Homo democroaticus: Migrantska kriza i obmanjujući stavovi sijača bipolarnog poremećaja

Objavljeno: 24.09.2015. 11:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:05

Često se znalo posprdno reći da hrvatski narod politički misli između dva dnevnika, da su politički stavovi hrvatskih građana  nestalni, časoviti i hiroviti te u tolikoj mjeri pod dominantnim utjecajem televizijskih medija da kao istina o društvenoj stvarnosti vrijedi slika koja je upravo objavljena i vijest koja se upravo priopćila.

I nije to daleko od istine. Međutim, recentni odjeci migrantske krize, ponašanje, djelovanje i javno očitovanje vodećih političkih faca i stranaka pokazuju da se stavovi hrvatskih građana krste i imenuju isključivo kao „lijevi“ ili „desni“, grupiraju kao stavovi za SDP i njegovu koaliciju ili za HDZ i njegovu koaliciju. Takvo političko stanje zove se bipolarni poremećaj.

Jer reknemo li svoje mišljenje u svemu što se događa, pogledamo li istini u oči, nećemo biti ni uz SDP ni uz HDZ. Istina je slijepa, ona ne zauzima političke strane, istini je potpuno svejedno kako će je netko doživjeti i hoće li je prikrpati nekoj strančici. Pokušali smo vam zato ovdje predočiti dominantne obmanjujuće stavove lijevih i desnih. I ono što bi po zdravom razumu moglo biti nešto između. Još je davno netko da je za istinu potrebna vrlina, koja je uvijek nastojanje da se ne pretjera do krajnosti.

Djelomično nespremni

Lijevo: Vlada je spremno dočekala val izbjeglica, učinila je sve što je mogla diplomatskim putovima i na vrijeme je organizacijski pripremila sve što je potrebno za zbrinjavanje tolike mase ljudi. Kritike drugih političkih stranaka, udruga i građana dnev nopolitički i stranački su motivirane i služe skoroj izbornoj kampanji.

Desno: Vlada je bila potpuno nespremna, Milanović nije ništa učinio diplomtskim kontaktima, potpuno je nesposoban vladati situacijom na terenu. Vlada i osobito Milanović ponašaju se autistično, nisu uopće obavještavali predsjednicu o stanju na terenu, nisu kontaktirali lokalnu vlast bez koje bi stanje bilo još gore.

Pravo? Hrvatska je vlada bila djelomice nespremna uzmemo li da se minimalno osam tjedana znalo da će migranti prolaziti Hrvatskom. Međutim, nikakva represivna priprema ne bi previše pomogla. Vlada je propustila kohezivno okupiti sve službe, potpuno je izostala suradnja s općinama, gradovima i županijama na istoku Hrvatske. Međutim, tu je i predsjednica mogla više učiniti svojim autoritetom.

Mogli i humanije

Lijevo: Zahvaljujući našoj organizaciji u prihvatu i zbrinjavanju migranata, postigli smo više i ponijeli se humanije od drugih. Budući da izbjeglima nije krajnji cilj ostati u Hrvatskoj, mi smo im trebali pružiti samo trenutnu okrjepu i uputiti ih dalje u EU.

Desno: Zbog potpunoga kaosa u organizaciji prihvata migranata, Hrvatskoj je prijetilo više opasnosti, od higijenskih, zdravstvenih do infiltriranja terorističkih skupina, jer se sve odvija potpuno bez nadzora.

Pravo? Hrvatska je mogla humanije prihvatiti migrante da se na vrijeme pripremila, tek nakon nekoliko dana podignuto je šatorsko naselje. Prije toga migranti su doslovno spavali, sjedili i jeli na smeću što su ga sami proizveli. Liječničke ekipe nisu stigle pružiti pomoć svima. No, nedostatak registracije i nadzora dovodi do međusobnih sukoba imigranata, korištenje djece kako bi se što prije ukrcalo na vlak itd.

Nepotrebna retorika

Lijevo: Milanović: Vladu napada sveto trojstvo Budimpešta-Beč-HDZ, mi nismo izloženi ozbiljnim kritikama osim politikanstvu i interesnim igrama naših susjeda na štetu Hrvatske

Desno: Hrvatsku vladu nitko u međunarodnoj i europskoj zajednici ne doživljava ozbiljno, ne smatra ravnopravnim sugovornikom i stoga se ne možemo ni izboriti za ravnopravno dijeljenje tereta izbjegličke krize. Milanović nas je zbog svojega karaktera uspio posvađati sa svima, osobito s prvim susjedima.

Pravo? Vladu u ovih desetak dana dobronamjerne kritike upućuju kako lokalne vlasti, tako i stručnjaci koji se bave migracijama i vanjskom politikom. Vlada je na početku krize zaoštrila retoriku prema nizu europskih država i gotovo svim susjedima, što je bilo potpuno nepotrebno s obzirom da se sa susjedima ionako moramo, prije ili kasnije, dogovoriti. Mudrije bi bilo da se inzistiralo na dogovoru sa susjedima još u kolovozu, istodobno pak planiralo alternativne aktivnosti.

Organizacijsko iskustvo

Lijevo: Vlada i cijela država bili su suočeni s krizom epskih razmjera, gotovo s najvećim masovnim kretanjem ljudi, pravim egzodusom stanovništva azijskih država i stoga mi nismo ni mogli na vrijeme donijeti sve potrebne planove i mjere kako ćemo odgovoriti na krizu. Politički protivnici samo su odmagali jer ne snose nikakvu odgovornost.

Desno: Vlada je mogla uspostaviti takav režim prijelaza granice i prihvata izbjeglica koji bi omogućio evidentiranje i registriranje migranata kako bi se točno utvrdilo tko ulazi, kamo želi stići i kakva je pravna forma njegove migracije (traženje azila ili nešto drugo)

Pravo? Hrvatska je od 1992.-1995. primila preko 600.000 ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove, prije svega hrvatske prognanike ali i preko 200.000 građana Bosne i Hercegovine, kojima je pružila utočište u jeku muslimanskih i srpskih napada na hrvatski živalj. Vlada je trebala koristiti bogato organizacijsko iskustvo onih koji su tada bili odgovorni za skrb.

Povjerenje u vojsku

Lijevo: Vlada neće podizati žice, neće slati vojsku na granicu, neće uzimati ni otiske prstiju jer to plaši izbjeglice, neće koristiti vojsku kako bi spriječila ulazak u Hrvatsku, sve su to dokazi da hrvatska državna vlast postupa pravedno i humano dok je oporba zadrta i postupala bi nečovječno.

Desno: Vlada je trebala odmah angažirati vojsku, osobito nakon zahtjeva predsjednice države da se stavi u stanje pripravnosti, vojska je trebala svojim tijelima, ali bez oružja spriječiti da izbjeglička bujica nahrupi u zemlju, te je trebala sve registrirati.

Pravo? Hrvatska je trebala jače nadzirati granicu, osobiti ilegalne prijelaze, to je njezina obveza. Nijedna suverena država ne dopušta ilegalne ulaske na svoj teritorij. Hrvatski narod, po svim anketama, ima najviše povjerenja u vojsku. Vojsku koristi Slovenija, Austrija, čak i miroljubiva Švicarska, ali ne tako da vojnici tijelima štite granične prijelaze, kako je predlagao HDZ.

Ograničavanje gospodarstva

Lijevo: Vlada ima nekoliko planova za izbjegličku krizu i mijenja ih, odnosno prilagođava novonastalim okolnostima, kako s obzirom na sama masovna kretanja preko granice tako i s obzirom na vrludanje europske politike oko načina razmještanja izbjeglica, politiku kvota, međusobne dogovore država oko koridora itd.

Desno: Vlada nema nikakve planove, nego je bila posve nespremna te je planove počela stvarati tek kada se suočila s veličinom i dugotrajnošću migracijskih tokova. Milanović se ponaša frajerski prema prvim susjedima (rasistički vic „šaraj malo šaraj“), nema nikakvu težinu u EU pa je stoga Hrvatska praktično ostavljena da sama rješava pitanja migranata bez prevelike pomoći EU te s otvorenim nezadovoljstvom i prijetećim stavom susjeda.

Pravo? Vlada se ipak uspjela snaći nakon prvoga vala migracija te ih prevesti u druge europske države kako bi izbjegla da postanemo sabirna točka. Međutim, i dalje k nama pristiže najveća rijeka migranata. Sa susjedima nismo postigli dogovore na vrijeme, ali to ide jednako na dušu i predsjednici i oporbi. Najgore što nam se događa jest otvaranje granice za migrante istodobnim zatvaranjem granice za gospodarstvo na Bajakovu, što bi moglo imati dugoročne štetne posljedice.

Kampanjski sukob

Lijevo: Riječ je o sukobu napredne i nazadnjačke Hrvatske, o razlici urbane i orbanovsko-hadezeovske koncepcije, o onima koji su uz Papu i Angelu Merkel i onima koji su uz fašistoidne istočne političare, o razlici uljuđene vlasti i zatucane oporbe.

Desno: Riječ je o sukobu nesposobne i neorganizirane vlasti i koncepta domoljubne koalicije, o razlici pristupa neozbiljne vlasti sklone štosevima i bahatom prepucavanju i ozbiljne, sustavne politike, o sučeljavanju onih kojima hrvatski teritorijalni integritet ne predstavlja ništa i onih koji će morati uskoro braniti taj suverenitet i zastupati hrvatske interese.

Pravo? Bipolarni poremećaj prve kategorije. Netočno je da na društvenu i političku opasnost od prelijevanja izbjegličke bujice u Hrvatsku upozorava samo desnica i HDZ. Prava je istina da su prvi upozorili SDP-ovi saveznici ili bivši članovi, Damir Kajin i Mirela Holy. Njih bismo teško nazvali desnima. Ovo nije sukob lijevih i desnih, moralnih ili nemoralnih, ovo uopće nije ideološki ili vrijednosni sukob. Ovo je dnevnopolitički, kampanjski sukob kako bi se prikrilo da nijedna strana nema nikakve ideje i programe za hrvatske građane.

Komentari