Homo democroaticus: Hitni bolnički odjel s 8 godina zakašnjenja

Objavljeno: 26.02.2015. 16:31

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 12:36

Ako ste pomislili da je pelješki most građevina koja se najduže gradi u Hrvatskoj, ipak moramo, istini za volju, reći da je varaždinska županija na neslavnome prvom mjestu s izradnjom kirurgije odnosno hitnoga objedinjenoga prijma bolesnika, kako bi se službeno trebao zvati taj zahvat.

Nekako su mi u kutku svijesti i najave izgradnje modernoga turističkoga topličkoga kompleksa, pa bi se onda mogla županija nadmetati sama sa sobom. Izmijenile su se lokalne i područne vlasti, promjenili su se sastavi Sabora, bilo je već nekoliko premijera u nizu kao i vlada koje su obećavale izgradnju kirurgije, koliko li je samo pacijenata trpjelo zbog neodgovarajućih uvjeta, međutim, do danas se nismo maknuli dalje od početka.

Ništa ne bi bilo neobično, opće je mjesto u hrvatskoj politici ta nepodnošljiva lakoća obećavanja, obmanjivanja, odugovlačenja i otezanja, kupovanja podrške najavama ali i kupovanje vremena pripremom tih velebnih projekata. Već je 2007. doneseno i objavljeno nekoliko povijesnih odluka o gradnji hitnoga objedinjenoga prijma, tada se govorilo o varaždinskom emergency zdravstvu pod dojmom popularne američke serije Hitna služba. Nismo se doduše nagledali Clooneya i Višnjića u Varaždinu ali jesmo holivudskih trikova i efekata - piše Homo democroaticus, a cijelu kolumnu pročitajte u novom broju etjednika.

Komentari