veliki interes za izložbom

FOTO: Otvorena izložba Stephana Lupina - stalni postav u Areni Varaždin?

U prostorima varaždinskog Starog grada večeras je otvorena izložba Stephana Lupina, a tom prilikom bilo je po prvi put govora i o stalom postavu ovoga umjetnika u Varaždinu – koji bi prema riječima varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka mogao zaživjeti u varaždinskoj Areni....
Objavljeno: 26.09.2019. 21:03

Zadnja izmjena: 27.09.2019. 00:37

Foto: Dario Jurčević

U prostorima Starog grada večeras je otvorena izložba Stephana Lupina, a tom prilikom bilo je po prvi put govora i o stalom postavu ovoga umjetnika u Varaždinu – koji bi prema riječima gradonačelnika Ivana Čehoka mogao zaživjeti u varaždinskoj Areni.

Budući da je riječ o svjetski proslavljenom umjetniku i umjetniku od nacionalnog značaja koji trenutno najviše izlaže u Europi, Čehok upravo prostor varaždinske Arene smatra najprimjerenijim: „Drago nam je da imamo Lupina, da se on vratio u Varaždin i mislim kako za njega više ne vrijedi ona "nitko nije prorok u svojemu selu". Čak je i Mesek danas obukao kravatu, iako je dugo vremena gradom vladala fama kako se Lupino i Mesek ne vole“, rekao je Čehok.

Mesek je u svojem obraćanju okupljenima predložio otvaranje kluba pod nazivom „Lupino“: „Mislim da galerija njegovih radova ne bi bila u duhu onoga što je on radio. To bi trebao biti živi prostor – opremljen njegovim slikama, skulpturama i namještajem – u kojemu svira glazba i dolaze ljudi; u kojemu ima puno erotike i zabave, jer statičan prostor ne bi dočaravao Lupina. On je brend. Još '80-ih krenuo je kao pionir u stvaranje vlastitog alterega, a osobno bih ga smjestio u pop kluturu. Cjelovitost svojega koncepta stvorio je instinktivno i beskompromisno, kao umjetnik koji nije formalno obrazovan – kao zaljubljenik. I to je ostavilo traga, što se na ovoj izložbi može i vidjeti“, zaključio je Mesek.

Izložbu Stephana Lupina moći ćete pogledati do sredine siječnja sljedeće godine. Jedan njezin dio smješten je u podrum Starog grada, kojega se stariji sugrađani i sjećaju kao svojevremeno izložbenog prostora. Sada je isti obnovljen, osvijetljen, te će i nadalje služiti izlaganju umjetničkih djela...

Komentari