Abeceda 2014. ili kako smo preživjeli godinu na izmaku

Piše: Branko Detelj

Objavljeno: 30.12.2014. 19:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

A – AGRAM 'Ne damo našeg Milana', čulo se iz kolona što su se zakotrljale zagrebačkim ulicama nakon što je Milan Bandić, kralj populizma i realno drugi najmoćniji političar u državi, zajedno s još petnaestak pajdaša, uhićen u akciji 'Agram'. Popularnog Banderasa tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti, utaju poreza, trgovanje utjecajem, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na trgovanje utjecajem. Pa ipak, da se sutra kandidira na izborima, nesumnjivo je da bi pomeo konkurenciju u prvome krugu. 'Možda je krao, ali je i nama dao', narodna je deviza koja Bandića u očima birača čini drugačijim od ostatka odnarođene političke elite.

B – BUŠENJE JADRANA Voda je odavno došla do ušiju, a sva je prilika da ćemo se ipak utopiti u nafti. Taman kada smo pomislili da nam nema spasa, stvari je u svoje ruke uzeo ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Plan je sljedeći – u rekordnom roku od Jadrana ćemo napraviti novi Meksički zaljev, a od Hrvatske Norvešku i Saudijsku Arabiju u malom. Da ne spominjemo stotine novootvorenih radnih mjesta i milijarde eura čiste zarade. 'Hrvatska postaje energetsko čvorište Europe', poručio je ministar, 'imat ćemo najsigurniju opskrbu energentima i najjeftiniji plin za građane.' Što reći osim -Putin, eat yourself!

C – CRKVA U HRVATA Čuvarica hrvatskoga identiteta kroz vjekove ne prestaje šokirati ni u 2014. Štoviše, policajci duha dugo već ne pamte skandalima plodnije ljeto. Tko bi, recimo, mogao zaboraviti zapaženi nastup reprezentacije klera na dočeku osuđenog ratnog zločinca na zagrebačkom Plesu? Tko bi tako lako zaboravio oduševljeno lice biskupa Košića i njegove usne na okrvavljenim rukama ahmićkog krvnika Darija Kordića? Ili licemjernu ispriku žrtvama don Ivanova, prvog službeno osuđenog pedofila među kaptolskim aparatčicima. Ili suludu tvrdnju Glasa Koncila da je za vrijeme NDH u Jasenovcu život izgubilo 262 nesretnika. Što bi rekao Ciceron – O tempora, o mores! Što bi rekao Russell Crowe – Dobra godina!

D – DON DAMIR STOJIĆ 'Medicinski je nevjerojatno da žena zatrudni tijekom silovanja', umno nas je proljetos podučio don Damir Stojić. Gorljivim angažmanom, srednjovjekovnim svjetonazorom i zaumnim izjavama, studentski kapelan zaslužio je titulu najskandaloznijeg hrvatskog propovjednika, što pored živih Valentina Pozaića, Vlade Košića i Nedjeljka Ivanova nije mala stvar. 'Rat nije gotov, dolaze preko Dunava i ubijaju nam djecu...'. Vrijeme je stoga, braćo i sestre, da skinete s tavana automatske puške i poduplate zalihe municije.

E – EKONOMIJA Rak rana i najveća glavobolja svih bivših i svakog budućeg premijera. Katastrofalni makroekonomski pokazatelji, fiskalna štednja, visoka nezaposlenost, vanjski dug, krediti i slaba konkurentnost doveli su Hrvatsku u prvu ligu najgorih ekonomija svijeta. Prema istraživanju koje je ove godine proveo britanski The Economist, od svih 196 država svijeta, mala se Hrvatska, s manje od 4,5 milijuna stanovnika, probila na visoko deseto mjesto i tako stala rame uz rame s velesilama kao što su Srednjoafrička Republika, Portoriko, Ekvatorijalna Gvineja i Barbados.

F – FACEBOOK – Kako u Hrvatskoj dobiti posao, odnosno kako smanjiti nezaposlenost ne znaju ni najbistriji među nama. Kako, pak, ostati bez posla ili biti najuren s fakulteta, to je već kudikamo jednostavnija priča. Jedino što trebate napraviti je napisati status na svom Facebook profilu. Dokaz su tome tri studentice Ekonomskog fakulteta koje su na fejsu kritizirale rad fakultetske referade i Nenad Horvat koji je zbog statusa na profilu smijenjen s dužnosti voditelja Odjela za psihijatriju varaždinske bolnice. Očigledno, u Hrvatskoj je na cijeni mentalitet biciklista – pogni glavu, okreći pedale, ne talasaj i ne misli drugačije od propisanog.

G – GUNJA Kako to izgleda kada priroda pokaže zube, mogli smo se uvjeriti u maju ove godine. Posavsko selo Gunja postalo je sinonim za katastrofalne poplave koje su unesrećile dobar dio istočne Hrvatske. Kasnije smo saznali da su nasipi pucali kao suhe travke zbog toga što je marljivi hrvatski čovjek potkopao brane kradući šljunak. Bespomoćnim i ojađenim ljudima nadu je pružio premijer Milanović pričom kako je i njemu baš nedavno pukla cijev u kupaonici pa je imao poplavu u stanu. Vrhunac cinizma s kojim se može mjeriti tek priča njegove supruge, koja je gladnima poručila kako se crni kruh može rezati i na tanje šnite.

H – HOLY Apsolutna zvijezda političke scene u godini kojoj brojimo zadnje dane zove se Mirela Holy. Otkako je izbačena iz stranke, angažirana feministica - na valu posvemašnje zasićenosti petrificiranom hrvatskom partitokracijom - proživljava najljepše dane političke karijere. Sve ankete svrstavaju je među najpopularnije domaće političarke. Nama ostaje tek nada da će bilo kakav veći utjecaj ORAH-a na politička zbivanja ipak izostati. Kome, zaboga, u ovoj ubogoj zemlji trebaju novi Lesar i novi laburisti?

I – IZBORI Godina bez izbora je kao juha bez soli. Iza nas je prvi krug predsjedničkih izbora. U drugi su se krug plasirali, što bi rekao pjesnik, jedan čovjek i jedna žena. Prvome je glavni forte što je uglađen i što zna jesti vilicom i nožem, za razliku od nekih koji su jeli čačkalicama. Drugoj je forte stranačka glasačka mašina, ali pritom ne treba zaboraviti otegotnu okolnost da je naspram nje čak i Jadranka Kosor djelovala kao turbo sposobna političarka. Kudikamo važnije pitanje je treba li Hrvatima uopće taj basnoslovno skupi cirkus biranja predsjednika fikusa, kaktusa, lignje, filodendrona, narcise ili čega već, ili bi to lijepo mogao riješiti Sabor ako se kojiput slučajno potrefi da se u sabornici istovremeno nađe barem deset ljudi.

J – JASMINA JOVEV Kako to obično biva, dok jedni zvižde, drugima se živo fućka. Nasreću, Jasmina Jovev odlučila je javno progovoriti o malverzacijama u Sisačko-moslavačkoj županiji, što je na kraju rezultiralo uhićenjem najmoćnije dame hrvatske socijaldemokracije Marine Lovrić Merzel. Kako to obično biva, nakon toga je izgubila radno mjesto, a na posao je vraćena tek kada je utjecajna županica podnijela ostavku na dužnost. I kako to obično biva u Hrvatskoj, nakon pet mjeseci provedenih u Remetincu, Marina Lovrić Merzel trijumfalno se, baš kao da se ništa nije dogodilo, ujeo vuk magare, vratila kamo?? A kamo će nego u saborske klupe.

K – KOLAKUŠIĆ Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, ustvrdio je da su Vladine predstečajne nagodbe veća pljačka od onih u pretvorbi i privatizaciji. 'Zakon o predstečajnoj nagodbi poziv je svim tvrtkama da odu u nagodbu kako bi izbjegle plaćanje svojih dugova.' Na taj način, pojasnio je, Zakon omogućuje onome tko je nešto pokrao da sam sebi određuje je li odgovoran za kazneno djelo, a ako je koja će mu biti kazna. Novac 'izbrisan' nagodbama završio je u nečijim nekretninama i jahtama. Nije trebalo dugo da ga Vladin bilten Jutarnji list proglasi neradnikom, analizirajući pritom moralnost njegova hobija. Čovjek, naime, u slobodno vrijeme pravi modne fotografije.

L – LINIĆ Nekada su ga zvali Račanovim Pašalićem. Bivši ministar financija, dugogodišnja siva eminencija SDP-a i jedan od onih što su desetljećima služili partiji, a onda, nakon što su pod bremenom bezbrojnih afera izbačeni iz nje, odjednom spoznali kako se radi o skupini notornih karijerista i opasnih kriminalaca. Kako bilo, svakako vrijedi zapamtiti njegovu izjavu kojom je dao novu dimenziju modernoj etičkoj filozofiji, nešto kao Linićev kategorički imperativ: 'Da, ukrao bih! Ali osnovna je pretpostavka: mora biti mnogo novca, sam moram u tome sudjelovati i sve poduzeti da me nitko ne otkrije.'

M – MONETIZACIJA Još jedan zgodan eufemizam za davanje dupeta strancu koji će onda gospodariti nečim čime mi sami nismo u stanju. Opće je poznata stvar da biznisu skloni Hrvati nisu sposobni baratati s dvije nacrtane ovce, pa kako bi onda s nečim takvim kao što su autoceste. Ne trebamo se bojati koncesija, upozoravaju zagovornici plana, jer autoceste nam nitko ne može razmontirati i odnijeti. Ovako, uštedjet ćemo novac iz budžeta i riješiti se dugova i svih problema. Lijepo zvuči, međutim, većina naših dosadašnjih iskustava ne govori u prilog tome.

N – NADAN VIDOŠEVIĆ George Clooney hrvatske politike, slatki mali medo hrvatskoga gospodarstva, vječni šef Gospodarske komore, kolekcionar umjetnina i čovjek koji nikada nije objasnio podrijetlo svog basnoslovnog bogatstva. Ispalo je na kraju da se iza ugodne vanjštine krije suvremeni predator koji je potamanio respektabilni postotak afričke flore i faune i spremio ga prepariranog u podrum vile. Uz Bandića, zasigurno najpoznatija persona koja je ove godine udisala zrak Remetinca. Tereti ga se da je organizirao kriminalnu skupinu kojoj je bio cilj izvlačenje desetaka milijuna kuna iz HGK.

O – OUTSOURCING Još jedna od onih lijepih, starih hrvatskih riječi, preuzetih iz uzorne dubrovačke barokne književnosti, što se svako malo pojave u narodnom diskursu, a za koje nitko zapravo ne zna što znače. Kao takva, zasigurno spada u rang popularnih pojmova na koje ste mogli naići u zadnje vrijeme, kao što su naprimjer – flambojantno, pivotalno, bankabilno... Što dakle znači riječ outsourcing? Najkraće, outsourcing podrazumijeva proces guranja najnezaštićenijih dijelova radničke klase na okrutno tržište, s ciljem da se istovremeno zaštite naplavine stranačkih uhljeba i parazita u državnoj upravi koji ne rade ništa, a zarađuju kao 'krezovi'.

P – POBAČAJ Ukoliko se danas u Hrvatskoj iz bilo kojeg razloga odlučite na pobačaj, mala će biti korist od odlaska u najbližu bolnicu. Većina naših ginekologa, naime, zaražena je opakom bolešću, u stručnoj literaturi nazvanom 'priziv savjesti'. Lijek za tu pošast, saznali smo, ipak postoji. Uzima se strogo u privatnim ordinacijama, košta otprilike tri hiljade kuna i morat ćete ga platiti iz vlastitog džepa. Prije toga, međutim, po novom prijedlogu Zakona, valjalo bi obaviti razgovor sa svećenikom. Po svemu sudeći, riječ je o mjerama predostrožnosti. Često se dosad znalo dogoditi, naime, da je otac djeteta upravo netko od naših duhovnika.

R – REFERENDUM Počelo je Markićkinim referendumom o ustavnoj definiciji braka. Na valu uspjeha uslijedili su zahtjevi za referendum o preferencijalnom glasovanju i referendum o monetizaciji autocesta. U zadnjih dvadesetak godina u Hrvatskoj se nije toliko pričalo o referendumima kao u godini na izmaku. Prava pošast referenduma. A baš onaj prvi, referendum o neovisnosti iz '91. koštao je posla predsjednikova savjetnika Dejana Jovića. Dotični se, sjećate se, drznuo ustvrditi kak je taj referendum 'bio vrlo neliberalan te nije održan u slobodnim i poštenim okolnostima'. U Hrvatskoj se takvo nešto ne oprašta.

S – SAVSKA Jedno je posve sigurno – da je bilo koja druga društvena skupina osim branitelja podigla logor u centru glavnoga grada, pored jedne od najprometnijih gradskih ulica, organi reda riješili bi stvar u rekordnom roku. Ovako, budući da su, kako se to nekad lijepo znalo reći, Srbi neslavno nestali iz ovih krajeva i da su četnici u Hrvatskoj postali deficitarna kategorija, ljudi okupljeni u Savskoj ulici glavnog su neprijatelja našli u dojučerašnjem suborcu, ministru Fredu Matiću i njegovu pomoćniku Bojanu Glavašaviću, sinu Siniše Glavašavića koji je svojim djelom postao simbolom stradanja razorenog Vukovara.

T – TUĐMAN U zadnje vrijeme, kompletnom političkom vrhu - od Karamarka, preko Kolinde, do Josipovića - puna su usta Oca Nacije i njegova državotvornoga genija. Hrvatski Adenauer, hrvatski Mojsije, hrvatski Isus Nazarenac, a zapravo demokrat i antifašist koji to nije. O njegovoj popularnosti govore i recentne ankete koje ga proglašavaju našim najboljim političarom unatrag 20 godina. Maršalska odora i demodirane naočale. Bez pretjerivanja može se reći – 15 godina od smrti, Ćaća nikada nije bio življi.

U – USTAVNI SUD Otkako je neovisne i samostalne Hrvatske, svakakvih smo se filmova imali prilike nagledati u režiji ustavnih sudaca. Od SF-a do pornografije. Šarolika galerija likova prošla je dosad kroz njihove redove. Bilo je tu časnih ljudi, a bilo je bogami i osumnjičenika za silovanje i deklariranih šovinista. Još se nekako činilo podnošljivim kada ustavni suci nisu morali odlučivati o sebi samima. U tom smislu, godinu na izmaku, obilježile su moralno dubiozne i socijalno ignorantske odluke o pravu na povlaštene mirovine i pravu na ljetovanje u državnim rezidencijama. Njihovom pravu, dakako.

V – VALTURA Nakon što je odslužio kaznu, izrečenu zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj, iz zatvora u Valturi vratio se Radimir Čačić. Automatski je poharao novinske naslovnice, osnovao novu stranku i bivšim suradnicima bez dlake na jeziku skresao u brk sve što ih ide. Ono što je neko vrijeme zbunjivalo javnost jest činjenica da je u zatvor ispraćen samoprozvani gospodarski genij, a iz zatvora je onda izašao Pablo Picasso. Kako bilo, vratio se Ratko, a kao da nije ni odlazio.

Z – ZAZIV DUHA SVETOGA Kako je i red u svim teokracijama koje drže do sebe, i ove je godine škola diljem Hrvatske započela nečim što se naziva Zaziv Duha Svetoga. Prvoga dana nastava je preskočena, a djeca su upućena prema bogomoljama. Nije bedasto, žele li naši najmlađi zaista naučiti nešto o netoleranciji i isključivosti, teško da za to postoji bolje mjesto.

Komentari