o aktualnostima...

Župnik Tihomir Kosec: Problem nastaje kada se smatra da vjenčanje ne može biti bez fešte, a može...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 19.09.2020. 07:59

Zadnja izmjena: 19.09.2020. 08:15

Foto: Dino Možek

Korona virus nije zaobišao ni crkvene krugove, a nakon što je svećeniku iz Vinice potvrđena zaraza, u samoizolaciju su morali su svi svećenici koji su se u nezgodno vrijeme našli na jednom ručku. Među njima je bio i župnik iz Kneginca, Tihomir Kosec.

Kako je pojasnio, u pitanju je bio ručak gdje su stolovi bili odvojeni, ali zbog odgovornosti prema Biskupiji, svećenicima tj. župama, bila je direktiva da se za svaki slučaj ostane u izolaciji 14 dana. - Prvi i drugi test mi je bio negativan, a i svim je svećenicima koji su prisustvovali na ručku, nalaz bio negativan. Bilo je, doduše, „govorancija“, kako to već po principu „rekla-kazala“ biva, da sam zaražen, no bila je to lažna uzbuna – ispričao nam je i dodao kako je prema njegovom mišljenju u ovakvoj situaciji potrebno slušati struku.

- Ako me zanima nešto po pitanju zdravstva, jasno je da ću pitati onoga koji više zna. To treba biti suradnja i, svakako, trebamo biti odgovorni. Sigurno je da se ovdje povlači i pitanje nošenja ili ne nošenja maski. Kada su u pitanju ovakve stvari, onda nekakva naša prava trebamo usuglasiti s obavezama ali još više i mogućim posljedicama – rekao nam je.

U vrijeme korona krize najviše se raspravljalo o odgodi svadbenih svečanosti, a župnik Kosec napominje kako je velika razlika između sklapanja sakramenta braka i fešte. - Ako već netko kani sklopiti brak, onda savjetujem da se to i učini, bez obzira na aktualnu koronu, ali prema uputama Stožera, u uskom krugu obitelji. Problem nastaje kada se smatra da vjenčanje ne može biti bez fešte, a može – poručuje župnik.

Župljani, ali i njegovi bivši učenici za njega imaju samo riječi hvale, a osim što je na čelu župe u Knegincu, ujedno je i predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije. Kako nam je ispripovjedio, svećenički poziv mu u mlađim danima nije bio „ni na kraju pameti“. - Bavio sam se glazbom, završio sam srednju školu za stolara, pa za vjeroučitelja, bio sam i u hrvatskoj vojsci u vrijeme koje me „okrznula“ i 'Oluja'… Planirao sam i obiteljski život no, nakon nekoliko za moju dušu „glasnijih“ događaja, na koje se nisam mogao oglušiti, svoje sam „sudbonosno da“ ipak izrekao svećeničkom pozivu – ispričao nam je. Glazbom se nikada nije prestao baviti, a osim što svira na koncertima duhovne glazbe, i sam je počeo komponirati. Jedan CD je iza njega, a sprema i drugi.

– Moja je poruka, osobito ovih dana kada smo ponovno u nekakvim mukama i dilemama, da čovjek iskoristi ovaj trenutak i malo zastane, razmisli o svojem životu, o njegovom dubljem smislu. Jedno od najidealnijih mjesta za to je, po svom značenju i dubini, crkva. Tu brigu uvijek možemo staviti na tuđa leđa, Isusova. On je taj koji će poslušati ono što mu želimo reći. Jasno, svatko je, prema svom osjećaju i svjetonazoru, slobodan to ne učiniti ili, možda ipak… učiniti – poručuje župnik Kosec.

Komentari