nakon osnovne škole jednostavno poslali za neko pomoćno zanimanje, a ja sam se borila pa sam na kraju išla na fakultet. - smireno kazuje Nevenka Kolarić, dodajući kako je tada bilo teško gluhima baviti se sportom, jer, primjerice, suci ne znaju znakovni jezik.

Uspješni gluhi sportaši

Podsjećamo se na gluhe sportaše koji su i onim vremenima nastupali u "normalnim" ekipama, poput nogometaša Rijeke Damira Desnice ili Dinamovog Joze Bogdanovića. Tema nogometa nas opet vraća na onu prvotnu informaciju - odigrano je prvenstvo gluhih u futsalu, i to u Varaždinu, ali bez sudjelovanja varaždinske momčadi.

- Da, MNK Varaždin je bio u drugoj ligi, ali su upravo tamo osvojili prvo mjesto pa će sljedeće godine sudjelovati na ovom natjecanju. - iznosi gospođa Kolarić dobru sportsku vijest.

I  muž i sin su joj sportaši, iako su također gluhi - sin Igor je uspješan kuglač, gluhoća mu nije smetala da nedavno na seniorskom prvenstvu Hrvatske osvoji brončanu medalju. Varaždinski gluhi sportaši natječu se u brojnim sportovima i postižu značajne uspjehe - streljački klub sudjeluje i redovnim natjecanjima.Tu je i uspješni Pikado klub gluhih Polet, te kuglački klub Željezničar, tu su i rukometaši i plivači - svi oni imaju iza sebe pregršt raznih medalja i pehara s domaćih i međunarodnih natjecanja. Gospođa Kolarić je ujedno i direktorica reprezentacije gluhih u streljaštvu koja se s nedavnog Prvog svjetskog prvenstva gluhih u ruskom Kazanu vratila s dvije brončane medalje.

Gluhoće se ne treba stidjeti

Integracija gluhih osoba u hrvatsko društvo općenito - pa i u sport - polako napreduje. Hrvatska od prošle godine ima Zakon o znakovnom jeziku koji jamči pravo gluhim osobama da će im se omogućiti komunikacija na znakovnom jeziku u svim situacijama pa i u sportu. No, biti gluh i danas je nešto čega se ljudi stide i na neki način se trude to čak nekako i prikriti.

- Mi imamo 200 registriranih mladih gluhih, a znamo da ih ima znatno više. Pozivamo ih da se ne stide, nego da nam se priključe. - kaže na kraju predsjednica VSSG-a, jer se danas pred gluhima nalaze puno šire mogućnosti življenja punim plućima, uključujući i aktivno bavljenje sportom. Zahvaljujući angažmanu gospođe Nevenke ovdje donosimo i fotogaleriju naših gluhih sportaša.

 

 

Komentari