Bookmark: "Dok sam slušao glazbu, nije me zanimalo otkuda potječe izvođač"

Objavljeno: 07.12.2014. 19:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Život Erica Claptona mogao bi stati i u jednu rečenicu u kojoj bi pisalo: Traumatično djetinjstvo, glazba, otkrivanje života, glazba, usponi i padovi, glazba, obitelj, glazba.

Kad bismo to tako pojednostavnili ličilo bi na živote mnogih, no Clapton je svoj život ispričao pažljivo, detaljno, ne skrivajući emocije niti neugodne činjenice.

Od ranog djetinjstva zbunjenog dječaka koji otkriva da su mama i tata ustvari baka i djed, do današnjih dana mirnog obiteljskog života šibalo ga je sve što ga je šibati moglo. Osjećaj zapostavljenosti, nesretne i sretne ljubavi, prijateljstva koja su trajala dan ili cijeli život te mnogo glazbe.

Glazbeni svijet koji je pred njime eksplodirao usisao ga je u društvo Beatlesa, Stonesa, Hendrixa, Dylana … a on sam je izrastao u vrhunskog gitarista kojem se taj isti svijet klanjao, svirao on u Yardbirdsima, Bluesbreakersima, Creamu, Blind faithu …

Zbog njegove ljubavi prema Patti Boyd, ženi Georgea Harrisona, bogatiji smo za Laylu i još neke pjesme koje će zasigurno nadživjeti ovo naše vrijeme.

Mnogo je događaja, priča, kultnih mjesta i bendova zlatnih godina rocka i bluesa komprimirano ovdje, opisano je nastajanje pjesama i albuma, križanje životnih puteva s najpoznatijim glazbenicima dvadesetog stoljeća … put od povučenog gitarista do kultnog umjetnika, koji piše, svira i pjeva svoje pjesme.

Vrijednost ove autobiografije sigurno je i u veličini Claptonovog priznanja svojih slabosti i u odlučnosti da s nama podijeli svoja sjećanja na teške dane.

Clapton knjigu završava rečenicom: „Glazba me uvijek pronalazila pa će, s Božjim blagoslovom i dopuštenjem, i dalje biti tako“. Neka bude tako.

Komentari