građani primjećuju

Foto - U parku pored Graberja osvanula skulptura Ivana Čehoka? Pogledajte sami...

Lik redovnika građane nedoljivo podsjeća na bivšeg gradonačelnika...
Objavljeno: 26.09.2021. 08:56

Zadnja izmjena: 26.09.2021. 09:32

U Parku Ivana Pavla II, u blizini Graberja, postavljena je skulptura posvećena redovničkim zajednicama koje djeluju na području grada, prije svega franjevcima i kapucinima koji su kroz povijest doprinosili razvoju grada te naročito brizi za potrebite. Glavni "lik" skulpture, međutim, mnoge građane je neodoljivo podsjetio na bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka.

Je li to zaista slika i prilika bivšeg gradonačelnika, možete provjeriti na fotografijama koje ovdje donosimo. Inicijativa za postavljanjem ove skulpture svakako je prihvaćena u vrijeme njegovog mandata,  a ideju su mu tada prezentirali fra Mirko Kemiveš, župnik Sv. Vida u Varaždinu, i Anđelko Košćak, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. Autor skulpture je Nikola Šanjek, a Čehok je tada na prigodno održanoj konferenciji za medije izjavio:

- Veliki je značaj redovnika i redovnica za Varaždin, ne samo u duhovnom ili vjerskom smislu. Redovnici i redovnice su u Varaždinu otvarali škole, bolnice, ljekarne te sudjelovali u izgradnji Varaždina kakav je danas. Želja nam je bila da odamo počast tradiciji i značaju redovništa za Varaždin i u Varaždinu, a poklonili smo i knjigu Rudolfa Horvata "Kulturna povijest Varaždina" u kojoj sve to jasno i piše.

Naziv skulpture je: "Varaždinski redovnici".

  • FOTO: Varaždin dobiva skulpturu posvećenu franjevcima i kapucinima, više ovdje.

Komentari